Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Gallusman valdes priekšsēdētājs: Informācija, ka vietējie iedzīvotāji neatbalsta ražotnes projektu, nav pilnībā korekta

Vēlamies izteikt gandarījumu par ļoti konstruktīvā un lietišķā gaisotnē aizvadīto ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojuma sabiedrisko apspriešanu, kas pēc kārtas bija jau ceturtā, kura tika organizēta ražotnes projekta apspriešanai Ogres novada Madlienas pagastā. Ar atsevišķu tuvāko viensētu iedzīvotājiem esam organizējuši arī papildus tikšanās, lai skaidrotu ar ražotnes projektu saistītos jautājumus. Vienlaicīgi vēlamies pateikties uz sabiedrisko apspriešanu sanākušajiem aptuveni 40 interesentiem, kas uzdeva tiem aktuālos jautājumus, uz kuriem tika sniegtas arī izsmeļošas atbildes.

Atsevišķi jautājumi tika piefiksēti, lai sniegtu vēl detalizētāku informāciju un skaidrojumu. Izmantojot iespēju, vēlamies informēt, ka sabiedriskās apspriešanas termiņš ir pagarināts iespējami plašākas sabiedrības līdzdalības nodrošināšanai, kura laikā ikviens var sūtīt rakstiski sniegt savus priekšlikumus, jautājumus, pretenzijas vai izteikt atbalstu ražotnes projekta ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojuma sakārā, kas ir publiski pieejams ikvienam. Ziņojumā, kura izstrādē jau kopš pagājušā gada nogales ir ieguldīts ļoti liels un skrupulozs darbs, detalizēti ir aprakstīta planotā darbība, visas pielietojamās tehnoloģijas, kā arī iekļauti attiecīgo jomu neatkarīgu ekspertu atzinumi.

Protams, izprotam atsevišķo iedzīvotāju bažas par iespējamo ražotnes ietekmi uz viņu dzīves kvalitāti, tāpēc savā darbībā plānojam izmantot tādas tehnoloģijas un īstenot pasākumus, kas radīs iespējami mazāku ietekmi vidi un apkārtējām teritorijām. Arī ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojuma ietvaros neatkarīgu ekspertu veiktā ražotnes darbības ietekmes modelēšana apliecina, ka ārpus darbības teritorijas negatīva ietekme nav paredzama. Mums nav nekāda pamata neuzticēties šiem rezultātiem.         

Tāpat vēlamies norādīt, ka publiskā telpā izplatītā informācija, ka vietējie iedzīvotāji neatbalsta ražotnes projektu, nav pilnībā korekta. Līdz šim esam saņēmuši lielu atbalstu un izdošanās vēlējumus gan no Madlienas pagasta, gan citu tuvāko pagastu un pilsētu iedzīvotājiem. Regulāri saņemam zvanus par darba iespējām. Tāpat mūsu projektu atbalsta vairums vietējo zemnieku, kuriem šāds projekts ir īpaši izdevīgs, jo paver plašas papildus iespējas to saražotās produkcijas noietam. Par iespējamo sadarbību esam noslēguši vairākas nodomu vienošanās. Lietišķa un uz sadarbību vērsta ir arī Ogres novada pašvaldība, kas apzinās mūsu projekta potenciālo lielo nozīmi ekonomiskās aktivitātes veicināšanai lauku teritorijā, kur tiks radītas 200 jaunas darba vietas. Tas viss dod mums papildus motivāciju.

Diemžēl mūsu sabiedrībā ir novērojams, ka tieši negatīvā viedokļa paudēji ir visaktīvākie, kuru viedoklis tad parasti tiek visplašāk atspoguļots. Tāpat jau kopš dienas, kad paziņojām par saviem plāniem Latvijā, esam izjutuši lielāku vai mazāku pretdarbību dažādās tās izpausmēs, t.sk. uz mums vērstu negatīvu publicitāti, kas visdrīzāk tiek koordinēta no ieinteresētajām personām. Esam saukti par nevēlamiem, avantūristiem un kā tik vēl ne, tomēr nepievēršam tam tik lielu uzmanību, jo mūsu uzdevums un mērķis ir sagatavot vislabāko iespējamo projektu, kas pilnībā atbilstu visām normatīvo aktu prasībām, stingrajām Latvijas un Eiropas Savienības vides aizsardzības normām, jaunākajiem un modernākajiem nozares standartiem un arī Latvijas iedzīvotāju interesēm. Līdz ar ko neredzam nevienu iemeslu, kāpēc valsts kompetentajām iestādēm, kas būs tās, kas vērtēs projekta atbilstību un sniegs savu atzinumu, būtu kādā mērā jākļūst ietekmētiem no trešo personu darbības vai publicitātes medijos. Mēs ticam un uzticamies, ka dzīvojam tiesiskā un atbildīgā valstī, kurā ir gaidītas investīcijas, tiek veicināta ražošanas attīstība un kurai rūp iedzīvotāju labklājība. Tāpat jāņem vērā, ka mūsu projekta gaitām seko līdzi arī citi ārvalstu investori, kuriem rodas attiecīgs priekšstats par investīciju vidi Latvijā.

Ņemot vērā līdzšinējo pieredzi ražotnes vietas izvēlei, kad dažādu apstākļu dēļ bijām spiesti atteikties no noskatītās vietas, kas ražotnes projektu Latvijā ir aizkavējis par aptuveni gadu, šobrīd joprojām tiek izskatītas arī citas potenciālās ražotnes atrašanās vietas, piemēram, Tukuma un Inčukalna novados, lai kādu lēmumu vai no mums neatkarīgu procesu ietekmē nenāktos ražotnes vietas izvēlas darbu atsākt no nulles punkta. Lai cik tas nebūtu dīvaini, Latvijā atrast piemērotu vietu liela ražošanas objekta būvniecībai nebūt nav vienkāršs uzdevums, jo gandrīz ikvienā vietā ir jāsaskaras ar zināmu pretestību. Tāpēc turpinām savu darbu pēc vislabākās sirdsapziņas, lai radītu tādu projektu, ar kuru ikviens varētu lepoties. 

Top komentāri

RP3
R
Cerams, ka viss izdosies un projekts sāks virzīties uz priekšu.
Šalle
Š
Lai izdodas iecerētais projekts! Lai izturība un veiksme Venbergam un viņa komandai! Jābeidz vienreiz čīkstēšana, ka nekas nenotiek.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē