Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Dekoratīviem līderiem trūkst vilkmes

Divas šīs valdības neapšaubāmi ietekmīgākās figūras – premjers un finanšu ministre –, kuru varā teorētiski ir ietekmēt politisko dienaskārtību, to gan ir spējuši, sākot nodokļu reformas virzīšanu, tomēr nav spējuši to padarīt par savu veiksmes stāstu un biļeti uz patstāvīgu politisku līderu lomu. Jā, nodokļu reformai ir pirmās vietas vakara ziņu sižetos un preses slejās, bet pārsvarā kritiskā toņkārtā. Pielikt tai plusa zīmi nav premjera un finanšu ministres varā. Trūkst autoritātes un vilkmes.

Arī Augusts Brigmanis šopavasar intervijā Dienai, esot maksimāli diplomātisks pret partijas biedriem, tomēr deva mājienu, ka ne ZZS strauji uzlēkusī jaunās paaudzes politiķe Dana Reizniece-Ozola, ne premjers Māris Kučinskis nav tāda lieluma politiskās zvaigznes, lai riskētu sākt ko patstāvīgu. ZZS atšķirībā no, piemēram, kādreizējās Tautas partijas nekad nav strādājusi uz viena divu līderu izcelšanu, nodrošinot gan saturu, gan atpazīstamību un autoritāti. Tagad tas atspēlējas.

Bet tā nav tikai ZZS problēma, kas pēc vairākiem gadiem omulīgajā "tikai otrā, bet neaizstājamā" valdības spēlētāja lomā nonākusi valdošajā pozīcijā. Pat par reitingu līderes Saskaņas zvaigzni Nilu Ušakovu, kuram tantes piketā pie Saeimas bučoja rokas, nevar runāt kā par patstāvīgu politiķi. Drīzāk dekoru uz grozāmas skatuves, kuru šurpu turpu stumda Saskaņas "dinozaura" Jāņa Urbanoviča politiskā viltība un trīs Ušakova "pelēko kardinālu" jeb pieskatītāju – dzīvesbiedres un vienlaikus mēra biroja vadītājas Ivetas Strautiņas-Ušakovas, ekonomikas padomnieka Ērika Teilāna un advokāta Jāņa Dzanuškāna – savstarpējā grūstīšanās.

Kas mums tur vēl ir pie apvāršņa? Vienotības eirodeputāte Sandra Kalniete korekti, bet nežēlīgi atklāti intervijā Neatkarīgajai norāda, ka Ilzes Viņķeles un partijas pārējā liberālā spārna ambīcijas šovasar oficiāli sākt jaunas partijas veidošanu atduras pret pietiekami spilgta jauna līdera neesamību. Vēl uz liberālo nišu, lai pamatotu savu eksistenci, pieteikusies lobistu, ne partijas statusam vairāk atbilstošā Latvijas attīstība. Par tās līderi Juri Pūci daži ietekmīgi Vienotības politiķi rauca degunu, ka neviens ārpus sociālā tīkla Twitter viņu patiesībā nepazīst, un atteicās veidot kopīgu sarakstu uz Rīgas domi, kurā Pūcem būtu pirmais numurs. Par tādu Attīstības tandēmā ar Latvijas Reģionu apvienību kļuva Mārtiņš Bondars, kurš daudz runā par dažādām tēmām, labi izskatās uz plakātiem, bet nav ne politikas smagsvars, ne cerība. Toties Bondara Facebook ir lērums ar svaigām bildēm no zirgu skriešanās sacensībām ASV un selfijiem ar kādreizējo ASV vēstnieci Latvijā Ketrinu Todu Beiliju, kura devās mājās drīz pēc kara pieteikšanas Latvijas oligarhiem.

Piecu valsts ietekmīgāko cilvēku sarakstā, kuri viņu ekonomiskās un politiskās ietekmes dēļ tiekot īpaši "pieskatīti", kā runā, esot tikai viens politiķis, kurš turklāt nav ne premjerministrs, ne Valsts prezidents, ne ministrs, ne pat oficiāls kādas varas partijas priekšsēdētājs, pārējie – uzņēmēji, no kuriem trīs neko daudz neizteiks 90% iedzīvotāju. Politisko partiju un politiķu ietekme uz procesiem Latvijā kļuvusi dekoratīva.

Top komentāri

pārāk daudz melu
p
Nodokļu reformā ir pārāk daudz melu.
Poļitičeskijs
P
Naudīgajiem - citus nodokļus, tautai - citu partiju, bet sabiedrībai - citu politiku.
re: Nodokļu reformā ir pārāk daudz
r
Nezinu, vai premjers savas aizņemtības dēļ ir iedziļinājies visā, kas slēpjas aiz reformas saukļiem, bet finanšu ministrei, ņemot vērā to, ka viņa ir atbildīgā par šo reformu, kā arī viņas aso prātu, noteikti vajadzēja saprast, ka reforma tās piedāvātajā variantā nemazina, bet palielina nevienlīdzību, vajadzēja zināt, ka reformas ietvaros nav plānots nodrošināt veselības aprūpei ilgtspējīgu finansējumu, kā arī to, ka šobrīd vislielākā nevienlīdzība ir tieši tad, kad cilvēks saslimst. Bet, ja ministre, to visu apzinoties, turpina stāstīt, ka reforma ir laba, tad...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē