Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Meļņiks: Priekšvēlēšanu finiša taisnē

Sociologs Arnis Kaktiņš šajās dienās izteicies, ka vēlēšanās noteikti gaidāmi kādi pārsteigumi un lielākais pārsteigums būtu, ja to nebūtu. Tā ir. Jo, kā jau sacensībās, tieši negaidītie pavērsieni (un to gaidīšana) ir faktors, kas vēlēšanu procesam uzmanību piesaista visvairāk. Gan pirms, gan jo vairāk pēc balsojuma, kad parādās pirmie rezultāti, sākas sarunas par iespējamo koalīciju.

Līdzīgi, kā tas bija 2011. gadā, kad uzreiz pēc vēlēšanām Valdis Zatlers paziņoja par lēmumu veidot koalīciju ar Saskaņas centru un pēc tam pārmetās grāvja otrā pusē, vienojoties par sadarbību ar Nacionālo apvienību. Arī tagad šādi manevri nav izslēgti, tikai no citu personāžu puses, jo pieminētajam eksprezidentam šajās dienās vairāk rūp, kā likvidēt savu gaužām neveiksmīgo politisko veidojumu (vai drīzāk to, kas palicis pāri pēc Vienotības un citu partiju sirojumiem).

Līdz vēlēšanām nepilna nedēļa, tām mobilizēta vispārēja uzmanība, vēl tikai jāpiecieš pēdējās reklāmas, gan jau arī kāds zemjostas līmeņa skandāls, un tad jau šī spēle ieies nākamajā līmenī. Ar kādām priekšnojautām to sagaidām?

Izskatās, ka lielākā intriga būs saistīta pat ne ar šo vēlēšanu zvaigznes (vai komētas?) Ingunas Sudrabas pirmsfiniša dinamiku (atbalstītāju skaita pieaugumu viņas partijai uzrāda teju visi socioloģiskie pētījumi), bet gan - cik daudz plusiņu un svītrojumu no Vienotības vēlētājiem saņems neviennozīmīgi vērtētā šīs partijas līdere Solvita Āboltiņa un kāda nākamajā Vienotības frakcijā būs proporcija starp bijušajiem zatleriešiem, piesaistīto partiju pārstāvjiem un Vienotības vecbiedriem. Tas rādīs, vai politiskā dzīve Latvijā turpināsies vecajās varas pārstāvju visatļautības sajūtas sliedēs, vai gaidāmas ļoti būtiskas kvalitatīvas pārbīdes. Tāpat svarīgi, cik lielu pārstāvniecību nākamajā Saeimā gūs dažādos sarakstos iekļautie pašvaldību deputāti. Vēl nesen - sarakstu veidošanas laikā - tika jokots, ka īstais uzvarētājs šajās vēlēšanās būs Latvijas Pašvaldību savienība, kas varētu pat nebūt tālu no patiesības.

Vēl viena intriga - cik atklāti visās priekšvēlēšanu aptaujās būs bijuši Krievu savienības atbalstītāji un līdz ar to - vai šī partija būs pārstāvēta nākamajā parlamentā. Ja būs, tad tās niknākajam konkurentam (pārklājas elektorāts) Saskaņai kā vairs ne visradikālākajam spēkam parādīsies daudz lielākas izredzes tikt valdībā. Jā, tādu iespējamību šobrīd noliedz gan Vienotība, gan dažas citas partijas, taču, pirmkārt, jau pieminētā Solvita Āboltiņa ciešāku sadarbību ar Saskaņu savulaik jau pieļāvusi, otrkārt, esam pieredzējuši, ka pirms vēlēšanām solītais ar vēlāk īstenoto nesaskan, un, treškārt, visu tik un tā noteiks matemātika - kādu koalīciju vispār būs iespējams izveidot, grupējot cits citu daudzmaz pieciest spējīgo sarakstu iegūtās balsis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūsu valoda un tās prestižs

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā nesen tika spriests par atteikšanos no krievu valodas kā otrās svešvalodas vidusskolās, un kārtējo reizi atklājās, ka valodu tēma tiek uztverta ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē