Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +23 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

Vientulīgi pie Spilves pļavām

No Vanšu tilta noripojot uz Daugavgrīvas ielu un nogriežoties pa noplukušo, taču romantisko koka ēku ieskauto Buļļu ielu, cauri Iļģuciema daudzstāvu namu apbūvei drīz vien nonāc Kleistos - zaļā, urbānās civilizācijas vēl īpaši neskartā oāzē Spilves pļavu malā, nosacīti starp Imantu un Bolderāju. Tur, Rātsupītes ielā, blakus Latvijas Universitātes Mikrobioloģijas un virusoloģijas institūtam, tiek būvēta, precīzāk - pēc daudziem gadiem tiek pabeigta, reiz aizsākta daudzstāvu dzīvojamā ēka un tai piebūvēta jauna.
Padomjlaikā sāktā daudzdzīvokļu māja viena netraucē Kleistu meža mieru.

Tas ir priežu meža iejozts, sešstāvu daudzdzīvokļu nams. Rātsupītes iela it kā nav tālu no pilsētas centra - līdz Vanšu tiltam vien desmit minūšu ar automašīnu, taču vietai ir no pilsētas attālināta noskaņa. Vai nu tas ir blakusešosais institūts, vai ēkas ievērojamais mērogs, vai arī vēl pagaidām nesakoptā vide, taču ainavai ir nedaudz salta pieskaņa.

Dzīvokļi ir gan mazāki, gan lielāki, plaši, ar nevainojamu skatu uz mežu. Par laimi, augšējie stāvi pāri koku galotnēm nesniedzas. Tomēr austrumu puses dzīvokļiem sanāk vērties uz segtu stāvlaukumu - acīm drusku par daudz betona, tāpēc lielais ozols pa labi no stāvvietas skatu atveldzē.

Rātsupītes nams ir vienkāršs, gaišs, glīts, ar lieliem logiem. Tas derēs cilvēkiem, kuri grib dzīvot nomaļus no pilsētas ņudzoņas, taču tai pietiekami tuvu un ne paša kopjamā savrupmājā. Šķiet, ka te ainavā notiek tāda kā cīkstēšanās starp lielu apbūvi un savvaļas vidi. Izņemot jau senāk tapušās institūta ēkas, Rātsupītes nams tuvākajā apkārtnē šķiet esam vienīgā daudzstāvu būve. Ja būtu vēl citas, tad šis Kleistu nostūris jau sāktu izskatīties pēc ne tik mīlīga daudzstāvu rajona, tomēr pagaidām, par laimi, tā nav.

Rātsupītes iela 3
  • Attīstītājs: SIA Marno J
  • Arhitekts: SIA Arhitektu birojs Vecumnieks & Bērziņi
  • Generāluzņēmējs: SIA Projektu realizācijas birojs
  • Finansētājs: Hansabanka
  • Kopējais dzīvokļu skaits: 88
  • Dzīvokļu platība: 64-128 m2
  • Dzīvokļu cena ar balto apdari - no EUR 1650, ar pilnu apdari - no EUR 1750
  • Nodos ekspluatācijā: 2008.gada septembrī

Ekspertu vērtējums


* * * * * Andrejs Ģelzis, arhitekts

Ļoti jauks un patīkams projekts. Priežu meža, zirgu sporta centra klātbūtne. Nākotnē ērta nokļūšana pa Daugavas dienvidu šķērsojumu, arī šodien ne tā sliktākā. Pārdomāts un noslīpēts dzīvokļu plānojums. Meistarīga un eleganta arhitektūra, mērķim atbilstoša, bez pārspīlējumiem, tajā pašā laikā nebūt ne vienkārša.

Sevišķi iepriecina koka logi un keraterm bloku ārsienas, kas, siltinātas ar akmens vati, nodrošinās augstvērtīgu klimatu ēkas iekštelpās. Daļai dzīvokļu nelieli balkoni. Iekrita sirdī maza replika, ka dzīvokļi orientēti uz latviešu publiku. Tam var piekrist, jo kopumā jūt pārdomātu un izsvērtu attieksmi. Novēlu šai publikai ieskatīties vērīgāk!

* * * Juris Lasis, arhitekts

Izprojektēts izglītoti, bet nav kur dvēselīti iepriecināt … Apskatāmā ēka daudzo kāpņu telpu dēļ arhitektoniski iecerēta kā viens būvapjoms. Tās dienvidu daļa ir daļēja rekonstrukcija, ziemeļos klāt pievienota jaunbūve. Uz zemesgabala ir vēl viena būve - daļēji zem zemes izbūvēta autostāvvieta ar ekspluatējamu jumtu - arī automašīnām.

Šobrīd, kad norit būvdarbi, teritorija izskatās blīvi apbūvēta. Apskatot apstādījumu un labiekārtojuma plānu, redzams, ka autori daudz darījuši, lai šo pirmo iespaidu vērstu par labu - paredzēti plaši apstādījumi un daudz teritorijas labiekārtojuma elementu.

Nepamanīts nevar palikt priežu mežs dienvidu pusē. Labākie dzīvokļi būtu ar skatu uz priežu stumbriem vai galotnēm, saulaini un ar iespēju vērot bērnus rotaļu laukumā. Dzīvokļi izplānoti labi, pietiekami plaši, lielām istabām un palīgtelpām, dominē atsevišķa virtuve un koridori. Šādam plānojumam ir priekšrocības - daudz atsevišķas un nodalāmas telpas, bet ir arī trūkumi - nav izteiktas lielās istabas, kur ģimenei drūzmēties, slēgtā virtuve zaudē plašuma un kopības sajūtu, grūti izbēgt no tumšiem koridoriem. Tomēr tas ir dzīvesstila un gaumes jautājums.

Negribētu īpaši runāt par fasādēm, jo darbs vēl nav galā, tomēr bildēs redzētais un uz vietas saprotamais liek domāt, ka tās varētu izskatīties par daudz vienmuļi un mazliet nomācoši. Iespējams, šo sajūtu pastiprina monotonais stāvu skaits un netālu esošā administratīvā ēka, kas labi pārskatāma no pagalma un līdzīga pēc būvapjoma.

* * * Uldis Lukševics, arhitekts

Māja cilvēkam, kuram apnikusi modīgā arhitektūra ar vipendroniem. Vienkārša kantaina māja bēšā un brūnā krāsā. No trijām pusēm māju ieskauj lieli pareizi koki, tikpat pareizi kā māja. Viss vidējam latvietim. Lai arī daļa mājas projektēta un būvēta no jauna, izskatās uz mata tāda pati kā blakusesošais institūta korpuss, kurš celts pagājušajā gadsimtā.

Vislabāk šajā projektā man patika divstāvīgu betona panna automašīnām, kas neizliekas par bērnu laukumu vai labiekārtotu, apzaļumotu jumtu, bet ir vienkārši atklāta, divstāvīgu betona automašīnu stāvvieta. Un igauņu ražotie logi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses