Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 11. jūnijs
Mairis, Ingus, Vidvuds

Meļņiks: Liberālā neiecietība

Mani vienmēr pārsteiguši cilvēki, kas skaļi deklarē izpausmes brīvības ideālus un tūdaļ pat kādā citā kontekstā gatavi aizvērt muti ikvienam, kas atļaujas paust kādu citu, attiecīgajam personāžam netīkamu viedokli. Labi, ja tas būtu sarunu pie aluskausa vai tirgus laukumā līmenis, šādu iekšēju pretrunīgumu vēl (varbūt) varētu saprast, bet minētās izpausmes jo spilgti manāmas arī no to cilvēku puses, kuri laiku pa laikam tiek prezentēti kā liberāli noskaņoti sabiedriski politisko norišu eksperti, publiskā viedokļa veidotāji.

Kur šādas izpausmes vērojamas? Protams, ka mūslaiku Haidparkā - sociālajos tīklos. Un tas nav mazsvarīgi, jo atšķirībā no pieminētās oratoru pulcēšanās vietas Londonā publiku internetā uzrunājošo auditorija mērāma daudzos tūkstošos. Par viedokļu līderiem pozicionētajos ieklausās nevis tikai domubiedri vai nejauši garāmgājēji, bet arī studenti, politiķi, mediji. Un paustais neizplēn gaisā, bet turpina dzīvot savu dzīvi interneta tumšajās dzīlēs vēl gadu gadiem. Kā tāds neiznīdējams neiecietības vīrusa nesējs.

Divi piemēri no pēdējā laikā manītā. Vispirms diskusija par karikatūristu izpausmes brīvību, kas risinājās pēc traģiskajiem notikumiem Parīzē. Un tam kontrastā otrs gadījums - eksbaņķiera Kargina intervija Latvijas Avīzē šonedēļ. Tie paši, kas pirmajā gadījumā kategoriski iestājās par to, ka mūsdienu Rietumu sabiedrībā ironizēt var par jebko, ieraugot pieminēto interviju, "lēca vai no biksēm laukā": kā tādam vispār var ļaut izteikties?! cik avīzei par to samaksāts?! kam nu viņa vērtējumi var būt noderīgi?! utt., ut. jpr.

Tātad apņirgt var jebkuru, bet ļaut izteikties - tikai pareizajiem? Vismaz mani šāda pretruna mulsina. Jo kurš gan būs tas izredzētais, kam būtu lemta tā vara izlemt citu vietā, kas labs un kas nav? Un kāpēc (šajā gadījumā - avīžu) lasītāji tik augstprātīgi jāuztver par patstāvīgi spriest nespējīgiem? Galu galā dzīvojam brīvā valstī, katrs varam lasīt, ko gribam, un arī pretēji - nelasīt, kas nešķiet tīkams.

Bieži dzirdam kategorisko: "Viņam nav taisnība! Jo taisnība ir tikai viena". Jā, viena. Varbūt. Bet katrs to skatām no savas puses. Savu iepriekšējo zināšanu (un nezināšanu), pieredzes un emocijās balstītas attieksmes kontekstā. Un pat ja viedokļa paudējs maldās, arī to ir jāspēj pamanīt, kaut vai lai zinātu, ka pastāv arī tāda nostāja, un noformulētu pretargumentus. Vismaz sev.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas spēles ar nodokļiem

Pagājušajā nedēļā, kad sabiedrības uzmanība koncentrējās uz Eiropas Parlamenta vēlēšanām, izskanēja runas par iespējamo pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes paaugstināšanu

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē