Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mājas darbi – robotu pārziņā

Jau tuvākajos desmit gados 40% no visiem mājsaimniecībā veiktajiem darbiem būs automatizēti, prognozē eksperti.

Nepatīk uzkopt māju, gludināt drēbes un doties uz veikalu pēc pārtikas? Vēl mazliet jāpaciešas, un šie brīvo laiku aprijošie uzdevumi pazudīs no darāmo lietu saraksta. Zinātnieki sliecas domāt, ka jau tuvāko desmit gadu laikā 40% no visiem mājas darbiem būs automatizēti un mums vairs nebūs jāveic. 

Ar šādām laiskus cilvēkus iepriecinošām ziņām nākuši klajā prestižās Oksfordas Universitātes pētnieki. Viņi nupat veikuši aptauju par mājsaimniecības darbu veicošo iekārtu un risinājumu evolūciju, secinot, ka tie progresē iepriecinoši ātri. Visvairāk izjutīsim pārmaiņas pārtikas sarūpēšanā un sagatavošanā. Jau pandēmijas gados liela daļa pilsētnieku pārstāja staigāt uz veikaliem, tā vietā pasūtot pirkumus ar piegādi mājās. Tuvākajos gados šī tendence pieņemšoties spēkā un attīstīšoties līdz tādam līmenim, ka iecienītie produkti automātiski tiks pievienoti iepirkumu sarakstam, tiklīdz būs izbeigušies vai tuvosies beigām. Tajā lielu lomu spēlēs viedie ledusskapji, kas, aprīkoti ar kamerām un sensoriem, reālā laikā sekos līdzi plauktu saturam. Tādējādi līdz 2033. gadam 59% no visiem ar iepirkšanos saistītajiem uzdevumiem jau būs nodoti algoritmu un robotu pārziņā.

MAZĀK DARBA CILVĒKAM

Žurnālā PLOS One publicētajā pētījumā teikts, ka Oksfordas Universitātes pētnieki lūdza 65 mākslīgā intelekta ekspertus no Apvienotās Karalistes un Japānas novērtēt, cik lielā mērā ikdienas uzdevumi tiks automatizēti piecu un desmit gadu laikā. No viņu sniegtajām atbildēm tika izveidota kopsavilkuma tabula, kas ieskicēja būtiskākās tendences.

Lai arī pārtikas preču iegāde nonāca saraksta augšgalā, arī nākamās pozīcijas bija visai interesantas. Tās atklāj, ka roboti uzņemsies lauvas tiesu no citiem mājas darbiem. Tie samazinās trauku mazgāšanai atvēlēto laiku par 47 procentiem, savukārt mājas uzkopšanai un maltīšu gatavošanai – par 46 procentiem. Mākslīgais intelekts spēšot automatizēt 43 procentus no veļas mazgāšanas procesa un pat par 44 procentiem samazināt laiku, kas nepieciešams, lai apģērbu izžāvētu un salocītu. Kopumā mājas darbiem atvēlētais laiks nākamajos desmit gados samazināšoties par 44 procentiem.

"Mākslīgais intelekts varētu atbrīvot papildu stundas cilvēku dzīvē atalgotam darbam un atpūtai, īpaši sievietēm," uzsver darba autori, "tas principā varētu samazināt pieprasījumu pēc mājsaimniecības un aprūpes darbiniekiem novecojošās sabiedrībās. Vienlaikus samazinātos nepieciešamība pēc lētiem viesstrādniekiem no citām valstīm."

BĒRNI JĀAUDZINA PAŠIEM

Vismazāk tehnoloģijas iesaistīsies bērnu kopšanā, tādēļ nākotnes jaunajiem vecākiem gan neklāsies īpaši vieglāk kā šodien. Britu zinātnieki sliecas domāt, ka šajā jomā tiks automatizēti aptuveni 20 procentu no visiem uzdevumiem. 

Iepriekš veiktos pētījumos noskaidrots, ka vidusmēra eiropietis aptuveni 43 procentus no visa darbam atvēlētā laika pavada, veicot uzdevumus, par kuriem nesaņem samaksu. Proti, uzkopj mājokli un dara tamlīdzīgus "brīvprātīgos" darbus. Turklāt sievietes šīm lietām velta par 70 minūtēm dienā vairāk nekā vīrieši. Tiesa, Eiropā mājas darbu sadalījums vēl ir kaut cik līdzsvarots. Piemēram, Japānā 18 procentu no strādājošajiem vīriešiem mājas solim atvēlē uz pusi mazāk laika nekā algotā darbā strādājošās sievietes.

Interesanti, ka britu eksperti bija optimistiskāki par tehnoloģiju spēju palīdzēt mājas solī, kamēr japāņi šajā ziņā – skeptiskāki. Darba autori to skaidro ar valdošo kārtību katrā kultūrā. Proti, aziātu vīriešu zemāku iesaisti mājas uzkopšanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata