Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Linkaits: LDz jāveic nopietns darbs kļūšanai par caurskatāmu uzņēmumu

VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) ir jāveic nopietns darbs, lai kļūtu par uz klientiem orientētu un caurskatāmu kompāniju, pēc Konkurences padomes (KP) lēmuma piespriest 5,7 miljonu eiro sodu par ļaunprātīgu dominējošā stāvokļa izmantošanu aģentūrai LETA norādīja satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP).

Ministra padomniece Ilze Salna skaidroja, ka, izsakot neuzticību LDz valdes locekļiem 2019. gada maijā, Linkaita iebildumi cita starpā bija saistīti ar iespējamu konkurences kropļošanu, kas jau tolaik draudēja uzņēmumam un Latvijas valstij ar nopietnām sekām.

Ministrs tolaik nav bijis apmierināts ar toreizējās uzņēmuma vadības "vieglprātīgo attieksmi pret KP veikto izpēti", un KP pieņemtais lēmums liecina, ka bažām par konkurences kropļošanu ir bijis pamats, stāstīja Salna.

Padomniece atzīmēja, ka uzņēmuma pašreizējās valdes galvenais darbs ir jaunās darbības stratēģijas, biznesa modeļa un tā rīcības plāna īstenošana, nodrošinot LDz darbību caurskatāmi un uz godīgas konkurences pamatiem.

Vienlaikus Salna norādīja, ka LDz ir jāizvērtē sekas, ko KP lēmums ir radījis uzņēmuma saimnieciskajai darbībai, kompānijas amatpersonu rīcība konkurences pārkāpuma lietā un zaudējumu piedziņas iespēja no vainīgajām personām, ja stāsies spēkā KP uzliktais sods.

Jau ziņots, ka KP konstatējusi, ka LDz Cargo ļaunprātīgi izmantojusi dominējošo stāvokli dzelzceļa kravu pārvadājumu tirgū un piemērojusi LDz 5,7 miljonu eiro sodu, aģentūrai LETA apstiprināja uzņēmumā.

Vērtējot LDz Cargo darbības atbilstību Konkurences likumam, KP konstatējusi, ka Latvijā dzelzceļu kravu pārvadājumu tirgū darbojas četri kravu pārvadātāji, taču LDz Cargo ļaunprātīgi izmanto dominējošo stāvokli dzelzceļa kravu pārvadājumu tirgū, ar dažādām darbībām no 2007.gada apgrūtinot konkurentu darbību dzelzceļa kravu pārvadājumos Latvijā.

KP arī secinājusi, ka komersants nepamatoti noteicis maksu par privātpersonām piederošo vagonu dīkstāvi uz koplietošanas ceļiem.

Plašākās detaļas par secināto KP atklās preses konferencē trešdien, 3.februārī. Preses konference attālinātā režīmā notiks plkst.10. Tajā piedalīsies KP priekšsēdētājs Juris Gaiķis un KP Analītiskā departamenta direktora vietniece Ieva Dāboliņa.

LDz KP pārmetumiem nepiekrīt un uzskata tos par nepamatotiem. Uzņēmums plāno iesniegt Administratīvajai apgabaltiesai pieteikumu par KP lēmuma atcelšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē