Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Mūžīgais aplis tīras nākotnes vārdā

Rīgas pašvaldības atkritumu apsaimniekošanas sistēmas modernizācija, kas tiek īstenota publiskās privātās partnerības ietvaros, ir raisījusi plašas diskusijas Latvijas galvaspilsētā Rīgā. Taču, neskatoties uz politiskajām un citām interesēm, kas ik pa brīdim parādās šīs tēmas kontekstā, jārunā ir par būtību – Latvija ir uzņēmusies saistības Eiropā, kas paredz, ka steidzami uzlabosim mūsu atkritumu apsaimniekošanas sistēmu un spēsim sašķirot vismaz pusi visu atkritumu, pretējā gadījumā draud bargi sodi.

Rīga ir galvenais atkritumu ražotājs Latvijā, bet šeit ar esošo četru operatoru saimniecību to nav izdevies paveikt. Taču aprites ekonomikas rīcības plāna izpilde ir realizējama ar publiskās privātās partnerības atbalstu, ko arī apņēmusies nodrošināt AS Tīrīga, panākot, ka piecos gados rīdzinieki sašķiros vismaz pusi atkritumu. 
 

Resursu pārstrādes aplis

Eiropas Savienības (ES) aprites ekonomikas rīcības plāns tika pieņemts 2015. gadā. Tas paredz plaša mēroga pasākumu kopumu ES ekonomikas pārejai uz noslēgtu ciklu: izejvielas - to pārstrādes procesā radītie produkti - produktu patēriņa rezultātā radītie atkritumi – izejvielas. Tātad būtībā kaut ko līdzīgu mūžīgam aplim, kurā visi resursi tiek maksimāli pārstrādāti, līdz minimumam ierobežojot vidē nonākušo atkritumu daudzumu. Savukārt 2018. gadā spēkā stājās vēl viens dokuments, ES Direktīva par atkritumiem, kurā īpaši uzsvērta sadzīves atkritumu loma aprites ekonomikas realizācijā, kā arī ir noteikti precīzi sasniedzamie mērķi: ES dalībvalstīm līdz 2025. gadam ir jāpalielina atkārtotai izmantošanai sagatavoto un pārstrādāto sadzīves atkritumu apjoms vismaz līdz 55%, līdz 2030. gadam – vismaz līdz 60%, bet līdz 2035. gadam – vismaz līdz 65% pēc masas. Tas nozīmē, ka Latvijā 2025. gadā ir jābūt sagatavotiem atkārtotai izmantošanai vai pārstrādātiem vismaz 55% no sadzīves atkritumiem. Papildus, jau līdz 2021. gadam ir jānodrošina, lai visi bioloģiskie atkritumi ir vai nu atdalīti un pārstrādāti rašanās vietā, vai dalīti savākti un nav sajaukti ar citiem atkritumu veidiem. 


Rīgai jābūt flagmanim

Kā rāda Eurostat dati par 2017. gadu, Latvijā atkārtotai izmantošanai tika sagatavoti vai pārstrādāti tikai 23,3% no sadzīves atkritumiem, kamēr ES vidējais rādītājs bija 46,4%, savukārt mūsu kaimiņi lietuvieši bija sasnieguši 48,1% atzīmi. Lai tikai piecu gadu laikā Latvija spētu sasniegt 50% slieksni, ir nepieciešama aktīva un pārdomāta rīcība. Skaidrs, ka ne jau mazās pilsētas un novadi visā Latvijā nodrošinās šo izpildi – par flagmaņiem jābūt lielajām pilsētām, pirmām kārtām jau Rīgai, jo tieši šeit tiek saražoti gandrīz 50% visas Latvijas atkritumu. Taču Rīgā situācija nav īpaši labāka. 2015.gadā Rīgā dalīti savākto (tautas valodā – šķiroto) atkritumu īpatsvars bija tikai 9%. Tieši tāpēc Rīgas domes izstrādātais pilsētas atkritumu apsaimniekošanas plāns, ko publiskās privātās partnerības ietvaros realizēs AS Tīrīga, ir vērsts uz nepārstrādājamo atkritumu apjoma samazināšanu. 
 

Lai šķiro visi

Latvijā vienu trešdaļu no visiem sadzīves atkritumiem veido organiskās vielas, savukārt gandrīz vēl vienu trešdaļu veido iepakojums. Tas norāda uz lielu potenciālu atkritumu pārstrādei. Es ticu, ka iedzīvotāju izpratne par šķirošanas nepieciešamību pēdējo gadu laikā ir uzlabojusies, un daudzi to nedara tieši nepiemērotās infrastruktūras dēļ. Tādēļ Rīgas atkritumu apsaimniekošanas infrastruktūras uzlabošana ir orientēta uz atkritumu šķirošanu –  no 15. septembra visā Rīgā izveidosim 2500 šķirošanas punktus, rīdziniekiem būs pieejami 12 atkritumu šķirošanas laukumi, piedāvāsim dažādas alternatīvas ērtākai šķirošanai – sākot no šķirošanas somām, beidzot ar īpašiem konteineriem. Un, kas pats svarīgākais – par šķiroto atkritumu izvešanu nebūs jāmaksā!  Mūsu mērķis ir padarīt Rīgu par zaļāko un sakoptāko pilsētu ne tikai Latvijā, bet visā reģionā. Mēs par tīru Rīgu! 

Šobrīd AS Tīrīga aktīvi slēdz līgumus par atkritumu apsaimniekošanu ar Rīgas iedzīvotājiem un namu apsaimniekošanas uzņēmumiem, lai jau no 15. septembra, kad  saskaņā ar likumu beidzas iepriekšējo atkritumu apsaimniekošanas līgumu termiņi, uzsāktu atkritumu apsaimniekošanas nodrošināšanu Rīgā. Skaidrs, ka iedzīvotājiem ir daudz neskaidrību – gan par jaunajiem tarifiem, gan citiem jautājumiem – uz kuriem viņi var rast atbildi gan mūsu mājaslapā internetā www.tiriga.lv, gan rakstot uz [email protected], gan zvanot mūsu speciālistiem pa tālruņiem 1848 vai 67847844. 

 

Top komentāri

.
.
Patreiz notiek masīva smadzeņu skalošana, lai ienesīgais bizness nokļūtu kampēja rokās uz monopoltiesību pamata, pie tam uz ilgu laiku. Zobi rīdzinieku rīklēs tiks iecisti kārtīgi.
.
.
Vispretīgākie ļaudis ir tā saucamās "baltās apkaklītes"- ar skaidru un godīgu skatienu, labā uzvalciņā, izkoptu valodu viņi jums iecirtīs zobus dziļi rīklē un saplosīs. Pārdos pat savu māti un tēvu naudas dēļ.
Tīras nākotnes vārdā
T
Ķerieties tik pie šķirošanas,Levica kungs un parādiet ko varat!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē