Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

VP pārstāvis: Jāiet uz to, lai laiks līdz sodam būtu dažu stundu jautājums

Ar Eiropas Savienības līdzfinansēta projekta _Mazāk smagu noziegumu izmeklēšanas vienkāršošana _vadītāju Daini Vēberu sarunājās Romāns Meļņiks.

Ģenerālprokurora izteikumi radio par mazāk smagu noziegumu izmeklēšanas vienkāršošanu raisījuši plašu ažiotāžu, atstājot iespaidu, ka kabatzagļi nu varēs justies nesodīti.

Cik man zināms, ģenerālprokurors tā nav teicis. Viņš ir teicis, ka policijā ir jāvēršas, un Valsts policija noteikti uzskata tāpat. Par jebkura rakstura noziedzīgiem nodarījumiem, vai tie būtu mazi vai lieli, noteikti ir jāvēršas policijā, un policija uz to reaģēs.

Laikam lielā problēma, ka, ierosinot kriminālprocesu, ir viena un tā pati procedūra kā maciņa, tā, piemēram, lidmašīnas nozagšanas gadījumā?

Jā, mēs esam rosinājuši priekšlikumus kriminālprocesa vienkāršošanai, lai nebūtu šo daudzo procesuālo darbību. Vienkārši ir jāmaina domāšana, man liekas, visos līmeņos. Nevajag būt izpratnei, ka, lai notiesātu pieķertu noziedznieku, lietai jābūt uz 50 vai pat 100 lapām, kā tas ir mūsu kriminālprocesā. Ārvalstīs kriminālprocesam pietiek ar 10 lappušu biezumu. Nevajadzētu būt tā, ka par mazu noziedzīgu nodarījumu ir tāds pats pierādījumu apjoms kā par sevišķi smagu. Vai tiešām visos gadījumos vajag apstiprinājumu ar ekspertīzēm un tamlīdzīgi, ja ir liecinieki, video? Visam jābūt pēc iespējas vienkārši noformētam, nevis ar virkni resursietilpīgu lēmumu. Ja ir iespējams iztikt bez gariem nopratināšanas protokoliem, pietiktu ar dažām atsevišķām rindiņām, ka pievienots video, ka policija nodod lietu tālāk prokuratūrai. Piemēram, Vācijā nopratināšanas protokolā galvenā ailīte ir ar krustiņu atzīmējama - ka persona piekrīt tam, par ko viņu tur aizdomās. Mums nopratināšanas protokols ir uz vairākām lappusēm, mēs mēģinām no nopratināmā noskaidrot visu notikuma gaitu - kur ņēma, kā gāja cauri kasēm un tamlīdzīgi, detalizēti visu aprakstot. Vai tas tiešām ir tik dikti vajadzīgs katrā mazajā lietā? Domāju, ka nē.

Protams, procesa virzītājam ir jāizvēlas, cik viņš tērē resursus attiecībā uz lidmašīnas nolaupīšanas gadījumu un cik - uz kabatas zādzību. Un tas arī ir likumsakarīgi, ka lidmašīnas gadījumā ir piesaistāms pilnīgi cits resurss nekā kabatas zādzības izmeklēšanai.

Esat sagatavojuši vadlīnijas, kurās piedāvājat risinājumus, kā šo procedūru vienkāršot?

Starptautiskā projekta ietvaros izstrādātās vadlīnijas piedāvā risinājumus efektīvam kriminālprocesam, kā dažu stundu laikā nodot lietu no policijas prokuratūrai un no prokuratūras tiesai. Savukārt vadlīnijās, ko Valsts policija izstrādāja kopā ar prokuratūru, fiksēts, ko mēs varam veikt vienkāršāk jau šobrīd, ņemot vērā esošo kriminālprocesa likuma regulējumu. Procesa virzītāja uzdevums ir vērtēt katras izmeklēšanas darbības lietderību konkrētajā kriminālprocesā, principā jāvadās pēc tā, ka nevajag veikt liekas izmeklēšanas darbības. Bet kriminālprocess jebkurā gadījumā ir jāuzsāk un jāveic izmeklēšana, cik tā ir iespējama. Ja runājat par kabatas zādzības gadījumu, tad ir tie paši piemēri, ko Kalnmeiera kungs teica - ja pats cietušais nevar pateikt, kurā vietā zādzība notikusi, bet ir skaidrs, ka tā notikusi - piemēram, soma ir pārgriezta, tad kādas izmeklēšanas darbības īsti šeit varētu notikt? Policijas uzdevums ir piefiksēt zādzības faktu, ja maks atradīsies citu noziegumu atklāšanas rezultātā, tad varēs arī turpināt izmeklēšanu un, iespējams, noskaidrot vainīgo. Bet veikt tādas darbības kā pedofila gadījumā, piemēram, noklāt visu mikrorajonu ar policijas darbiniekiem - tas vienkārši nav iespējams.

Zādzību pieteikšana tomēr svarīga, lai policija zinātu, ka konkrētajā vietā uzdarbojas kabatzagļi.

Jā. Rīgā ir izveidota speciāla nodaļa, kas ar to strādā - veic analīzi, ir zināmas vietas, kur notiek visvairāk kabatas zādzību, tur tiek veikti pasākumi kabatas zagļu noķeršanai. Ik pa laikam lietas tiek atrisinātas un nodotas tiesai, un arī kabatas zagļi tiek saukti pie atbildības krimināllikumā noteiktajā kārtībā.

Tas droši vien attiecas arī uz velosipēdu zagļiem?

Tieši tā. Ja nebūs iesniegumu par iepriekš zagtajiem, būs grūti atrast savstarpējo sakarību. Protams, policija vēršas medijos un prasa atsaukties cietušos, bet tas prasa laiku un kavē konkrēto kriminālprocesu nodot tālāk. Ja cietušie savlaicīgi piesakās, izmeklēšana iet ātrāk.

Ar cik dažādām lietām vienlaikus nodarbojas policijas darbinieks?

Ļoti dažādi atkarībā no tā, kāda smaguma lietas izmeklētājam tiek uzdotas. Statistika noteikti nav iepriecinoša, varētu būt no kādām 50 līdz pat 100 lietām.

Ir visai grūti pārzināt, kas katrā lietā ir, ja to ir tik daudz.

Protams, jāzina, kas katrā lietā. Ja nāk klāt jauna informācija, jāiekļauj lietā, lai nekur nepazūd. Lietas var būt lietvedībā, bet nevar teikt, ka visās notiek aktīva izmeklēšana. Ja visas izmeklēšanas darbības ir izdarītas un nekā jauna nav, tad tā vienkārši skaitās lietvedībā, kamēr būs jauna papildu informācija vai varēs lietu apturēt. Stādieties arī priekšā - ja izmeklētāja darbadiena ir astoņas stundas, ar cik lietām vienlaikus var reāli strādāt konkrētajā dienā? Var saplānot vairākas nopratināšanas, kādu dokumentu sagatavošanu, vairāk arī īsti ne.

Visu interviju ar Daini Vēberu lasiet ceturtdienas, 3.decembra, laikrakstā Diena!

Top komentāri

KrPN
K
Esmu skeptiska par to vienkāršošanu, jo tiesa tūdaļ liek pretim argumentu par šaubām, kas tulkojamas par labu apsūdzētajam. Tiesai vienmēr ir par maz pierādījumu, tāpēc top procesi vairākos sējumos arī mazāk smagu NN gadījumā, noteiktas n-tās ekspertīzes, kas aizņem mēnešus un pat gadus, lai tikai iegūtu papildu pierādījumus, jo "ja.nu, aizdomās turētais tiesā vainu neatzīst".
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē