Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Pierod pie maskām un attālināta darba

Covid-19 krīze Vidusjūras salu arhipelāgu Maltu ir skārusi smagi, un Maltas Republikas valdība meklē veidus, kā darbināt ekonomiku, sekmēt līdzsvaru darba tirgū un saglabāt cilvēkos optimismu.


Centieni ''nenogalināt'' Ziemassvētkus 

Pie iepirkšanās centra PAMA Maltas vidienē uzsliets milzīgs putuplasta sniegavīrs. Tas plus 23 grādos šķiet mazliet ironiski, bet šajā katoļticīgajā valstī ļoti gaida Ziemassvētkus, un šogad cilvēkiem jo īpaši gribas noticēt brīnumam – Covid-19 sakāvei, lai reanimētu ekonomiku un atkal varētu baudīt dzīvi bez maskas un distancēšanās.

Ziemassvētku megaveikals Mriehelē sevi piesaka kā drošāko iepirkšanās vietu svētkiem – veikalā jāieiet caur gudrajiem ''antikovida vārtiem'', kas automātiski izmēra temperatūru un normāla rezultāta gadījumā ļauj doties tālāk, vispirms gan dezinficējot pircēja apģērbu un apavus. Kad ar mākslīgā intelekta palīdzību esi attīrījies no riskiem, vari izvēlēties dažādu krāsu lampiņu virtenes, ziemeļbriežus, skaistas aploksnes naudas dāvināšanai un simtiem citu svētku elementu.

Gada tumšajā laikā maltieši centīgi izrotā savas namdurvis, terases un jumtus – sniega te nav, tāpēc svētku atmosfēru uzbur vizuļojošas ēku fasādes un dekori visas ielas garumā. 

Covid-19 pandēmija iztukšojusi kādreiz mutuļojošās Maltas galvaspilsētas ielas. Valletas Kultūras aģentūras vadītājs Džeisons Mikalefs nesen paziņojis, ka Covid-19 nenogalinās Ziemassvētkus, un izziņoja gaismas šovu un citas aktivitātes, lai pievilinātu pilsētai cilvēkus. Turklāt 50 000 eiro liela investīcija autostāvvietai ļaus iedzīvotājiem bez maksas novietot automašīnas.

Ziemassvētku vecītis goda vietā novietots arī Marsašlokas tirgus stendā. Krāsainās zvejnieku laiviņas rāmi šūpojas līcī, tālumā ostas infrastruktūra turpina darbu, bet cilvēki bažīgi tērzē par Covid-19 statistiku. Tūristu un vietējo iecienītajā jūras velšu, dažādu suvenīru un saimniecības nieciņu tirgū par pandēmiju liecina tikai Covid-19 vārds sarunās un maskas uz sejām, bet burzma ir teju tāda pati kā pērn. 

Maltas valdība oktobrī izdeva rīkojumu, ka maska obligāti jānēsā no tā brīža, kad izej no sava mājokļa. Kopumā sabiedrība šo prasību respektē un pat cits citu mudina lietot masku. Piemēram, Birzebudžijas sulu kafejnīciņa ar uzrakstu uz durvīm aicina vilkt masku, ''lai palīdzētu mums būt atvērtiem''. Līdzīgi uzraksti ir daudzās iepirkšanās vietās, jo draud bargi sodi gan masku nevalkātājiem, gan iepirkšanās vietām, kas ielaiž klientus bez maskas.


Plāno atkārtot 100 eiro atbalstu katram

Vietējā zivju pārdevēja noslauka rokas savā ķitelī un piekārto masku. Viņa pircējam fitnesa trenerim Evanam tikko iesvērusi astoņkājus un mīdijas un piedāvā arī zobenzivs šķēli. Fitnesa treneris braucienu uz tirgu apvienojis ar pārgājienu Maltas dienviddaļā. Nesen izskanējušas runas, ka varētu slēgt kafejnīcas, sporta centrus un viesnīcas, tomēr Maltas premjers Roberts Abela nesteidzas ar pilnīgas karantīnas ieviešanu, lai nesāktos masu protesti.  

Evans visu pavasari trenēja klientus tiešsaistē, jo fitnesa klubi bija slēgti. Vēlāk daudzi atsāka treniņus, abonementu iegādei izmantoja kuponus, ko Maltas valdība izsniedza visiem pilsoņiem un arī valstī strādājošiem ārzemniekiem. Evans cer, ka plāns par kuponu atkārtotu izdošanu tiks īstenots jau drīzumā, jo piešķirtie 100 eiro palīdzēja gan iedzīvotājiem, gan uzņēmumiem. Evana ieskatā kuponus šoreiz būtu jāļauj iztērēt arī lielveikalos, kā arī tirdziņos pie oficiāli reģistrētiem pārdevējiem: ''Daudzi kuponus izmantoja palikšanai kādā no salas viesnīcām, frizētavas vai restorāna apmeklējumam, tomēr daudziem, kas nonākuši trūkumā, kuponi ļoti tieši noderētu pārtikas iegādei, nevis izklaidei,'' uzskata Evans.

Maltas valdība kuponos investēja 44 miljonus eiro ar mērķi reģenerēt ekonomiku un it īpaši stiprināt vietējo tūrismu. Kuponus varēja tērēt teju 6000 tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās.


Dodas uz dzimteni

Lai sekmētu Maltas pievilcību investoru acīs, nesen tika atklāta 470 miljonus eiro vērta industriālās infrastruktūras programma. Tā paredz, ka tiks ražotas iekārtas platības biznesa attīstīšanai, piemēram, dabas zinātņu parkam. Savukārt Maltas lidostas tuvumā esošā Lūā teritorija tiks attīrīta, lai atbrīvotu vietu mazo un vidējo uzņēmumu ēkām. Celtniecības atkritumi netiks iznīcināti, bet pārtaps inovatīvos Maltas ķieģeļos. Arī citviet salā plānots attīstīt teritorijas biznesa sekmēšanai, kā arī sakārtot pievadceļus. Šo aktivitāšu mērķis ir sekmēt investoru piesaisti un nodrošināt darba vietas.

Lai gan bezdarba līmenis Maltas Republikā ir tikai ap 4%, kopējā gaisotne ir visai drūma – kādreiz pilnās kafejnīcas ir tukšas, tāpat kā muzeji, sporta zāles un viesnīcu vestibili. Ja Maltā nodibināta ģimene, tad šāda ''jaunā normālā'' attālinātā darba un vispārējās distancēšanās dzīve var būt patīkama, bet to ārzemnieku, kuri Maltā uzturas vienatnē, vidē pavīd viedoklis, ka Covid-19 pandēmijas laikā finansiāli un psiholoģiski patīkamāk būtu dzīvot un strādāt tur, kur jūties kā mājās.

No Laionela nopērku divus istabas augus. Viņš izpārdod savu iedzīvi ar sludinājuma palīdzību, jo pēc četru gadu darba tiešsaistes spēļu kompānijā nolēmis atgriezties dzimtajā Liverpūlē. Attālinātais darbs ļauj strādāt no dzimtas mājām, kur dzīvot būs lētāk, turklāt pienācis arī Lielbritānijas Brexit laiks. Līdzīgi kā Laionels, gludekļus, lampas, velosipēdus un citu iekrāto mantību izpārdod arī citi ārzemnieki, kuri nolēmuši atgriezties dzimtenē.

Tikmēr Maltas bezdarbnieku rindas papildina kādreizējie gidi, apkopēji, floristi, konferenču menedžeri un pavāru palīgi. Darbā atstāti tikai daži izcilnieki.

Pandēmijas laikā ap 8000 tūrisma jomā nodarbinātajiem tika nodrošinātas pārkvalifikācijas apmācības bez maksas. Par velti varēja mācīties trīs programmās, izvēloties tās no 1000 virzieniem, ko nodrošināja 33 iestādes, piemēram, Maltas Universitāte, Tūrisma institūts, kā arī UNESCO. Šai iniciatīvai valdība veltīja teju sešus miljonus eiro.

Dīkstāvē esošajiem tūrisma jomas darbiniekiem pašlaik tiek piedāvāts arī pievienoties Covid-19 kontaktpersonu tīkla izpētei. Tā viņi turpinās saņemt pabalstu un papildus nopelnīs 5,28 eiro stundā. 

Jāpiebilst, ka pandēmijas laiks atnesis iepriekš neredzētu solidaritāti starp konkurentiem. Ātrās ēdināšanas uzņēmums Burger King Malta ir mudinājis veikt pasūtījumus McDonald’s, piebilstot: ''Mēs nekad nedomājām, ka lūgsim jums šo. Tāpat kā nedomājām, ka varētu mudināt pasūtīt no KFC, Pizza Hut Subway, Domino’s.'' Solidaritātes pamatā ir tas, ka ātrās ēdināšanas ķēdes nodarbina simtiem cilvēku, kam darbs ir ļoti nepieciešams.


Nekustamā īpašuma tirgus neapstājas 

Interneta dzīlēs var atrast sarkastisku Maltas īres studio dzīvokļa salīdzinājumu ar Dānijas cietuma kameru. Tik tiešām daudzi īres dzīvokļi ir primitīvi, tomēr pašlaik var sameklēt arī lieliskus piedāvājumus, jo Maltā gandrīz nav tūristu. Krītoties pieprasījumam, samazinās arī īres cenas, un īzīrētāji vairāk domā par komforta nodrošinājumu, nereti gan savas īpatnās gaumes izpratnē. Sludinājumos atrodams senlaicīgs dzīvoklis ar grafiti uz sienām un dzīvoklis, kurā virtuve nokrāsota elektrozila, lai nodrošinātu ''ultramodernu piedāvājumu''. 

Maltas Nekustamā īpašuma attīstītāju asociācija informē, ka oktobrī, salīdzinot ar attiecīgo mēnesi pērn, par 21% kāpuši nekustamo īpašumu tirdzniecības apjomi. Oktobrī notikusi 1551 vienošanās par nekustamo īpašumu pārdošanu kopumā 371 miljona eiro vērtībā, kas ir par 100 miljoniem vairāk nekā pērn šajā laikā. 

Nama, kurā dzīvoju, īpašnieks Dominiks strādāja tūrisma jomā un tagad saņem pabalstu, tomēr savu ēku negrasās pārdot, jo to nopircis par visa mūža iekrājumiem, turklāt īres ieņēmumi ir stabils pensijas kapitāls un nākotnē būs mantojums Dominika dēliem – mediķiem, kurus viņš nav saticis kopš pandēmijas sākuma. Dominika sievai ir trausla veselība, tāpēc pēc iespējas jāizvairās no sastapšanās ar cilvēkiem, it īpaši tiem, kuri bieži nonāk saskarsmē ar Covid-19 slimniekiem. Dominiks šobrīd daudz lasa par vēsturi un pievērsies arī Latvijas pagātnes izzināšanai. Noderēs darbā ar klientiem, kad pandēmija beigsies.

No loto biroja – akmens būdiņas, kas celta no senajiem Maltas ķieģeļiem, iznākusi gide Jeļena. Kā daudzi citi, viņa gaida Covid-19 sakāvi, lai atsāktu iemīļoto darbu ar tūristiem. Šobrīd viņa no pabalsta nopirkusi piecas loterijas biļetes, cerot uz laimestu un to, ka nesaslims ar Covid-19 un ka iespējami ātri būs vakcīna. 

Uz Maltas ielām redzams viedo tehnoloģiju uzņēmuma plakāts, kas mudina nodrošināties savai ''digitālajai nākotnei''. Attālinātais darbs jau kļuvis par normu, tāpēc pavēršu skatienu uz citu plakātu, kas iedrošina un nomierina: ''Tu esi stiprāks par savām sāpēm!'' Optimisms šobrīd ir vajadzīgs visai pasaulei. Arī Maltas iedzīvotājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses