Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Riekstiņa: Kad ir tikai vietējais tirgus

Veiksmīgi sakārtot situāciju nozarē, panākot korektāku konkurenci, izdevies, jo šī ir liela, spēcīga nozare un "balstās uz eksporta tirgiem, nav atkarīga no pirktspējas Latvijā", par kokrūpniecību Dienai šoruden sacīja Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss un atzina, ka nozarēm, kas orientējas galvenokārt uz Latvijas tirgu, iekšējas sakārtošanas process rit smagāk arī tāpēc, ka vietējā tirgū vērojama "nenormāla pārprodukcija".

Ko mēs redzam vietējā, Latvijas tirgū? Ar ko jārēķinās uzņēmējiem, kuri pārstāv nozares, kas orientējas un turpmāk orientēsies uz pašmāju pircējiem? 

Pirmkārt, ar cenu kāpumu – vidējais patēriņa cenu līmenis septembrī, salīdzinot ar septembri pērn, palielinājās par 0,6%, bet, salīdzinot ar šā gada augustu, – par 0,5%, rāda Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Ekonomikas analītiķi jau prognozējuši –  deflācijai pienācis gals un sākas inflācijas laiks. Otrkārt, jārēķinās ar lēnāku algu pieaugumu. Šā gada 2. ceturksnī mēneša vidējā bruto darba samaksa valstī bija 838 eiro, vēsta CSP un uzsver, ka, salīdzinot ar atbilstošo periodu pērn, vidējā alga palielinājās par 3,3%, kas ir par 2,6 procentpunktiem zemāks gada pieauguma temps nekā 1. ceturksnī. Tiek arī pieļauts, ka abi minētie faktori var mazināt pirktspēju daļai sabiedrības.
 
Treškārt, jārēķinās arī ar to, ka Latvijas iedzīvotāju skaits drīzumā strauji nepieaugs. Lai arī ironiskas piezīmes jau izteiktas par to, ka Lielbritānijas Brexit paveiks to, ko nav paveicis Latvijā izlolotais Reemigrācijas plāns, pagaidām novērot aizbraukušo tautiešu masveida atgriešanos nevar. Ir cilvēki, kuri atgriežas, bet tie vairāk raksturojami kā atsevišķi gadījumi. Ceturtkārt, jārēķinās ar to, ka Latvijas sabiedrības labklājību un ar to saistīto pirktspēju var ietekmēt ikgadējās pārmaiņas, kas saistītas ar 2017. gada valsts budžetu un nāks līdz ar 1. janvāri. Turklāt, piektkārt, jārēķinās ar pārmaiņām, ko tautsaimniecībā aizvien plašāk ienes interneta lietošana. Diena jau rakstīja, ka internets transformē patērētāju paradumus daudzās un dažādās jomās, to vidū pat, piemēram, mazumtirdzniecībā.

Minētie faktori liecina, ka cīņa par pircēju bankas kontos esošajiem eiro nozarēs, kas orientējas un savas specifikas dēļ arī turpmāk orientēsies uz vietējo tirgu, kļūs vēl asāka. Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens, runājot par būvniecību, nesen sacīja: "Mežonīgās tradīcijas ir būtiska problēma." Jācer, ka sīvā to uzņēmumu, kuri strādā Latvijas tirgū, konkurence nepadarīs mežonīgāku visu biznesa vidi kopumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē