Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mājokļu pieejamība Rīgā uzlabojas

Pērn ceturtajā ceturksnī mājokļu pieejamība Rīgā turpināja uzlaboties. Mājokļu pieejamības indekss (MPI) Rīgā sasniedza 145.6, kas ir labāks nekā Viļņā (101.7), bet nedaudz sliktāks nekā Tallinā (154.3), liecina jaunais Swedbank Baltijas Mājokļu pieejamības indekss.

"Neskatoties uz to, ka mājokļu cenas samazinājās un kredīti kļuva lētāki, iedzīvotāju aktivitāte joprojām saglabājās vārga. Mājsaimniecības joprojām ietekmē buma laikā pieņemtie lēmumi, kā arī tās vēl nejūtas pietiekami drošas, lai uzņemtos ilgtermiņa saistības, un izvēlas ienākumu kāpumu iztērēt īstermiņa vajadzībām," lēš Swedbank vecākais ekonomists Dainis Stikuts.

2012.gada 4.ceturksnī MPI Rīgā pieauga līdz 145.6 (3.ceturksnī tas bija 141.5). Indeksa lielums nozīmē to, ka Rīgā mājsaimniecība var atļauties lielāku mājokli nekā "standarta" gadījumā, kad indekss būtu 100. Mājokļu pieejamība pieauga arī Tallinā (no 144.2 līdz 154.3), bet Viļņā mājokļu pieejamība samazinājās (no 103.4 līdz 101.7).

Rīgā MPI pieaugums galvenokārt skaidrojams ar vidējās neto algas pieaugumu – par 1.6% salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni. Mājokļu pieejamību uzlaboja, lai arī mazākā mērā, mājokļu cenu kritums par 1% un procentu likmju samazināšanās par 2 bāzes punktiem.

Tallinā mājokļu pieejamību veicināja sezonāls vidējās neto algas pieaugums salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni. To vēl vairāk pastiprināja straujāks procentu likmju kritums 4.ceturksnī – par 9 bāzes punktiem. Mājokļu pieejamību īpaši neietekmēja to cenas, jo ceturkšņa laikā tās palielinājās vien par 0.2%.

Viļņā galvenais iemesls MPI ievērojamajam kritumam bija straujš dzīvokļu cenu kāpums. 4.ceturksnī salīdzinājumā ar 3.ceturksni dzīvokļu cenas palielinājās par 4.9%. Cenu pieauguma ietekme bija spēcīgāka gan par hipotekāro kredītu procentu likmju nelielo kritumu (no 3.93% uz 3.91%), gan neto darba algas pieaugumu (2.9%).

Rīgā "standarta" mājsaimniecībai kredīta apkalpošanai mēnesī bija jāspēj novirzīt 196 eiro jeb aptuveni 120 lati mēnesī, kas nepārsniegtu 30% no mājsaimniecības ikmēneša pēcnodokļu ienākumiem. Savukārt Tallinā un Viļņā tas būtu 230 un 248 eiro (jeb 162 un 174 latu). Savukārt laika posms, kas nepieciešams, lai sakrātu līdzekļus pirmajai iemaksai Rīgā samazinājies no 25.6 uz 25 mēnešiem un Tallinā no 26.4 uz 24.9 mēnešiem, kamēr Viļņā tas ir nedaudz pieaudzis – no 36.1 uz 36.7 mēnešiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses