Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

LAMB: OCTA kompensācijā jāiekļauj sadursme ar meža zvēru

Latvijas Automoto biedrība (LAMB) jau ilgstoši uzrunā atbildīgās institūcijas, ministrijas un Saeimu, aicinot veikt izmaiņas OCTA likumā, lai pēc automašīnas sadursmes ar meža zvēru autovadītājs un pasažieri saņemtu kompensāciju.

Šie grozījumi likumā, visdrīzāk, nemazinās sadursmes iespēju, jo zvēram, kurš izskrien uz ceļa, neinteresē OCTA likums, tomēr tas noteikti mazinās kreņķus, jo kompensēs izdevumus gan par iespējamajiem medicīniskajiem izdevumiem, gan auto remontu. Šādas izmaiņas ir iespējams veikt salīdzinoši vienkārši, ar balsojumu Saeimā, un jācer, ka jaunais parlamenta sastāvs būs autovadītājiem un viņu līdzbraucējiem draudzīgāks.

Atgādināsim, ka pirms vairākiem gadiem Latvijas publiskajā telpā bija teju vai skandāls, jo vienai no Latvijas apdrošināšanas sabiedrībām tika pieprasīts izmaksāt Zviedrijas pilsonei 400 000 eiro kā OCTA kompensāciju par sadursmi ar meža zvēru. Tā tika pieprasīta mūsu valsts apdrošinātājam, jo autovadītāja bija braukusi ar Latvijā reģistrētu auto, kuram bija mūsu OCTA. Savukārt pats negadījums toreiz notika Zviedrijā, kuras likumdošana paredz tādu kompensāciju par sadursmi ar meža zvēru. Šī Skandināvijas valsts atrodas mūsu reģionā, līdzīgos klimatiskos un ģeogrāfiskos apstākļos, un tajā mīt Latvijai raksturīgi meža zvēri, tādēļ Zviedrijas pieredze būtu jāņem vērā.

Statistika liecina, ka katru gadu pieaug ar meža zvēriem saistītu satiksmes negadījumu skaits. 2017. gadā pēc Valsts policijas datiem tādi bija 575, aizvadītajā gadā jau 620. Visvairāk satrauc cietušo skaita pieaugums no 48 satiksmes dalībniekiem 2017. gadā līdz 61 pagājušogad. Savukārt, pēc apdrošināšanas sabiedrības Balta datiem, 2018. gadā reģistrētas vairāk nekā 1000 sadursmes ar dzīvniekiem, un KASKO atlīdzībās par šādiem negadījumiem kompānija izmaksājusi aptuveni 1,6 miljonus eiro.

Salīdzinot ar 2015. gadu reģistrēto sadursmju skaits pieaudzis par 44%. Būsim godīgi, šobrīd nekas neliecina, ka negadījumu skaits ar meža zvēriem varētu būtiski samazināties, drīzāk tas turpinās pieaugt. Meži, kur ir zvēru dzīvesvieta, ir mūsu bagātība un simbolizē Latviju, tādēļ par to saglabāšanu rūpējamies šodien un darīsim to arī rīt. Diemžēl iedzīvotāju skaits lauku teritorijās samazinās, un tukšajās vietās daudz brīvāk var uzturēties meža zvēri, arī nelikumīgo medību izskaušana pasargā dzīvniekus.

LAMB atbalsta jaunu tehnoloģiju ieviešanu, lai mazinātu negadījumu risku, piemēram, elektroniskās ceļa zīmes, kas uz īpašu detektoru signālu pamata brīdinātu par meža zvēru tuvošanos, un Waze aplikācijas papildināšanu ar riska zonām. Tomēr lielāko ieguldījumu satiksmes drošībā dod Eiropā sevi jau sen pierādījušie un izplatītie žogi šoseju malā un īpašās dzīvnieku pārejas. Tie prasa lielas investīcijas, un šobrīd, kad ceļi daudz kur ir katastrofālā stāvoklī, to seguma uzlabošana ir prioritāra. Tomēr arī drošības infrastruktūru, kas pasargā no sadursmēm ar meža zvēriem, nedrīkst nolikt malā, turklāt žogus mežu malās pie ātrgaitas ceļiem plašāk varētu izbūvēt Latvijas Valsts meži, kas ir pietiekami spēcīgs un finansiāli veiksmīgs uzņēmums.

Tuvojas vasara un atvaļinājumu laiks, kuros pieaugs auto ceļojumu skaits, tātad arī iespēja uz ceļa satikties ar meža zvēru. Kamēr visu ātrgaitas ceļu malās vēl nav drošības žogi un ik pa kilometram nemirgo elektroniskā ceļa zīmes, pašiem autovadītājiem ir jābūt īpaši uzmanīgiem. Vietās, kur izvietotas ceļa zīmes, kas brīdina par meža zvēru risku, nevajadzētu ēst, dzert, aktīvi komunicēt un skatīties uz līdzbraucējiem vai citādi novērst uzmanību no ceļa. Ar acīm vajadzētu uzmanīgi sekot ceļa malai un ieskatīties mežā varētu lūgt arī līdzbraucējus. Svarīgi ir atcerēties, ja mežā ir redzams viens dzīvnieks, tad tuvumā ir iespējami arī citi, kuri varbūt ir tieši pie ceļa. Ja uz brauktuves izskrien neliels zvērs, svarīgi ir reaģēt adekvāti, neizraisot smagu negadījumu ar izbraukšanu pretējā kustības joslā vai pārāk strauju bremzēšanu, tātad nepieciešama savaldība. Ne mazāk nozīmīgs ir labs un pareizi noregulēts apgaismojums. Savukārt atbildīgos dienestus aicinām operatīvi izvietot brīdinošās ceļa zīmes vietās, kur notikusi sadursme ar meža zvēru vai, iespējams, negaidot sadursmi, ja redzēta masveida zvēru pārvietošanās.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka šo būs grūti pieņemt un saprast valstī, kurā valda zaļi-boļševistisks noskaņojums... kur auto īpašnieks tiek uzskatīts par godīgās tautas ienaidnieku un kur zvēru , kukaiņu un augu tiesības bieži tiek vairāk ievērotas par cilvēka tiesībām dzīvot uz Zemes.
...
.
Vienreiz vajadzētu sākt saprast, ka meža zvēru ir savairojies pārāk daudz, pasūtīt uz poda visas zaļo vegānu sektas un palielināt nomedīšanas apjomu. Stirnām kritiskas ziemas ir viena no desmit, atlikušajās deviņās viņas savairojas tā, ka apdraud satiksmi un arī laukos sakņu dārzus. Ja atnāk un noēd visus stādījumus vasarā, kad zāles ir pietiekami, tad tur kaut kas nav kārtībā.
Scorseze
S
Pamatota prasība. Valstij ir jāuzņemas sava atbildības deva (to deliģējot apdrošinātājiem) jo valsts dod atļaujas totāli izcirst mežus, dzīvniekiem vairs nav kur apmesties un viņi klejo apkārt, tai skaitā nokļūstot uz šosejām un ceļiem, valsts no tā gūst peļņu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē