Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

RSU rektors: Bez konkurences būtu apvēlušies pašapmierinātībā

Augstskolu konkurence jau ir virzošs spēks, bez tā mēs būtu daudz vairāk apvēlušies pašapmierinātībā gan vienā, gan otrā Daugavas pusē. Ja dzīvojam tirgus ekonomikā, konkurence ir vajadzīga, intervijā Romānam Meļņikam atzinis Rīgas Stradiņa universitātes rektors Jānis Gardovskis.

Fragments no intervijas:

Kādreiz runājām par specializāciju - varbūt mums jāspecializējas izglītības biznesā? Un tās rūpnīcas nemaz nebūs vajadzīgas?

Nu, tie rūpnīcu stāsti mums īsti neiet, varbūt izglītība ir īstā niša... Nevienu bērzu nenocērt, zemi nesabojā. Lielākā daļa augstākās izglītības ņēmēju atbrauc un aizbrauc, būtībā mēs viņiem dodam savu intelektuālo potenciālu, kas ir atjaunojams.

Bet tāpat runā, ka Latvijā augstskolu ir par daudz. Kā jūs vērtējat situāciju?

Tas varbūt ir politisks jautājums, bet nākotnē tirgus to sakārtos.

Vai ir vērts konkurēt mediķu, žurnālistu sagatavošanā ar Latvijas Universitāti?

Tāda ir situācija! Mēs daudz konkurējam - juristi, mediķi, politika, bizness, komunikācija... Jā, esam konkurenti. Agrāk man likās, ka tas varbūt nav prātīgi, bet konkurence jau ir virzošs spēks. Ja šīs konkurences nebūtu, mēs būtu daudz vairāk apvēlušies pašapmierinātībā gan vienā, gan otrā Daugavas pusē. Ja dzīvojam tirgus ekonomikā, konkurence ir vajadzīga.

Atvērto durvju dienās interese par studijām bija milzīga, arī Jauno mediķu akadēmija un citi mūsu pasākumi ir ļoti labi apmeklēti. Cilvēki vēlas studēt ne tikai medicīnu, bet arī citas jomas - politiku, žurnālistiku, jurisprudenci... Sociālo zinātņu studiju programmās mums nav nevienas valsts dotētas vietas, paši no saviem resursiem kaut ko izdalām. Būtisks virziens mums ir ārzemju studenti, kas maksā par savām studiju programmām, un tas ir viens no augstskolas ekonomiskās un kvalitatīvās izaugsmes fundamentiem. Ja mums būtu tikai budžets plus tas, ko samaksā sociālo zinātņu studenti, tad mēs ļoti lielu izaugsmi nevarētu veidot.

Uz konkurences fona - cik liela nozīme ir reputācijai?

Milzīga! Mūsu reputācija ir ļoti laba, par to liecina katru gadu pieaugošais vietējo un ārvalstu studentu skaits.

Visu interviju ar RSU rektoru Jāni Gardovski lasiet pirmdienas, 30. maija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūsu valoda un tās prestižs

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā nesen tika spriests par atteikšanos no krievu valodas kā otrās svešvalodas vidusskolās, un kārtējo reizi atklājās, ka valodu tēma tiek uztverta ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē