Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Čakša: Kvalitatīvas izglītības ieguvē "atslēgas cilvēks" ir skolotājs

Kvalitatīvas un iekļaujošas izglītības ieguvē "atslēgas cilvēks" ir skolotājs, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta panorāma teica izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Viņa sacīja, ka, jau veidojot valdību, bija vienošanās, ka skolotāju algu palielināšana ir prioritāte.

"Stājoties amatā, mans redzējums no pirmās dienas bija - lai iegūtu kvalitatīvu un iekļaujošu izglītību, atslēgas cilvēks ir skolotājs un skolotājam jābūt adekvāti apmaksātam," skaidroja Čakša.

Čakša arī norādīja, ka, ņemot vērā skolotāju slodzi, zemo atalgojumu, ir pilnībā saprotams, kāpēc skolotāji vienojušies doties protesta gājienā. Viņa arī apstiprināja, ka pati paredzēto gājienu apmeklēs.

Piektdien tiks pieņemti noteikumi, kas nepieciešami pedagogu algu palielināšanai, piebilda Čakša.

Valdībā šodien skatīs Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ziņojumu par pedagogu atalgojumu palielināšanas grafiku turpmākajiem trim gadiem.

Grafiks paredz, ka no 2023.gada 1.septembra zemākā stundas likme ir 8,50 eiro, izņemot pirmsskolas pedagogus, kuru zemākā stundas likme tiek noteikta 7,75 eiro apmērā. Plānots, ka no 2024.gada 1.janvāra zemākā vienas stundas likme būs 9,54 eiro, bet no 2025.gada 1.janvāra - 10,35 eiro.

Pirmsskolas izglītības pedagogiem zemākā darba samaksas likme 2024.gada 1.janvārī plānota 9,04 eiro, bet 2025.gada 1.janvārī - 10,35 eiro.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) padome nolēmusi 24.aprīlī rīkot protesta akciju, kā arī sākt trīs dienu visas Latvijas pedagogu streiku.

LIZDA vadītāja Inga Vanaga neizslēdz iespēju, ka streika vienošanās varētu tikt izpildīta arī līdz 24.aprīlim. Ja tā notiks, tad streiks tiks atcelts.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē