Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Lēmēju nekompetence vai kaitniecība?

"To, ka sarunu karšu reģistrēšana ir pareiza, atbalstāma un nepieciešama, pierāda zinātniskie pētījumi. Es parasti saku, ja vien mums ir iespēja atklāt kaut par vienu noziegumu vairāk, tad kāpēc no šīs iespējas jāatsakās?" mobilo sakaru lietotāju reģistrēšanas nepieciešamību intervijā Romānam Meļņikam pamato Latvijas Juristu apvienības valdes priekšsēdētājs Rihards Bunka.

Fragments no intervijas:

Pērnruden Satiksmes ministrija virzīja jautājumu par mobilo sarunu priekšapmaksas karšu lietotāju reģistrēšanu. Tad pirms Jaungada saņēmām no ministrijas ziņu, ka esošajos apstākļos reģistrācijas ieviešana tomēr atzīta par nelietderīgu un nesamērīgu ēnu ekonomikas apkarošanas mērķa sasniegšanai...

Viss joprojām atrodas sabiedriskās un tiesiskās diskusijas procesā, šobrīd arī valsts iestādes apmainās viedokļiem par to. Tātad galīgais lēmums nav nekur pieņemts.

Tas pareizi, ka šīs diskusijas organizē Satiksmes ministrija? Tai tomēr vairāk rūp telekomunikāciju uzņēmumu, nevis valsts drošības intereses. Iekšlietu ministrijai šī tēma drīzāk piestāvētu, jo saistīta ar noziedzības mazināšanu.

Tas, ka sarunas koordinē Satiksmes ministrija, nav nekas neparasts, tas ir pareizi, jo tā atbild par attiecīgo nozari. Tas, ka ministrija varētu atbalstīt pakalpojumu sniedzējus, arī no vienas puses nemaz nav tik slikti – valstij ir jāatbalsta komersanti. Taču dotajā gadījumā pašiem komersantiem nav nekādu īpašu pretenziju pret šādas sistēmas ieviešanu, viņi vienkārši grib zināt tās ieviešanas nosacījumus. Drīzāk aktualizējas jautājums – kāpēc šos iebildumus pauž valsts iestādes?

Kā jūs to skaidrotu?

Tas manā skatījumā vairāk saistīts ar birokrātisko nevēlēšanos mainīt esošo situāciju.

Amatpersonas nenovērtē situācijas nopietnību?

Te ir divi varianti.

Ja tas ir slinkums, tas ir slikti, taču, ja nodevība, – vēl sliktāk.

Būtu muļķīgi domāt, ka mūsu valstī nav neviena nodevēja. Kā labi zinām, ģeopolitisko konkurentu intereses un noziedzīgās vides intereses nesakrīt ar mūsu valsts interesēm. Pretējiem spēkiem ir vēlme traucēt valsts darbību, un viņi acīmredzot to spēj, iespējams, ar savu ietekmes cilvēku starpniecību. Jo to, ka sarunu karšu reģistrēšana ir pareiza, atbalstāma un nepieciešama, pierāda zinātniskie pētījumi. Es parasti saku, ja vien mums ir iespēja atklāt kaut par vienu noziegumu vairāk, tad kāpēc no šīs iespējas jāatsakās? Un šeit pat nav runa par to, ka atklāsim kādu vienu noziegumu – mēs radīsim iespēju konstatēt milzum daudzas noziedzīgas situācijas, saīsināt procesuālās procedūras.

Viens no pretargumentiem – terorisma riski pie mums zemi. Vai ir vērts ierobežot personu brīvības dažu neprāšu dēļ, kas zvana par sabiedriskās vietās ieliktām bumbām?

Viltus brīdinājumi par bumbām, protams, arī jāizķer, bet tie nebūs tik daudzskaitlīgi kā zvani, kurus izdara krāpnieki, personas, kas nodarbojas ar izspiešanām (diez vai izspiedējs zvanīs no savas reģistrētās tālruņa kartītes). Noziedzniekiem, kas šobrīd atrodas cietumā, arī ir ārkārtīgi grūti lietot reģistrētos sakaru līdzekļus – būs vai nu jāmeklē iespējas, kā cietumā ienest citas valsts kartīti, ne visi noziedznieki to varēs atļauties, vai arī viņi pāries uz kādu citu saziņas veidu. Jebkurā gadījumā, ieviešot karšu reģistrēšanu, noziedzniekiem stipri patraucēsim. Tagad, lai nopirktu priekšapmaksas kartīti, nepieciešami tikai daži eiro. Atvest nereģistrētu kartīti no citas valsts un to lietot cietumā jau ir daudz sarežģītāk un dārgāk, līdz ar to uzreiz var prognozēt samazinājumu šajā ziņā.

Visu interviju lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 19.janvāra, numurā!

Top komentāri

Jautājums
J
"To, ka sarunu karšu reģistrēšana ir pareiza, atbalstāma un nepieciešama, pierāda zinātniskie pētījumi." Patiešām zinātniski pētījumi? Kur būtu iespējams ar tiem iepazīties? LŪDZU NEJAUKT AR DAŽĀDĀM APTAUJĀM, kas tiek veiktas, lai v-stī lobētu un ieviestu dažādu, bieži vien šauru interešu grupu idejas, kas tautai kopumā un DEMOKRĀTIJAI bieži vien nes tikai ZAUDĒJUMUS. Tas vien, ka šodienas situācijā saistībā ar specifisku izglītības iestāžu apzināti noorganizētu likvidāciju trūkst profesionālu kadru ar spēju veiksmīgi organizēt un izmeklēt lietas, nemaz jau nerunājot par operatīvo darbu, kas bieži vien reducējas primitīvismā un tehnisko līdzekļu iespēju daļējā izmantošanā, jo neizprot noziegumu izmeklēšanas metodiku (par specifiskajiem taktikas paņēmieniem nemaz jau nerunājot), NEKĀDI NEVAR BŪT KĀ ARGUMENTS, LAI ŠO VALSTI PĀRVĒRSTU PAR TOTALITĀRU AR TAI RAKSTURĪGIEM vispārējās KONTROLES MEHĀNISMIEM! Jau pašreiz lielā mērā tas tiek darīts, kur to vajag un varbūt arī nevajadzētu!
vispār
v
Virsrakstā redzamo jautājumu vajadzētu attiecināt uz pašu Juristu apvienības valdes priekšsēdētāju. Noziedzniekiem kartes reģistrācija nebūs nekāda problēma, ja nu vienīgi būs jāsamaksā daži eiro vairāk bomzim, kurš to piereģistrēs uz sava vārda.
Mantrausis
M
Jo mazāk neprofesionāļu kontrolēs līdzcilvēkus, jo tuvāk mēs būsim vārda "demokrātija" jēgai. Latvija NAV tā valsts, kurā būtu profesionāli un loģiski dienesti, kam var uzticēt kontroli. Dīvainajam argumentam pretarguments - ja kaut viens kontrolētājs kaut domās informāciju var izmantot savtīgos nolūkos, kontrole jāizslēdz!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē