Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Var gadīties, ka Rietumi, vēloties kontrolēt visu, var visu arī pazaudēt

Ne tikai vēlmju deklarēšana

Iepriekšējās nedēļas nogalē Japānas pilsētā Osakā notika pasaules divdesmit ekonomiski nozīmīgāko valstu (G20) līderu samits. Tieši sanāksme ne pie kādiem liktenīgiem lēmumiem gan nenoveda (un tādi arī netika gaidīti), kamdēļ galvenā uzmanība bija piesaistīta pasaules ietekmīgāko politiķu savstarpējām sarunām.

Galvenās šādas tikšanās bija trīs, lai gan pienācīgu uzmanību izpelnījās tikai divas, attiecīgi ASV prezidenta Donalda Trampa un Krievijas līdera Vladimira Putina, kā arī Trampa un Ķīnas priekšsēdētāja (tāds ir oficiālais amata tituls) Sji Dziņpiņa divpusējās sarunas. Trešais nozīmīgais notikums tikmēr bija trīspusējs – sarunas ar Ķīnas un Krievijas vadītāju, kā arī Indijas prezidenta Narendras Modi piedalīšanos.

Atbilstīgi oficiālajam paziņojumam tā dēvēto RIC valstu līderi tikšanās gaitā vismaz vārdos vienojās rīkoties, lai panāktu un virzītu tādu institūtu kā Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) un Pasaules Tirdzniecības organizācija (PTO) reformas. Eirāzijas lielvalstis uzskata, ka nepieciešams nostiprināt PTO kā starptautiskās tirdzniecības garanta lomu, savukārt SVF jāpārkārto tā, lai fonds atbilstu mūsdienu realitātei un, protams, arī minētās trijotnes interesēm.

It īpaši nepieciešamība reformēt SVF jeb prasība panākt vismaz līdzvērtīgas tiesības ar rietumvalstīm lēmumu pieņemšanas ziņā šajā organizācijā jau sen atrodas RIC valstu dienaskārtībā. Pēdējās regulāri pauž neapmierinātību, ka SVF kontrolē rietumvalstis (bet ASV vispār ir bloķējošā akciju pakete) un ka šāda situācija neatspoguļo reālo ekonomisko spēku samēru pasaulē.

Rietumos šīs vēlmes tikmēr tiek veiksmīgi ignorētas, ja neskaita nebūtiskas piekāpšanās. Arī šoreiz attieksme bija līdzīga, kamdēļ tikšanās, kuru RIC valstis uzskatīja par ļoti svarīgu, Rietumos tika novērtēta kā kārtējais rituālais pasākums.

Savā ziņā tas tā arī bija. Jau doma par to, ka ASV varētu brīvprātīgi atteikties no bloķējošajām balsstiesībām SVF, nešķiet reāla, un arī eiropiešiem nav vēlmes samazināt savas daļas fondā. SVF galu galā ir viens no būtiskiem Rietumu globālās ekonomiskās ietekmes instrumentiem.

Tajā pašā laikā RIC valstis nodarbojas ne tikai ar vēlmju deklarēšanu, bet de facto jau ir radījušas savas, SVF alternatīvas organizācijas, aizvien lielāku lomu spēlē pāriešana uz savstarpējiem norēķiniem nacionālajās valūtās utt., un, ja to prasības netiks ņemtas vērā, jau tuvāko gadu laikā SVF un arī vēl citas Rietumu kontrolētas struktūras var izrādīties šīm valstīm nevajadzīgas. Un rezultātā var gadīties, ka Rietumi, vēloties kontrolēt visu, var visu arī pazaudēt.  

Top komentāri

Gudrinieks
G
Var tikai piekrist. Rietumiem ir vai nu jādod attīstības valstīm daudz lielāka ietekme SVF, vai arī visi ķīnieši, indieši, krievi un pārējā kompānija vienkārši uzliks SVF mīksto un aizmirsīs par tādu iestādi.
Pareizaisvirsraksts
P
Kas kontrolē visu... nekontrolē neko.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē