Laika ziņas
Šodien
Sniegs
Rīgā 0 °C
Sniegs
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Levits: Prezidentam jāskatās tālāk, nekā to dara politiķi

Tuvojoties Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa pilnvaru termiņa beigām, aizvien biežāk publiskajā telpā tiek locīti potenciālo kandidātu uz valsts galvas amatu vārdi. Viens no visbiežāk minētajiem ir Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits, kurš būtu gatavs kandidēt gadījumā, ja viņam būtu visas koalīcijas, nevis atsevišķu partiju atbalsts. Levits piektdien intervijā Latvijas Televīzijas Rīta Panorāmai ieskicēja galvenās prezidenta funkcijas, uzsverot, ka prezidentam ir jāspēj "skatīties tālāk, nekā to dara politiķi un partijas".

"Valsts prezidentam ir trīs galvenās funkcijas. Pirmā funkcija ir spēja pārstāvēt Latviju starptautiski. Kā samērā nelielai valstij

Latvijai tas ir ļoti būtiski, lai Valsts prezidents varētu vienā acu augstumā runāt ar Eiropas un pasaules līderiem.

Otrais - Valsts prezidentam ir zināmas rezerves funkcijas. Ja Latvijā ir krīze, tādā gadījumā prezidents iznāk priekšā un mēģina šo krīzi palīdzēt risināt. Normālā situācijā tas viņam nav jādara, bet šī funkcija viņam ir, tas ir Satversmē iestrādāts.

Trešā funkcija - skatīties tālāk, nekā to dara politiķi un partijas. Valsts prezidentam ir jāredz valsts kopumā, jāizdara zināmi secinājumi, ierosinājumi, rekomendācijas, kā vajadzētu valstij virzīties. Tas nozīmē, ka viņam ir jābūt zināmai vīzijai, zināmam skatam uz valsti kopumā, kā valsts izskatās starptautiski un kāds ir mūsu galvenās problēmas," pauda Levits.

Uz piebildi, ka vīzija ir viens, bet nepieciešams arī, lai pie varas esošie politiķi prezidenta redzējumā ieklausās, Levits piekrita, ka "zināma autoritāte ir nepieciešama", taču uzreiz norādīja: "Es gribētu uzsvērt, ka Valsts prezidents nav varas amats. Varas amats ir Ministru prezidents. Valsts prezidentam ir šīs funkcijas, kas ir, teiksim, palīgfunkcijas."

Viņaprāt, Latvijā Valsts prezidenta pilnvaras nevajadzētu palielināt: "Šis modelis ir ļoti labs, mums ir tipiska parlamentāra republika, mums ir Ministru prezidents, kam ir ikdienas politiskā vara, bet Valsts prezidentam ir uzdevums raudzīties uz valsti kopumā."

Top komentāri

tāpat nepareizi..
t
... nevis jāskatās tālāk, bet jāredz tālāk.
nu
n
Levitam esot riebums pret okupācijām....Nu, tad jau būs arī riebums pret CCCP okupantiem...........
inga
i
Pēc VVF Latvija saņēma Zatleru, kurš gan bija atkritiens, tomēr ar kuru tā laika "lielākie kretīni" joprojām bija pārrēķinājušies. Nākamie 8 gadi (un jo īpaši Bē-bē) ir ZAUDĒTO IESPĒJU un pazemojuma gadi. Laika lielajā ritējumā tas ir sīkums, bet man ir žēl, ka manā mūžā veselus 8 gadus man bija kauns par savas valsts prezidentu. Esmu pārliecināta, ka BEIDZOT tiks ievēlēts prezidents, kas ir kompetents veikt šo funkciju.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē