Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Svētku burbulī

Valkāt masku, mazgāt rokas, ievērot distanci, dzīvot visu laiku vienā ''burbulī''. Šis pantiņš, ar kuru amatpersonas noslēdz teju katru uzstāšanos, drīz galvā būs iesēdies pat vairāk nekā no skolas laika līdzi ceļojošais dzejolis Rūķīši un Mežavecis. (Nez kā Plūdoņa tēlaino ainavu būtu ietekmējusi nepieciešamība ''olekt garos vīriņus'' izvietot divu metru attālumā citu no cita?)

Bet stāsts šoreiz ir par tiem ''burbuļiem''. Ja vēl nebūt ne tik sen ar to tika saprasts kaut kas negatīvs, proti, ierobežota informatīvā telpa, kurā, veidojot savu sociālo tīklu un līdz ar to arī ziņu apriti, mūsdienās katrs nokļūstam, tad nu tas pārvērties tīri fiziski ierobežotā cilvēku lokā, kurus ikdienā satiekam. Strādājot no mājām, iepērkoties internetā, pat ar tuviniekiem sazinoties attālināti, gribi negribi šādā ''burbulī'' dzīvojam, iespējams, pat mēnešiem ilgi. Ko tas mums nodara? Vai ļauj novērtēt klātienes satikšanos vai, gluži otrādi, – atradina no tās? Kādi pavisam burtiskā nozīmē iznāksim no savas piespiedu izolācijas? Kas būs ierakstīts mūsu sejās?

Pat Latvijas Olimpiskās vienības galvenā ārste Līga Cīru­le atzīst: bažas par iespējamām blakusparādībām saistībā ar visu ilgi gaidīto vakcīnu pastāv. Un pēdējais, ko tagad vaja­dzētu darīt, – noliegt, ka tādas ir. Par to jārunā, gluži tāpat kā par vēl citiem jautājumiem, kuri neizbēgami virmo arī to cilvēku prātā, kas godīgi ievēro valstī noteiktos ierobežoju­mus un izturas atbildīgi ne tikai pret savu, bet arī līdzcilvēku veselību.

Pat šķietami vismuļķīgākie jautājumi nekur nepazu­dīs, ja centīsimies par tiem vienkārši nedomāt. Labāk ir tos uzdot, pateikt skaļi – tad arī atbildes neizpaliks. 

Tieši tāpat kā jārunā par atbildīgo amatpersonu lēmumiem, kas šajos ārkārtas apstākļos ne vienmēr ir līdz galam izsvērti un sa­sniedz mērķi.

''Varbūt pirms lēmumu pieņemšanas varētu būt lielāks dialogs ar nozares pārstāvjiem un veikaliem,'' saka Valmier­muižas alus saimnieks Aigars Ruņģis. ''Ir lietas, kur ar likuma spēku nepietiek, lai sasniegtu mērķi, nepieciešama arī analī­ze.'' Jā, nav nejauši, ka šajā SestDienā izvēlējāmies runāt tieši ar tās nozares uzņēmēju, kuru pēdējie valstī noteiktie ierobe­žojumi skāruši tik tieši. Cik daudzi no p. k. l. jeb pirmskovid­laika veiksmīgo uzņēmēju sapņiem šobrīd ir apcirsti? Lai šis jautājums paliek kaut kur gaisā – jācer, arī uzņēmēju bažas tiks sadzirdētas, jo sen garām ir brīdis, kad varēja runāt par problēmām atsevišķās jomās. Kovidkrīze ir skārusi visus – nu jau izņēmums ir tie, kuriem no tās mīnusi nav radušies.

Taču esam vairs tikai dažas nedēļas no svētkiem, tādēļ gribas palikt uz gaišas nots. Šīs SestDienas svētku pielikumā mācītājs Indulis Paičs atgādina – ''šogad nebūšana kopā svētkos ir mīlestības izpausme''. Bet ko darīt, lai arī šajā situācijā dzīve būtu dzīvošanas vērta? ''Viena no atbildēm ir – svētku svinēšana,'' viņš uzsver. Jā, varbūt svinībām šogad būs cita forma, varbūt – citas sajūtas un pārdomas. Taču tas neatceļ iespēju izmantot šo laiku, lai atcerētos par visiem, par kuriem patiesībā domājam un kuru mums bieži vien pie­trūkst vairāk, nekā paši sev gribam atzīt.

Lai svētku sajūta ne tikai nepazūd, bet, tieši otrādi, – stiprina un ļauj apzināties visu, kas ikdienā paslīd garām nepamanīts.

 

Šīs SestDienas, 11. – 17. decembra, numurā lasiet:

PRIEKŠĀ. Laiks, kad atvērt sirdi. Ziemassvētki ir laiks, kad cilvēki tiek aicināti ziedot labiem mērķiem: bērnu ārstēšanai, palīdzībai vardarbībā cietušajiem, dzīvnieku patversmēm, smagi slimiem cilvēkiem un nabadzībā nonākušajiem. Atbalstot talantīgus bērnus no attālākajiem Latvijas novadiem, ziedot aicina arī biedrība Eņģeļa sirds. Tās dibinātāja Ivanda Bite stāsta, ka viņa pati labdarībai pievērsusies, domājot arī par savu bērnu nākotni – jo ir svarīgi, kas būs topošie Latvijas nākotnes veidotāji.

FOKUSĀ. Labi, ka nekrītam viens otram ap kaklu. Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) galvenā ārste Līga Cīrule atklāj, kā LOV sportisti pārslimojuši Covid-19 un kāpēc atlēti vaicā: vai vakcinēšanās būs obligāta?

PASAULĒ. Mūsdienu Krievijas nīstākais reformators. Ilggadējā Krievijas korporācijas Rosnano valdes priekšsēdētāja Anatolija Čubaja atstādināšana no amata tika pamanīta arī ārpus valsts robežām. Čubajam bijusi ievērojama loma Krievijas iekšpolitikā pēc PSRS sabrukuma, un par spīti savam nepopulārajam tēlam sabiedrībā viņš ilgstoši spējis noturēties lielvalsts varas olimpā.

KINO. Kas ir, tas ir, kas nav, tas nav. Ar ko atšķiras seriāls no daudzsēriju filmas? Piezīmes par Alvja Hermaņa Aģentūru un citiem kvalitatīviem mūsdienu seriāliem Latvijā.

SestDienas SALONS. Karstalu Ziemassvētkos! Valmiermuižas alus saimnieks Aigars Ruņģis par Baltijas devumu pasaules alus kultūrai, alus darītāja a cappella un par savu Vecgada sapni.

TĒMA. Jaunā Bētlemes zvaigzne. Īsi pirms Ziemassvētkiem varēs novērot retu astronomisko parādību – lielo konjunkciju jeb Jupitera un Saturna satuvošanos. Ar līdzīgām parādībām vēsturē skaidroti dažādi svarīgi notikumi, kā arī pareģoti jaunu ''ēru'' sākumi. Bez tā neiztikt arī šajā reizē.

ZIEMA.SVĒTKI. Svētku pielikums Ziemassvētku noskaņās.

Kā arī, ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, ZIRNIS ĒD, RECEPTES, , IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata