Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Čudars: AST šajā pusgadā varētu pārcelt KEM pārziņā

Elektroenerģijas pārvades sistēmas operatoru AS Augstsprieguma tīkls šajā pusgadā varētu no Finanšu ministrijas (FM) pārcelt Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) pārziņā, teica klimata un enerģētikas ministrs Raimonds Čudars (JV).

"Tas [AST nodošana KEM pārziņā] varētu notikt šajā pusgadā, ņemot vērā organizatoriskos jautājumus. Man gan arī jāsaka, ka, kad ir tāda kārtīga krīze, tad tas, kas kam ir pakļauts, nespēlē nekādu lomu, jo visi tāpat sēž pie viena galda," norādīja ministrs. 

Attiecībā uz AS "Latvenergo" un "Latvenergo" koncernā ietilpstošā elektroenerģijas sadales sistēmas operatora AS "Sadales tīkls" kapitāldaļām, Čudars teica, ka strukturāli būtu vēlama sadales tīklu atrašanās atsevišķā pārvaldībā, jo gan sadale, gan pārvade ir enerģētikas politikas stūrakmens. 

"Mums ir jārēķinās, ka process nevar būt ātrs, ņemot vērā, ka mēs pašlaik runājam par "Latvenergo" koncerna sastāvdaļu. Tādēļ, ja es šobrīd jums apgalvotu, ka tas ["Sadales tīkls" nodalīšana] notiks konkrētā periodā… Es to nevaru," stāstīja Čudars.

Jautāts, vai valdība lems par to, ka "Sadales tīkls" būtu nodalāms no "Latvenergo" koncerna, klimata un enerģētikas ministrs skaidroja, ka tas ir viens no jautājumiem, kurš prasa padziļinātu izpēti un iespējamas atdalīšanas ietekmes izvērtējumu gan uz "Latvenergo", gan uz valsts tautsaimniecību. 

Čudars teica, ka Igaunijā, kur ir līdzīga struktūra, ir paziņots, ka līdz 2024.gadam uz sadales operatora nodalīšanu. Zviedrijā ir situācija, kad ražotājs pārvalda sadales uzņēmumu. "Līdz ar to arī nevarētu teikt, ka situācija ir viennozīmīga, bet, protams, strukturāli ir pareizi, ka mēs ražošanu nodalām no sadales, jo sadale vairs neapkalpo vienu ražotāju, bet mēs runājam par brīvo tirgu," norādīja Čudars, uzsverot, ka to nevar izdarīt ātri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē