Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Zaiga Gaile: Arhitektūras projekti Latvijā nereti ir pārspīlēti

Latvijas Arhitektūras gada balvas pasniegšanas ceremonijā, kas notika 16.maijā, Zaigas Gailes birojs uz galveno balvu pretendēja uzreiz ar diviem projektiem: Ģipša fabrikas dzīvojamā kvartāla 2.kārtu un Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas koka mājas rekonstrukciju; balvai bija pieteikta arī Ķīpsalā norvēģu ģimenei uzbūvētā privātmāja Villa Lene.

Līdz šim Gailei vēl nebija izdevies tikt pie galvenās balvas, tomēr Latvijas kultūrtelpā viņa sevi iezīmējusi ar projektiem, kas šķiet mūsdienu Rīgas arhitektoniskā vizītkarte. Nesen kļuva zināms, ka tieši viņas birojs īstenos arī Jaunā Rīgas teātra rekonstrukciju. Gaile gan sevi neizceļ un katru projeku publisko kā biroja kopdarbu, sakot nevis "es", bet "mēs".

Fragments no intervijas:

Pieņemts runāt par arhitektūrai labvēlīgiem un nelabvēlīgiem laikiem. Kāds tas ir pašlaik Latvijā?

Man šķiet, ka labvēlīgs. Krīze ir pārvarēta, un pasūtītāju pietiek, par ko var spriest pēc arhitektu aizņemtības. Vienu brīdi mums visiem nebija darba, taču kaut kā izvilkām, arī es savā birojā nevienu neatlaidu. Tagad ļoti rosāmies. Arhitektūras gada skate rāda ļoti raibu ainu. Laika gaitā parādās arvien vairāk sabiedrisku objektu, tostarp koncertzāle Gors Rēzeknē, arī Liepājā tāda top. Ko šajās celtnēs darīs, ir pavisam cits jautājums. Man šķiet, ka šāda koncertzāļu būves programma Latvijā ir pārspīlēta. Piemēram, Rēzeknē kalna galā stāv pamests un tukšs kultūras nams, bet tagad ielejā vēl klāt nācis Gors, kura apjoms ir stipri ambiciozs. Regulāri piepildīt šo zāli būs grūti. Raugoties uz situāciju no citas puses, Latvijā paplašinās arhitektu darbības lauks. Agrāk visi vairāk darbojās pa Rīgu, Ventspili un Liepāju, tagad, piemēram, Talsos uzbūvēts interesants jauniešu radošais centrs.

Zinu, ka jums nepatīk runāt par Maximas traģēdiju, un tomēr — vai tā vedināja jūs uz pārdomām saistībā ar arhitekta profesionālo atbildību?

Protams, jutos vainīga, raugoties uz to, kas notika. Visu laiku domāju par to, vai kādā no manis projektētajām būvēm tā varētu gadīties. Pie tam šis Maxima lielveikals bija apbalvots darbs, kuru veidoja nopietna arhitektu komanda. Droši vien viņi strādāja daudz rūpīgāk par vidusmēra standartiem. Vēlākās pārbaudes parādīja, ka daudzas lietas tika īstenotas pavisam citādi: atklājās paviršība un nekompetence steidzīgā projekta īstenošanā. Tā ir sistēma.

Kāds ir jūsu viedoklis par Nacionālās bibliotēkas jauno ēku?

Bibliotēkas iecere ir pārspīlēta. Pati Raiņa radītā "stikla kalna" ideja ir šaušalīga, kurā brāļi aiz stērbelēm vilka viens otru zemē. Tāpat pārspīlēta ir koncertzāles ambiciozā iecere Daugavas vidū. Kaut ko tādu var būvēt Ķīnā vai Apvienotajos Arābu Emirātos, kur nafta nāk no zemes un tāpēc var šķaidīties ar naudu, bet mēs pagaidām esam salīdzinoši trūcīga valsts. Domāju, ka vīziju vajag samērot ar realitāti, un tas ir izdarāms.

Vietējās arhitektu aprindās ir tāds uzstādījums: ja Rīgā nebūs ekstravagantas arhitektūras, pasaule mūs nepamanīs. Jo trakāk, jo labāk. Tieši šādu motīvu dēļ tiek domāts par debesskrāpjiem, kas Rīgā ir neadekvāti. Mums ir ļoti daudz brīvas zemes, tāpēc šāda veida būvēm nav nekāda pamata. Tieši tādēļ ideja par Ķīpsalu kā Rīgas Manhetenu nomira dabīgā nāvē. Rīgā ir daudz tukšu māju, kurās varētu ieguldīt idejas un naudu, lai tās apdzīvotu, nevis jāceļ debesskrāpji, it kā cilvēkiem nebūtu vietas, kur izvērsties.

Šķiet, esat esības baudītāja, taču jūsu dzīves izjūta ir pasteļtoņos, kas atklājas arī arhitektūrā — starp pamatīgumu un vieglumu. Vai pati sevi tā redzat?

Man ir trausla nervu sistēma, ar kuru šajā vīriešu profesijā grūti atrast iekšējo līdzsvaru. Kad jaunieši prasa, kas ir manu panākumu pamatā, atbildu — melnstrādnieka darbs un pašdisciplīna. Vajag agri celties, un vienalga, kā tobrīd jūties. Izstaigāju plaušu karsoni, kas atklājās vēlāk rentgenogrammā, un mans ķermenis spējis to bez antibiotikām pārvarēt. Vienkārši — celies un ej, kāp uz riteņa un dodies uz darbu!

Arhitektam faktiski jāstrādā 12 stundas dienā. Latviešiem pēdējos gados pamazām zūd izpratne par to, ko nozīmē ik dienas strādāt 12 stundas. Kad atbrauc amerikāņi, viņi saka: "Jūs jau te nemaz nestrādājat!" Protams, Amerika šajā ziņā ir ekstrēma, taču ikviena veiksmīga cilvēka biogrāfijā atklājas — pirms viņi kaut ko sasnieguši, no daudz kā atteikušies darba dēļ. Es nezinu, kā definēt savu darba dzinuli, bet pati saucu to par kaislību. Varbūt jums šķiet, ka esmu glīti apģērbusies un tā skaisti, poētiski runāju, bet patiesībā es katru nedēļu eju uz būvlaukumiem un daru daudz rutīnas darba. Galvenais ir neaizmirst paskatīties uz zvaigznēm un noturēt augstos mērķus.

Visu interviju ar Zaigu Gaili lasiet žurnāla Sestdiena 16.maija numurā!

Top komentāri

Cēsiniece
C
Paldiesd , Gailes kundze par atklātību! "Man šķiet, ka šāda koncertzāļu būves programma Latvijā ir pārspīlēta. Piemēram, Rēzeknē kalna galā stāv pamests un tukšs kultūras nams, bet tagad ielejā vēl klāt nācis Gors, kura apjoms ir stipri ambiciozs. Regulāri piepildīt šo zāli būs grūti." Tieši to pašu var sacīt par Cēsīm. Kultūras centra vairs nav - ir koncertzāle. Tiem, kas bija par to pārsteigti, priekšnieki lepni atbildēja - Koncertzāli gribējāt - koncertzāli dabūjāt!!! Amatieru mākslas kolektīvi tai kā piektais ritenis. Te tagad būs lielā māksla un visa Latvija, kā arī ārzemnieki gāzīs kasi apkārt. Kultūras centra meitenēm uzdeva 14 kolektīvus izvietot 3 telpās un 3 dienās. Rezultāts - kolektīvs atlūgums. Protams, svēta vieta tukša nepaliks, izbadinātu ļautiņu ir diezgan, kam vienalga - kā priekšnieks liks tā darīs, ka tik algu katru mēnesi maksā. Tā stikla 6 stāvu siltumnīca tiešām ir pārspīlējums - tas tā maigi teikts. 2. stāvā birojos sēdošajām meitenēm no ielas biksītes un viss pārējais, kas zem svārkiem, redzams kā uz delnas.. Dienā karsti, bet kondicionierus slēgt nedrīkst, jo elektrība lūk, dārgi maksā. Kas notiks ziemā, vai apkuri nedrīkstēs ieslēgt, jo tā ir vēl dārgāka kā elektrība? Plikas ambīcijas tiek realizētas, nedomājot par sekām.
Ideālists
I
Priecājos izlasīt šo interviju - beidzot kāds profesionāls arhitekts pasaka to, kas man kā šīs nozares lajam sen ir licies vajadzīgs. Es gribētu redzēt sabiedrībā izplatāmies šādu vērtību sistēmu gan darba attieksmes, gan labas gaumes ziņā.
Velta
V
No sirds sveicu ar arhitektūras balvu, Zaiga ir tieša un talantīga sieviete, kura cinās, lai saglabātu pilsētvidi, kas atceras koka veco Rīgu un brinišķīgo urbāno kultūru. Lai ceptu Maximas un Dreliņu projektus daudz mākas nevajag!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Lai būtu ko teikt

Kas ir pats, pats svarīgākais, domājot par valsti, domājot par Latviju un mūsdienām? Vienam tie ir līdzcilvēki, citam ainava un daba, vēl citam – atsevišķas personības vai personīgais stāsts. Tieši c...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata