Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

LIZDA iebilst iecerei šogad 9.klašu skolēniem rīkot valsts pārbaudes darbus

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) aicina Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) atcelt valsts pārbaudes darbus 9.klasēm un noteikt, ka 12.klasēm tie var notikt tikai tad, ja netiek apdraudēta iesaistīto pušu veselība un dzīvība, aģentūru LETA informēja arodbiedrības sabiedrisko attiecību speciālists Guntis Meisters.

Pēc Meistera paustā, arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga uzskata, ka šo jautājumu vajadzētu izdiskutēt ar visām iesaistītajām pusēm un maksimāli ātri pieņemt lēmumu, lai skolēni, pedagogi, vecāki, pašvaldības un augstskolas ir laikus informētas.

Šobrīd gan gala lēmums vēl nav pieņemts, taču publiski IZM jau paudusi viedokli, ka eksāmeni notiks. Vanaga uzsvēra, ka LIZDA un IZM pētījumi pierāda, ka noslogotība ir palielinājusies gan pedagogiem, gan skolēniem, vienādas mācīšanas un mācīšanās iespējas ir vēl grūtāk nodrošināt, nekā mācoties klātienē, tāpēc esot jāizvērtē visi "par" un "pret".

"Ārkārtējās situācijas laikā satraukuma pietiek, tādēļ nevajadzētu to vēl papildus radīt, ja ir leģitīmi veidi, kā ielikt vērtējumu, ko var izmantot tālākajos izglītības posmos," uzskata arodbiedrības vadītāja.

LIZDA aicina IZM, pirms galīgā lēmuma pieņemšanas par 9.klases un 12.klases valsts pārbaudes darbiem, izvērtēt, ka attālinātais mācību process nav līdzvērtīgs klātienes mācību procesam.

Arodbiedrības ieskatā, arī pedagogiem ļoti īsā laikā bija jāapgūst pašmācības ceļā jaunas prasmes un jāpieņem atbildīgi lēmumi, piemēram, kādu mācību saturu un cik lielā apjomā skolēni apgūs attālinātā mācību procesa rezultātā. No IZM tika sniegtas rekomendācijas attālinātā mācību procesa īstenošanas laikā neietvert jaunas tēmas, bet lielāku uzmanību pievērst mācību satura atkārtošanai.

Tāpat arodbiedrība norādīja, ka ņemot vērā attālinātā mācību procesa organizēšanas specifiku, pašvadītā mācīšanās procesā skolēni mācību saturu apgūst daudz lēnāk, nekā klātienes procesā, tādējādi tēmas, kuras pēc programmas bija paredzēts apgūt periodā no marta līdz maijam, šobrīd paliek daļēji apgūtas. "Līdz ar to rodas jautājums, kas būs atbildīgs par to, ja valsts pārbaudes darbos tiks iekļautas tēmas, kuras šajā laikā netiks apgūtas?" atklāja arodbiedrībā.

Vienlaikus LIZDA vēstīja, ka Valsts Izglītības satura centra (VISC) vadītājs Guntars Catlaks kā argumentu centralizēto eksāmenu nepieciešamībai minēja, ka skolēniem ir tiesības saņemt objektīvu apgūto zināšanu un prasmju novērtējumu. Šajā kontekstā arodbiedrību vaicā, vai gada atzīme nav objektīvs novērtējums, kā arī, vai tādējādi netiek pausta neuzticēšanās pedagoga vērtējumam.

Vienlaikus arodbiedrību interesē, vai IZM ir pārliecināti, ka gatavotais kombinētais darbs 9.klasei, "kura saturu šobrīd, divus mēnešus pirms eksāmeniem, vēl neviens nevar komentēt", sniegs objektīvu rezultātu par pamatskolēnu zināšanām un ko nozīmē "atvieglots eksāmena saturs".

Tāpat LIZDA ieskatā, nebūtu pieļaujams 9.klasēm izmantot jaunu pārbaudes formu jeb kombinēto eksāmenu, kam nav gatavojušies ne pedagogi, ne skolēni.

Arodbiedrību arī interesē tas, kurš uzņemsies atbildību par skolēnu, viņu ģimenes locekļu, pedagogu veselību un dzīvību, ja kāds eksāmenu norises laikā tiks inficēts ar Covid-19.

LIZDA aicināja arī ņemt vērā Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas izglītības vadītāju asociācijas un Kultūras ministrijas viedokli par 9.klašu eksāmenu atcelšanu.

Kā ziņots, 12.klases skolēniem eksāmenu sesijas pamattermiņš patlaban tiek plānots no 2.jūnija līdz 7.jūlijam, savukārt tiem skolēniem, kas centralizētos eksāmenus nevarēs nokārtot šajā laikā no 9.jūlija līdz 30.jūlijam tiks dots papildtermiņš.

Turpretī 9.klases skolēniem paredzēts kārtot kombinēto eksāmenu, kurā plānots iekļaut uzdevumus mācībvalodā, matemātikā un Latvijas vēsturē. Plānots, ka šis eksāmens rakstiski notiks 16.jūnijā un 17.jūnijā.

Top komentāri

atraitnes dēls
a
Tas neizbrīna, jo LIZDA iebilst pret visu, izņemot regulārus algas paaugstinājumus, un jo biežāk, jo labāk.
Bums
B
VISC apgalvo, ka pēdējo mēnešu vielai jau sen bija jābūt apgūtai, bet tas, kas līdz attālinātajām mācībām netika apgūts, eksāmenā jebkurā gadījumā nebūs. Ja skolēns 9 vai 12 gadus ir mācījies, problēmas nokārtot eksāmenus nebūs. Protams, ka tie, kas cerēja visu sagrābt pēdējos mēnešos, vai zina, ka eksāmenus varētu sekmīgi nenokārtot, skaļi bļauj par gada atzīmju izlikšanu, jo tagad taču var aizbildināties ar Covid. Izdīkt skolotājai četrinieku tomēr ir vieglāk, nekā sekmīgi nokārtot centralizēto eksāmenu. Tie, kas baidās saslimt - gan jau katram izsniegs sejas masku, vai arī skolēnus kā minimums izretinās pa klasēm ar vismaz 2m distanci vienam no otra. Starp citu, "Panorāmā" teica, ka ES pagaidām ir visai vienota nostāja, ka gala eksāmeniem ir jābūt.
Janis Davidovics
LIZDA iebilst 9.klašu skolēniem rīkot eksāmenus. Pareizi, jo kas atbildēs par skolnieku veselību, jo vecāki var pieprasīt reālas garantijas. Celt prasības tiesā, ja saslims skolā. ASV, Sanfrancisko skolniekiem AUTOMĀTISKI ieskaita šo mācību gadu, lai viņus netraumētu un nepakļautu stresam, tāpat ir lielākajā daļā ASV štatu - citur nav vispār nesekmīgu atzīmju, jo BĒRNI PIE ŠĪS SITUĀCIJAS NAV VAINĪIGI. Skolniekiem ir bijis stress, nav mācību stundu skolā, nav konsultāciju, nav iespēju veikt praktiskos darbus, apmeklēt pagarinātās dienas, dažiem pat nav datoru un kārtīga interneta pieslēguma, e-klase netiek galā, nav vispār valstī izstrādāta šādas apmācības un vērtēšanas metodoloģija, bērniem šajā stresa situācijā faktiski būtu nepieciešama psihologa palīdzība, bet ministrija ar saviem partijas biedriem tikmēr rullē, pie kam pati ministre sapinās skaitļos un min nepatiesus, reālās apmeklētības datus jaunajam TV mācību kanālam. Skumji.....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē