Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Latvija šogad saņēmusi visas no Austrijas iepirktās pašgājējhaubiču sistēmas

Kalniņš: Aizsardzības budžetam ideālā gadījumā ik gadu būtu jāpieaug par 30%

"Lai mēs varētu iegādāties maksimāli nepieciešamo, tad, "rupji piemetot", noteikti mūsu budžetam katru gadu vismaz 10 gadu griezumā būtu jāpieaug par 30%," trešdien intervijā Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā norādīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš.

Kalniņš uzsvēra, ka ar pašlaik aizsardzībai atvēlētajiem 2% no IKP pietiek optimālai darbības nodrošināšanai, uzdevumu un saistību pildīšanai kopā ar sabiedrotajiem. Jāatgādina, ka šogad aizsardzībai atvēlēti 576,34 miljoni eiro, taču ekonomikas izaugsmes dēļ, kas pārsniegusi prognozes, noteiktās latiņas - 2% no IKP - sasniegšanai valdība atbalstīja papildu 5,7 miljonu piešķiršanu aizsardzības nodrošināšanai.

Pēdējos gados visstraujāko aizsardzības budžeta kāpumu piedzīvojām 2016. gadā, kad, salīdzinot ar gadu iepriekš, tas auga par 40%. Pērn budžeta pieaugums salīdzinot ar 2016. gadu bija jau uz pusi lēnāks - 22%.

Kalniņš intervijā uzsvēra, ka ir ārkārtīgi būtiski turēties pie apņemšanās atvēlēt vismaz 2% no IKP aizsardzībai, "pretējā gadījumā tas būs ļoti slikts signāls mūsu sabiedrotajiem".

Taujāts, kādu spēju attīstībai naudas pietrūkst, NBS komandieris atzina, ka "lielā mērā iztrūkst finanšu līdzekļi, kas nepieciešami ļoti dārgu spēju attīstīšanai - tā ir pretgaisa aizsardzība." Tāpat pēdējā laikā pieaugošo būvniecības izmaksu dēļ esot sadārdzinājusies infrastruktūras izbūve, tāpēc "pēdējā gada laikā ir arī nepietiekams finansējums, lai izbūvētu pilnā apjomā to nepieciešamo infrastruktūru, kas ir vajadzīga, lai uzglabātu lielo ekipējuma apjomu, ko iepērkam."

Kalniņš izteica gandarījumu, ka izpildīti rekrutēšanas plāni gan profesionālajā dienestā, gan Zemessardzē, un nepiekrita paustajam, ka zemessargus aizvien nav izdevies pilnībā nodrošināt ar pamata ekipējumu.



 

"Esam izpildījuši to, ko solījām 2017. gadā. Gan Zemessardzei, gan regulārajiem spēkiem minimālais bāzes apjoms ir nodrošināts - gan mugursomas, gan uzkabes, gan apģērbs un ieroču sistēmas," klāstīja Kalniņš. Viņš gan atzina, ka visi zemessargi nav apgādāti ar Heckler & Koch ražotajām triecienšautenēm G36, kas ir profesionālā dienesta karavīru standarta kaujas ierocis. Vērā ņemama daļa zemessargu dienestā aizvien ir ekipēti ar zviedru ražojuma AK4. Kalniņš apgalvoja, ka šobrīd "60% zemessargu ir nodrošināti ar G36" un tuvākajos gados pie šī ieroča tiks visi zemessargi.

Taujāts par Krievijas aktivitātēm, armijas komandieris norādīja, ka kaimiņvalsts bruņoto spēku darbību intensitāte nav mazinājusies nedz jūrā, nedz gaisa telpā, tāpat vienības atrodoties diezgan tuvu Latvijas robežām, tomēr uzsvēra, ka panikai neesot pamata: "NBS ir gatavi, mēs monitorējam situāciju. Nav iemesla uztraukumam."

 

Top komentāri

Jănis
J
Uz medicìnas rēķina ?
laikam
l
NBS komandieris nekad nav dzirdejis kas ir geometriskaa progresija. Desmit gados ikgadejais 30% pieaugums noved pie 14-kartiga (!) budzeta...
Stulbiņš NEBALSOTĀJS
S
Steidzīgi iepotēt šo vīru ar trakumsērgas poti.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē