Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kalnmeiers: Rimšēvičs un Martinsons sākuši liecināt

Latvijas bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča lietā sācis liecināt gan pats apsūdzētais, gan citas personas, otrdienas rītā sarunā LTV raidījumā Rīta panorāma iepriekš izskanējušo apliecināja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers. Liecības sniedz arī uzņēmējs Māris Martinsons.

Kalnmeiers norādīja, ka tas ir papildu darbs prokuratūrai, jo nepieciešams pārbaudīt liecībās sniegto informāciju. Lietu nodot tiesai bija paredzēts 2018. gada izskaņā, taču šī prognoze bija izteikta ar pieņēmumu, ka Rimšēvičs un Martinsons neliecinās. 

Jāatgādina, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) 2018. gada 18. jūnijā nosūtīja prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai krimināllietas materiālus pret Rimšēviču un Martinsonu. Neilgi pēc tam prokuratūra šajā lietā Rimšēvičam uzrādīja apsūdzību par kukuļņemšanu, bet Martinsonam - par kukuļņemšanas atbalstīšanu. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 11 gadiem.

Rimšēvičs iepriekš preses konferencē apgalvoja, ka nav vainīgs un tāpēc pats neatkāpsies no Latvijas Bankas prezidenta amata. Viņam inkriminētos noziegumus bankas prezidents uzskata par atsevišķu baņķieru interesēs veiktu nomelnošanu.

Lietu uzraugošā prokurore Jirgena iepriekš pastāstīja, ka KNAB šo lietu sācis pēc divu AS Trasta komercbanka (TKB) akcionāru iesnieguma. Abi akcionāri lietā figurējot kā kukuļdevēji, taču esot atbrīvoti no kriminālatbildības, jo viņi labprātīgi vērsušies tiesībsargājošajās iestādēs ar informāciju par šo notikumu.

Jirgena stāstīja, ka viens no akcionāriem vērsies pie Rimšēviča jau 2010. gadā ar lūgumu palīdzēt jautājumos saistībā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK), apmaiņā piedāvājot Rimšēvičam apmaksātu atpūtas braucienu uz Kamčatku. Savukārt 2012. gadā šis akcionārs kopā ar vēl citu atkārtoti vērsies pie Rimšēviča, lūdzot palīdzēt citos jautājumos saistībā ar FKTK. Kā samaksu Rimšēvičs pieprasījis 500 000 eiro, kas tiktu samaksāta divās daļās - viena pirms un viena pēc FKTK lēmuma.

Prokurore uzsvēra, ka pēc 2010. gada vienošanās Rimšēvičs vairākkārtīgi sniedzis konsultācijas TKB akcionāram, tādējādi cenšoties ietekmēt FKTK lēmumus. Šāda veida konsultācijas tikušas sniegtas arī pēc 2012.gada vienošanās, taču, lai gan Rimšēvičam izdevies ietekmēt FKTK pieņemt lēmumus, kas šķietami bijuši labvēlīgi TKB, vienlaicīgi ar tiem pieņemti arī lēmumi, kas bijuši nelabvēlīgi. Kā vienu no palīdzības veidiem, ko Rimšēvičs sniedzis, prokurore minēja palīdzību atbilžu sagatavošanā uz FKTK uzdotajiem jautājumiem saistībā ar bankas likviditātes un nerezidentu jautājumiem.

Jirgena arī skaidroja, ka Rimšēvičam neizdevās pilnībā paveikt no viņa prasīto, tādēļ tika samaksāta tikai pirmā daļa jeb 250 000 eiro. No prokurores skaidrotā izriet, ka Martinsonam šajā noziedzīgajā nodarījumā bijusi starpnieka loma - viņš saņēmis 10% no kopējās kukuļa summas. Prokurore piebilda, ka kukuļošana veikta skaidrā naudā.

Top komentāri

Normunds
N
Kalnmeijers izpauda valsts noslēpumu!
solon
s
Par pozitīvām pārmaiņām valstī, manuprāt, liecinās apstāklis, kad sāks liecināt Kalnmeijers. Laiki mainās, tikumi - ne. Pameklējiet jūtūbē Genādijs Hazānovs. Krasnaja šapočka. : )
GoodMaan&ParexK&K
G
Kad miljardi tika grūsti bratanu rīklēs, tauta parādu jūgā, latvju nācija iznīkšanā un pati valsts čekistiski-naclopiskajā dirsā tad viss bija čiki-briki. Gan treknie gadi, gan Baltijas tīģeris, gan gāzi grīdā, gan paraugs visai Eiropai gan pārējie pasaku brīnumi visapkārt pūsti no komūnistu un urāāāpatriotu sūdainajām taurēm. Tagad kad tie miljardi uz nebēdu izrīti nu tik liecinās, secinās, rosinās un purkšķinās no visām malām.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē