Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kamēr Tallinā kāposti maksā 24 centus, Rīgā 1,6 eiro

Vēlais un vēsais pavasaris un dārgākas ražošanas izmaksas audzējušas dārzeņu cenas, kas Latvijā ir augstākās Baltijā, raksta Dienas Bizness.

Arī pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazinājums par 1 % no 1. jūlija nav pazeminājis dārzeņu cenas, tieši otrādi – tās augušas. Lauksaimniecības tirgus eksperti gan norāda, ka pārtikas produktu cenu izmaiņas Rīgas lielveikalu ķēdēs jūlijā atspoguļoja pasaules pārtikas tirgus tendences un sezonālās izmaiņas augļu un dārzeņu tirgū, nevis PVN samazinājumu.

Dārzkopji stāsta, ka jauno burkānu raža nogatavojusies trīs nedēļas vēlāk, arī to cenas ir augstākas, nekā pērn. Tik zemas cenas, kā pērn, dārzeņiem vairs nebūšot, jo pagājušajā gadā Eiropu skāra postošā E.coli baktērija, kas atstāja ietekmi uz visu nozari. Šogad dārzeņu ražas novākšana aizkavējas, jo naktīs temperatūra ir bijusi zemāka un naktis vēsākas, kas dārzeņiem traucējis nogatavoties.

Kā liecina laikraksta veiktie aprēķini, jūnijā kāposti Tallinā bija par 85%, bet Viļņā - par 34% lētāki nekā Latvijā, savukārt kartupeļi attiecīgi par 32% un 46% lētāki nekā Latvijā. Arī burkāni Tallinā bija par 55% lētāki, bet Viļņā - par 41% lētāki.

Vismazākās cenu atšķirības bijušas importa tomātiem, kas Latvijā bija par 3,8% dārgāki nekā Igaunijā. Savukārt jūlijā cenas dārzeņu segmentā visvairāk augušas vietējiem sīpoliem - par 80%, vietējiem kartupeļiem - par 68%, vietējiem burkāniem - par 9%, toties vislielākais cenu samazinājums jūlijā bijis ziedkāpostiem - par 54%, dzeltenajai paprikai - par 40%, salātiem podiņos - par 29% un vietējiem tomātiem - par 26%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses