Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Sadoto roku ceļš

Sadotas rokas vienmēr bijis palīdzības un atbalsta simbols. Simbols ciešai paļāvībai uz blakus stāvošo, kopīgam spēkam un ticībai, ka viss vēl ir iespējams. Droši vien tāpēc augustā, kad ik gadu atceramies gan Baltijas ceļu, gan vēlākos puča notikumus, vienmēr sanāk aizdomāties arī par to, cik daudz no šīs paļāvības un kopīgā spēka sajūtas mūsos ir šobrīd. Jā, arī par to, cik gatavi esam pasniegt roku līdzcilvēkam visdažādākajās situācijās vai par spīti atšķirīgiem viedokļiem atsevišķos jautājumos tajās svarīgākajās un lielajās lietās tomēr spēt vienoties, ieklausīties un atbalstīt citam citu.

"Ja viens par otru nerūpējamies un esam ienaidnieki, neva­ram runāt par sabiedrību," sarunā ar SestDienu saka komponists Krists Auznieks. Un, jā, tas attiecas ne tikai uz daudziem jau tik apnikušo vakcināciju, bet arī līdztiesību, bēgļu problē­mām, kas, šķiet, nu jau aug ģeometriskā progresijā, un vēl daudziem citiem jautājumiem, kas turklāt šobrīd aktuāli ir ne vien Latvijā, bet visā pasaulē.

Otram pasniegta roka kā empātijas un atbalsta zīme. Mazs žests, kas varbūt var izglābt pasauli. Jums šķiet, ka tādā apgalvo­jumā ir pārlieku daudz patosa un tas skan pārlieku skaļi? Bet, redz’, ar mūsu pašu Latviju nemaz ne tik sen taču tas izdevās...

Šīs SestDienas, 20. augusta – 26. augusta numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Mūžība smaržīgā laikrādī. Komponists Krists Auznieks (29) par laiku starp galu un sākumu ASV un Latvijā, smaržīgiem pulksteņiem, operas dzimšanu, dzīvi bez telefonsakariem un sešas stundas gariem vīna vakariem zūmā.

PASAULĒ. Talibu triumfālā atgriešanās. ASV armijas spēku izvešana no Afganistānas, kas vēl pat nav pilnībā noslēgusies, jau novedusi pie šīs valsts līdzšinējās valdības krišanas un gandrīz visas faktiskās varas pāriešanas islāmistu kustības Taliban rokās. Kā kļuva iespējams, ka Afganistānas proamerikāniskais režīms dažās nedēļās sabruka kā kāršu namiņš, pat necenšoties izrādīt kaujiniekiem vērā ņemamu pretestību?

FOKUSĀ. Diena, kad Diena iznāca divreiz. No Baltijas ceļa līdz neatkarībai de facto.

MANTOJUMS. Domāt un interpretēt. Lai saprastu, kādi esam šodien, jāieskatās pagātnē. Tur, kur gaišās un tumšās puses, kur kaldināti un malti likteņi. 2018. gadā Cēsīs tapusī ekspozīcija Sirdsapziņas ugunskurs par pretošanos okupāciju varām ciešā mezglā sasien nemateriālo un materiālo mantojumu. Bijušajai čekas izolatoru ēkai noteikts valsts aizsargāta vēstures pieminekļa statuss, un kuratores Elīnas Kalniņas veikums novērtēts gan ar svaigi piešķirtu Triju Zvaigžņu ordeni pašmājās, gan pērn ar Eiropas prestižāko novērtējumu mantojuma jomā – Eiropas Savienības kultūras mantojuma balvas Europa Nostra žūrijas atzinību.

SPORTS. Kādi vēji pūš vindsērfingā. Vai jūs zināt, kurā sporta veidā šonedēļ Latvijā notiek pasau­les čempionāts? Laikam jau tikai paši zinošākie sporta notikumu līdzsekotāji spētu atbildēt, ka Ķīšezerā par pasaules čempionāta medaļām spēkojas burātāji Raceboard klasē.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, SMALKĀS APRINDAS un ANEKDOTES.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata