Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Liberāli kompromisi varas vārdā

Politiskās partijas nav domubiedru grupiņas, bet, vēlams, efektīvi instrumenti nokļūšanai pie varas. Tas būtu jāatceras entuziastiem, kuru viļņošanos izraisījusi kārtējo jauno politisko veidojumu formēšanās vai pārstartēšanās. Ja jaunveidojumu kodolus veidojošie pieredzējušie un ietekmīgos amatos pabijušie politiķi saka, ka jums svarīgu, manifestos definētu ideju vārdā ir gatavi palikt par vientuļām salām politikā, neticiet.

Dažādi vērtību un ideoloģisko simpātiju mērījumi ļauj nojaust, cik ierobežots varētu būt jaunā, uz bijušo Vienotības un Reformu partijas politiķu bāzes topošā formējuma Par atbalsts vēlētāju vidū. Tādēļ būtu loģiski jāizsecina, ar kurām citām partijām, kam ir potenciāls iekļūt nākamajā Saeimā, varētu sadarboties Par.

Nešauboties var pieņemt – kā šāds partneris jau ieprogrammēta Bordāna-Strīķes-Juraša Jaunā konservatīvā partija, kas pozicionējas kā "veco zagļu padzinēji". Atsevišķas pazīmes vispār liek šaubīties, vai domubiedru Viņķeles, Čigānes, Strīķes, Juraša starts no divām partijām nav tikai taktisks solis, lai pasmeltos balsis gan liberāļu, gan konservatīvo nišā, kādu neaizbiedējot pirms laika.

Lai gan Par politiskajā manifestā ir vairāki konkrētā rīcībpolitikā transformējami liberāli lozungi, visskaidrāk nolasāmais politiskais lozungs tajā ir "Par valsti, kuru nenozog, par valsti, kas nepieder dažiem". Liberālie uzstādījumi varētu rezonēt jauno, labi izglītoto un labi pelnošo nišā, kas Par dod labas cerības vēlēšanu barjeras pārvarēšanai, lai iekļūtu Saeimā, bet liberālajai dienaskārtībai sabiedrībā nav pietiekami plaša atbalsta, lai šādu partiju ievestu varā.

Tādēļ manifestā nolasāmais lozungs "pret vecajiem zagļiem" domāts to masu paķeršanai, kas vēlas pārmaiņas, to, kurus nokaitinājušas varas partiju politiķu izdarības, bet kuri varbūt nepreparēs, ko, nez, varētu nozīmēt pēdējie divi vārdi Par manifesta lozungā: "Mēs esam par stiprām ģimenēm, daudziem bērniem un ģimeņu līdztiesību". Vai ar to domāta viendzimuma pāru partnerattiecību reģistrēšana? Ņemot vērā, ka jaunās politiskās kustības dibināšanā piedalās gan Marija Golubeva, kādreizējā Lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības Mozaīka valdes locekle, gan par piedalīšanos praida dievkalpojumā savulaik no Latvijas luterāņu baznīcas izslēgtais mācītājs Juris Cālītis.

Bordāna-Strīķes-Juraša partija pie savām vērtībām definējusi, ka ģimene var būt tikai savienība starp vīrieti un sievieti, īpašs partnerattiecību statuss viendzimuma pāriem nav nepieciešams un to nevar uzskatīt par seksuālo minoritāšu tiesību aizskaršanu. Mērena pozīcija, bet tās uzturēšanas dēļ vien diez vai politikā iesaistītos daži Par dibinātāji.
Tas var radīt problēmas atkarībā no tā, kurš no Par un citu gaidāmo Saeimas vēlēšanu jaunpienācēju dienaskārtības punktiem izrādīsies tiem prioritārs. Vai jauna partija, kas publicē liberālus aktīvistus piesaistošu vērtību manifestu, viņiem vēl aizvien būs pietiekami liberāla, ja "ķeriet zagļus" izrādīsies kompromisa vērtība, uz kuras būvēt politiskās koalīcijas ar konservatīvākiem tikai, lai nonāktu pie varas?

Top komentāri

TYT
T
Sadarbība starp abām partijām nebūs. Bordānieši nekad nevarēs sadarboties ar cilvēkiem, kuri ir par dialogu ar Ušakovu. PAR retoriskā ir skaidri nolasāmās šādas notis. Piedevām paskatoties uz, piemēram, Dālderi un Dimantu, grūti saprast, ko viņi domājuši ar aicinājumu uz "slaidu pārvaldi"?
vecas olas jaunās kulēs
v
Piedodiet, šķiet sajuka. Pareizi jābūt: veci vēži jaunās kulēs
TYT
T
Vispār jau Margēviča ir būtiski neprecīza - Cālītis nepiedalījās Praida atbalsta Dievkalpojumā. Tā ir rupja faktu kļūda, vēlamā pieņēmums par esošo. Viņš deva patvērumu tobrīd pūļa vajātajiem. Un tas nav gluži viens un tas pats. Cita lieta, protams, viņš ir ar Rietumu konfesijām līdzīgu skatījumā daudzos jautājumos, tas ir nenoliedzami. Bet faktus gan nevajadzētu jaukt. Tas nav augstas žurnālistikas līmenis.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē