Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vēl viens sākums

Kaut kā liela un kaut kā jauna sākumā. Droši vien tas ir kas neizdzēšams no bērnības, ka līdz ar septembra iestāšanos katru gadu šī sajūta atgriežas. Un tas pilnīgi noteikti ir labi, jo dod jaunu uzrāvienu un, jā, varbūt pat vēlmi atkal kaut ko mācīties, apgūt, uzzināt vairāk.

Arī šogad septembris nav citāds, un gribētos, lai tā iedvesma nezūd, viss sliktais attālinās, bet jaunais un skaistais turpinās un attīstās. Tomēr nav jau tik vienkārši. Globālā vīrusa skaitļi atkal (šoreiz gan jāsaka: kā jau tika prognozēts) kāpj augšup, atsevišķu politiķu aktivitātes liek bezspēcībā vien noplātīt rokas, un pat tādas ikdienas nebūšanas kā jauni sastrēgumi galvaspilsētas vietās, kur kādreiz tādu nebija, slaveno stabiņu dēļ neizpaliek. Varētu jau teikt, ka tas viss ir sīka vienība un nav vērts par to lieki klaigāt, taču vārīšanās savā personīgajā burbulī vien, kā pieredze rāda, ar ne pie kā laba nenoved. Tāpēc droši, ka vērts par tiem jaunajiem sākumiem tomēr padomāt – ja nu pēkšņi pārmaiņas kāda attieksmē vai sava viedokļa paušanā noved pie kaut kā laba vai vismaz labāka?

Jo apkārt viss kā vienmēr turpina notikt. Lūk, ziemeļu kaimiņi tikuši pie jauna prezidenta. Lūk, mūsu paralimpiskie sportisti atveduši mājās veselu birumu medaļu, ne tikai apliecinot savu varēšanu, bet pilnīgi noteikti arī iedvesmojot jauniem panākumiem. Lūk, maza piejūras pilsētiņa izveidojusies teju par jaunu izklaides centru, bet vecās labās tautasdziesmas atradušas gan pilnīgi jaunu skanējumu, gan auditoriju. Gribas teikt: tas viss noteikti uz labu.

"Ja dzirdu par politiska līmeņa nebūšanām Latvijā, mani mierina tas, ka tāda pati korupcija, sabiedrības šķelšanās un citas problēmas ir arī Vācijā un visā pasaulē. Esmu optimiste un ticu, ka viss nostāsies savās vietās un ies uz labo pusi. (..) Ir nākusi prātā arī doma par Vakareiropas bojāeju, taču tādas valstis kā Latvija spēs izdzīvot, jo latviešu tauta ir gudra un gudrie cilvēki pacels valsti," sarunā ar SestDienu saka dziedātāja un komponiste Lolita Vambute. Arī no viņas dzīvesstāsta ir ko paņemt, kaut apstākļi tagad jau citi un tieši tādas situācijas, gribas ticēt, vairs nevar atkārtoties. Taču optimisma, tāpat kā uzņēmības un pārliecības par sevi nozīme jau nezūd nevienā gadsimtā, un lai tas mums visiem palīdz arī šajā – atkal jaunajā sākumā.

Šīs SestDienas, 3. septembra – 9. septembra numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Neapstājies likstu priekšā! Neapstājies likstu priekšā, bet dodies tālāk – tu ne cede malis sed contra audentior ito! Ar šādu dzīves moto sevi arvien iedrošinājusi dziedātāja un komponiste Lolita Vambute.

PASAULĒ. Zinātnieks un pragmatisks patriots. Pirms pieciem gadiem Igaunija savu pašreizējo prezidenti Kersti Kaljulaidu spēja ievēlēt tikai ar sesto mēģinājumu, toties šoreiz nākamā prezidenta Alara Karisa ievēlēšanai pietika ar divām dienām un diviem balsojumiem. Kamdēļ tā, un vai jauns prezidents sola mūsu ziemeļu kaimiņiem arī jaunas vēsmas?

SPORTS. Pēc piecdesmit negrasās finišēt. Aigars Apinis (48) no Tokijas paralimpiskajām spēlēm mājup atveda bronzu diska mešanā. Tā viņam ir jau devītā paralimpiskā medaļa. Pirmā uz Latviju atceļoja 2000. gadā no Sidnejas. Lai Latvijā taptu paralimpiskais centrs, Apinis ir nomērķējis arī uz 2024. gada spēlēm Parīzē.

UZ SKOLU. Skola atdzimst. Kundziņsalas skolas ēkā atgriezīsies bērnu balsis un rosība, bet zobārsta ar kājminamo urbi gan te vairs nebūs.

TUVPLĀNĀ. Neturi zobenu pie sienas. Starptautiski vistālāk un jaudīgāk izskanējusī Latvijas rokgrupa Skyforger noslēdz koncertsezonu Kuršu metāla dienā jaunizveidotajā atpūtas centrā Fontaine City Pāvilostā.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, SMALKĀS APRINDAS un ANEKDOTES.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata