Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 11. jūnijs
Mairis, Ingus, Vidvuds

Meļņiks: Sarauties čokurā? Izvērsties!

Krīze ir vislielāko iespēju laiks, mēdz atkārtot ekonomisko procesu vērtētāji un uzņēmēji. Ne anonīmi - konkrēti. Tieši par to intervijā Dienas Biznesam runā Norvik bankas valdes priekšsēdētājs Olivers Bramvels. To pašu Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā saka LTRK viceprezidents - uzņēmējs Aigars Rostovskis.

Apzinās, ka ir grūtības, bet tas nemazina ambīcijas. Ko gan nevarētu teikt par Latvijas politiķiem. Tie, šķietami sarāvušies čokurā, tālāk par ielāpu likšanu ar atliktiem (ne atceltiem) nodokļiem neredz. Jo jaunu tirgu meklēšana, lūk, esot ilgtermiņa process. Ja tā, tad jau nav jāsteidzas, vai ne?

Bet biznesā tā nevar. Jāķer mirklis. Un prātīgi tie, kas uzdrošinās. Jo arī konkurenti neguļ. Tūlīt Latvijas tirgus būs pārplūdināts ar nocenotu pārtiku. Barjeru taču nav. Ja nebūs aktīvas rīcības jau tagad, mūsējos neglābs nekādi īstermiņa pasākumi vai ilgtermiņa solījumi.

Tagad nu sludināšot ko līdzīgu savulaik izsmietajai "Nepērc svešu!" kampaņai. Kāds domā, ka līdzēs? Tad kontroljautājums: cik efektīvs un ilglaicīgs bija Maxima veikalu boikots? Pret viņu piedāvātajām atlaidēm visi bravūrīgie uzsaukumi noklusa kā nebijuši. Vai tagad būs citādi? Tāpēc nav ko tērēt laiku, domāšana jāmaina tūlīt. Kaut arī tas būs dārgāk, Latvijas preču patēriņš jāreklamē ne iekšējā, bet uzreiz ārējā tirgū - tas lielāks, turīgāks. Un svarīgi ir pareizie vēstījumi. Pozicionēšanās. Ja saprotam, ka nekad nespēsim konkurēt zemākās cenas cīņā ar lietuviešiem, poļiem, holandiešiem, tas nav mūsu ceļš. Kvantitātei un zemajai cenai jāliek pretī cita vērtība - kvalitāte.

Tā arī jāsaka - jūs mums sūtāt lētāko, mēs pretim - labāko. Jā, par augstāku cenu, nekā jūsu izpārdošanā pēc Krievijas tirgus slēgšanas. Bet mūsu prece ekoloģiski tīrāka, veselīgāka. Un lai pierāda, ka nav! Protams, par kvalitāti jāatbild.

Un vēl. Ietekmes tirgu pārdale skar ne tikai preču un pakalpojumu eksportu un importu. Arī naudu.

Daudziem bija pārsteigums, ka Krievijas noteiktie ierobežojumi ES pārtikas ievešanai skāra arī viņu pašu valsts pilsoņus, kam pieder ražotnes Baltijas valstīs un citur Eiropā. Esam pieraduši likt vienlīdzības zīmes ne tikai starp vārdiem Putins un Kremlis, bet arī visus krievus, arī krieviski runājošos salikt vienā maisā un vērtēt pēc vienas mērauklas. Pamatoti? Saprotam, ka ne, un tomēr... Primitīva pieeja vienkāršāka - ko nu pūlēsies, un kāda gan atšķirība, uz ko uzšķaudīt. Muļķīgi.

Pats gan esmu skeptisks pret priekšrocību tirgošanu iebraucējiem, tomēr ir viena bagātu Krievijas uzņēmēju kategorija (ja vieglāk saprast, sauksim par disidentiem), kas šobrīd ar visu savu naudu mūk no tiem netīkamās varas. Tos Latvijai vajadzētu pārtvert sev, pirms nokļuvuši līdz Vācijai, kas šobrīd nemanāmi kļūst par Krievijas varas opozicionāru kapitāla jauno patvērumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē