Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta
Drošībnieki uzsver, ka militārai apmācībai jābūt valsts monopolam. Attēlā - airsoft spēles dalībnieki

DP par airsoft: Būtiski nošķirt hobija līmeņa spēli no piesega militārai apmācībai

Airsoft un līdzīgas militārās simulācijas spēles, kuru rīkošanu un dalību tajās stingrākai uzraudzībai iecerējuši pakļaut Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti, virzot grozījumus Nacionālās drošības likumā, ir potenciāls risks valsts drošībai, portālam Diena.lv norādīja Drošības policijā (DP), vienlaikus uzsverot, ka būtiski nošķirt, kas ir hobija līmenī rīkota spēle ar militārās simulācijas elementiem, bet kas - jau sistemātisks piesegs faktiskai militāro iemaņu apgūšanai.

Portāls Diena.lv jau vēstīja, ka atbildīgā Saeimas komisija apstiprināja un virzīja skatīšanai 2. lasījumā deputāta Kārļa Seržanta (ZZS) ierosinājumu, saskaņā ar kuru tiktu aizliegts veikt, piedalīties un organizēt militāri taktisku uzdevumu apmācības, izņemot gadījumus, kad šādas apmācības tiek veiktas valsts aizsardzības, sabiedriskās kārtības un drošības vai citu likumā paredzēto funkciju izpildes nodrošināšanai. Deputāts atzina, ka runa ir tieši par tā dēvēto airsoft - spēli, kurā izmanto reāliem kaujas ieročiem līdzīgus ieročus, bet dalībnieki nereti tērpjas dažādu valstu militārajās uniformās. 

Drošības policija, taujāta, vai airsoft spēles ir potenciāls risks valsts drošībai, norādīja, ka pastāv iespējamība šādas militārās simulācijas spēles organizēt reālu militāru apmācību veikšanas nolūkā.

"Ja pasākumi notiek sistemātiski un ar noteiktu regularitāti, tie ļauj attīstīt militāra rakstura iemaņas, kas savukārt var tikt izmantotas arī pret nacionālās drošības interesēm vērstās darbībās," komentēja DP, norādot, ka jau iepriekš ir fiksēti gadījumi, kad šādu aktivitāšu aizsegā faktiski notiek militāri taktiska apmācība, apgūstot ēku sagrābšanai, objektu izlūkošanai un tamlīdzīgu uzdevumu veikšanai nepieciešamās iemaņas. Drošības policija jau 2015. gadā vērsusi uzmanību uz to, ka problēmas tiesiskā regulējuma nepilnības, proti, trūkst šādus pasākumus regulējoši nosacījumi.

Vienlaikus DP aicina nošķirt militārās simulācijas spēles kā noteikta veida izklaidi no šādu pasākumu izmantošanas kā piesegu jau nopietnāku apmācību veikšanai.

Jāatgādina, ka militāri taktiskus elementus iespējams iekļaut ne tikai airsoft spēlēs, bet arī citās komandu spēlēs, kur tiek izmantoti šiem aktīvās atpūtas veidiem speciāli radīti ieroči, tostarp peintbolā vai lasertag.

"Potenciālie apdraudējumi valsts drošībai ir attiecināmi uz šādu militārās simulācijas spēļu saturisko ievirzi. To piesegā var tikt praktizēti vairāki taktiskie vingrinājumi, piemēram, kā komandai triecienā ieņemt ēku, kas kvalificējami kā militāru iemaņu gūšana nevis vairs tikai hobija līmeņa spēle. Līdz ar to DP uzmanību pievērš visiem šāda veida militārās simulācijas pasākumiem, ne tikai airsoft, ja ir aizdomas par militāra rakstura apmācību veikšanu," portālam Diena.lv skaidroja DP.

Drošības policija norāda - ja par grozījumiem nobalsos Saeima, visticamāk, atsevišķu militārās simulācijas spēļu organizētājiem būs jāizvērtē nepieciešamība izspēlēt scenārijus ar augstu taktisko līmeni, piemēram, ēkas ieņemšana, ķīlnieku atbrīvošana un tamlīdzīgi. Drošībnieki uzsver, ka "militāru iemaņu apmācīšanai ir jābūt valsts monopolam".

Top komentāri

Pagale
P
Seržantam , pat ja tu ar pagali skraidīsi un ar muti imitesi šāvienus! Militara taktiska apmāciba bus! Vel traktes speciala militara taktika kad nav amunicijas, maldinat pretinieku! Ka jau zinam ar muti tik var platīties, un saņemt baigo valsts piķi! Drošibas policijai skatos nav darba , ka bus jatrenkā bariņš airsofteru! Forša nodokļu izšķedešana, Seržantam butu labāk salabojuši galvu
fon Moltke
f
Tātad tagad airsofts būs zem palielināmā stikla un puišiem būs rūpīgi jāizvērtē, ko uzņemt spēlētāju kopienā. Pretējā gadījumā var ciest visi airsofteri kā šķira un tad būs žēl gan puišu, gan spēles. Laba spēle.
NATO rezervists
N
Elementāri, ja viss notiek krievu valodā un darbojas vīriņi ar okupantu izcelsmi, jāklapē ciet un jāsēdina.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē