Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Kāpēc kriminālfilmas pievelk

Pētot dižpārdokļu statusu ieguvušo filmu sarakstus, nevar nepamanīt, cik bieži to augšgalā nonāk darbi par slepkavībām, noziegumiem un to izmeklē ­ šanu.

Lai arī vairums cilvēku savā dzīvē nevēlas sastapties ar šādām situācijām, interese par asinsizliešanu ir pārsteidzo ­ ši augsta. Iespējams, beidzot zinātnieki raduši skaidrojumu šim fenomenam, un tā saknes meklējamas tālā pagātnē. Īsumā – filmās cilvēki neapzināti mācās, kā rīkoties līdzīgās situā ­ cijās, ja tās notiktu dzīvē. Šāda interese cilvēkos attīstījusies jau aptuveni pirms 300 tūkstošiem gadu, kad mūsu senči attīstīja valodas lietošanu. Tolaik esot mainījusies arī bīstamu situāciju risināšanas paradigma – no reaktīvas agresijas uz proaktīvu agresiju. Proti, cilvēki tā vietā, lai reaģētu uz uzbrukumu, sāka izvērtēt notikumus un prognozēt draudus. Lai to izdarītu, nācās aktīvi ievākt informāciju par apkārt notiekošo. Kriminālfilmu skatīšanās ir tikai viena daļa no šīs informācijas uzsūkšanas stratēģijas. 

"Tagad proaktīvā agresija rada cilvēkiem problēmas, jo ir grūti noteikt, kurš plāno nodarīt pāri. Tādēļ uz mūsu prātiem tiek izdarīts spiediens mācīties mek ­ lēt informāciju par potenciāli bīstamiem cilvēkiem. Pateicoties šai mācīšanās stratēģijai, mums šķiet, ka esam labāk sagatavoti šādām situācijām," portālam DailyMail skaidro Dānijas baiļu laboratorijas pētnieks Koltans Skrivners.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Mūsu vēsturiskā laime

​Veroties aprīļa sniegputenī un baltajos jumtos pēc tā, ne vienam vien noteikti ienāca prātā doma, ka gribētos būt kur citur. Kādā siltākā un saulainākā vietā. Un nereti kaut kā līdzīgi ir, arī domā...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata