Vismaz tie, kas šo restorānu izgaršojuši, noteikti būs gatavi teikt paldies Malnavai par tik labu dēlu, tādu garšu meistaru. Lai gan pavāra profesijas Malnavas koledžas mācību piedāvājumā nav, akcents te ir uz automehāniku, pavāra profesijai tuvākais mācību priekšmets te ir augkopība. Tā kā pavāra profesijā bez maģiskām spējām izcilus rezultātus sasniegt nav iespējams, varam pieņemt, ka blakus esošās augkopības studiju strāvas ir kādā astrālā veidā ietekmējušas Kaspara spējas izmantot augus un dārzeņus savos ēdienos. Lai gan tiešāka ietekme nākusi no strādāšanas un skološanās pie pavāra Māra Jansona, kā arī slavenajā dāņu restorānā Noma un vēl citos labos Eiropas restorānos. SMØR ir arī vieta, kurp doties tiem, kas čīkst, ka Rīgā trūkst skandināvu restorānu. Turklāt Barsukova interpretācijā skandināvu virtuve ir samiksēta ar franču receptēm (un, protams, Latvijas produktiem). Tātad francūzis ledusskapī? Ne gluži, SMØR ēdieni nevis atvēsina, bet silda miesu un garu, auksti te ir tie dzērieni, kuriem tādiem arī jābūt.
Rīgas ilgdzīvotāji Krišjāņa Valdemāra un Dzirnavu ielas stūri, kurā atrodams SMØR, atceras kā krodzisku stūri jau tad, kad Rīgas centrā dažādu kafejnīcu un restorānu nebūt nebija daudz un kad pati Valdemāra iela nesa Gorkija vārdu. Te bija restorāna Tallina pagrabs un pāri pretī kafejnīca Zelta rudens. Kafejnīcā bija ceptas vistiņas un mūžīgas rindas, restorānā Tallina zili stikli, zaļi ledi un iespēja iedzert itin garšīgus kokteiļus, piemēram, universitātes bioloģijas fakultātes studentiem, kad fakultāte vēl atradās Friča Gaiļa, tagad Alberta, ielā 10 un kad sesijas rezultāti ļāva tikt pie stipendijas. Vērīgāks lasītājs varētu teikt, ka bioloģijas studentiem jau nu pienāktos dzert laboratorijas spirtu, nevis dārgus kokteiļus padomju restorānā, kur, grozi, kā gribi, kungs bija bārmenis vai viesmīlis, nevis klients. Jā, kaut kas mistisks bija tajā tieksmē apmeklēt bārus un restorānus, vismaz padomju laikā, kad klienta apskaitīšana gan naudas, gan produktu sastāva un daudzuma ziņā bija sabiedriskās ēdināšanas personāla goda lieta. Cita lieta tagad, kad labs pavārs tev var piedāvāt tādas garšas buķetes, kādas mājās pats neuztaisīsi, izstiepies vai saraujies. Restorānā jeb modernajā bistro SMØR tāds pavārs ir. Interjerā no Tallinas zilajiem stikliem un zaļajiem lediem vairs nav ne miņas, puspagrabs gaišs kā franču brasērija, krēsli ērti, tevi sagaida viesmīļi, ierāda vietu un pēc mirkļa ir klāt gan ar ēdienkarti, gan tāfeli, stāstot, kas šodien īpašs un, ēdienkartē neierakstīts, pagatavots, jo pavārs Barsukovs rītos tirgū mēdz iedvesmoties un iegādāties arī to, kas kartes ēdieniem nav nepieciešams, toties ir noimprovizējams citā kombinācijā. Teikšu, kā ir, – viss, ko mēs nogaršojām, bija ļoti garšīgs. Turklāt mums paveicās, ka skandināviskā «smōrbrōd» jeb sviestmaize ar siļķi bija gatavota uz Kaspara mammas ceptās maizes, un tā maize arī ir īpaša. Bet tāds šķietami parasts ēdiens kā cūkgaļas šnicele bija vienkārši pārsteidzoša gan garšas, gan struktūras ziņā. Kokteiļus šajā reizē nepētījām, toties likām aiz auss, ka SMØR ir Champagne de Venoge mājas oficiālais vēstnesis Latvijā. Cilvēks, kurš sevi ciena, rītu sāk ar šampanieti!
Restorāns SMØR MODERN BISTRO
Adrese: Krišjāņa Valdemāra ielā 27–29
Atvērts: No 12.00 līdz 22.00 (Pk, S līdz 23.00; Sv līdz 21.00)
SESTDIENA ĒDA
Biešu tartars (lazdu rieksti, lupstāju majonēze, lakši, sinepes) 9,50
Piedevas: topinambūri (topinambūru krēms, karamelizēti topinambūri, skābmedus, marinēti sīpoli, ērkšķogas) 9,00
Cūkgaļas šnicele (brūnais sviests, šalotes, kaperi, lakši, citrona filejas, anšovi) 16,00
Plūmju tarte tatin (smaržīgās madaras saldējums, mandeles) 8,00
VĒRTĒJUMS
INTERJERS ★★★★★
ĒDIENI ★★★★★
APKALPOŠANA ★★★★★
ATMOSFĒRA ★★★★★
GARŠĪGI PĀRSTEIGUMI PAT ŠĶIETAMI VIENKĀRŠOS ĒDIENOS. Diez vai kur citur būsiet ēduši tādu cūkgaļas šniceli.

