Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

NBS komandieris par NATO klātbūtni: Cilvēki ikdienā sākuši vairāk smaidīt un justies drošībā

Taujāts, kā Latvija ikdienā izjūt NATO klātbūtni un sabiedroto atbalstu, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta Panorāma norādīja, viņaprāt, ka "cilvēki ikdienā sākuši vairāk smaidīt un justies drošībā. Esmu ievērojis, ka Latvijas iedzīvotāji pilnīgi normāli jūtas, kad redz mūsu ielās, mūsu ārēs NATO formastērpos tērptus karavīrus, ka mēs kopā ar viņiem trenējamies un piedalāmies apmācībā."

Taujāts, kā viņš vērtē dažu uz vietām 13. Saeimas sasaukumā pretendējošo politisko spēku ierosinājumus būtiski apcirpt budžeta finansējumu, kas atvēlēts valsts aizsardzībai un šogad pirmo reizi sasniedzis NATO prasītos divus procentos no IKP, Kalniņš norādīja: "Jebkura valsts un sabiedrība cer uz to, ka tā dzīvos labklājībā. Neviena valsts un labklājība nevar pastāvēt bez aizsardzības.

Ja mēs sākam runāt, ka mums vairs nav vajadzīga aizsardzība un ka to mēs negribam finansēt, tādā gadījumā nonāksim pie situācijas, kad mēs - sabiedrība - finansēsim kādas citas valsts armiju.

Tas jāņem vērā vērā visai Latvijas sabiedrībai - kādā valstī mēs gribam dzīvot? Mēs gribam dzīvot labklājīgā valstī, aizsargātā, drošā valstī, un tie ir tikai divi procenti no valsts iekšzemes kopprodukta, ko nepieciešams tērēt Latvijas valsts aizsardzībai."

Kalniņš norādīja, ka budžetam jābūt sabalansētam un neapšaubāmi svarīgas ir arī tādas jomas kā veselības aizsardzība, sociālā aizsardzība, izglītība, bet "nozīmīgai daļai jābūt arī valsts aizsardzībai".

Atbildot uz reizēm sabiedrībā un no atsevišķiem politiskajiem spēkiem izskanējušo argumentu, ka daudzas citas NATO valstis, tostarp lielvalstis, netērē prasītos divus procentus no IKP militārajām vajadzībām, NBS komandieris norādīja, ka šāds salīdzinājums nav korekts: "Mums ļoti grūti būtu sacensties, piemēram, ar Vācijas ekonomiku, un Vācija pat nevar iztērēt [aizsardzībai - red.] to vienu procentu ar savu milzīgo finansiālo resursu. Jābūt reālistiskiem - cik divi procenti ir Latvijai un cik divi procenti ir Vācijai."

Top komentāri

Agris
A
Mans kaimiņš kad 1987 gadā atgriezās no armijas (dienējā Grūzijā) stāstija kā viņiem vietējie uz PSRS formu spļāšva virsū un pa vienam baidijās no karazmām iet laukā, Latvijā vismaz nespļauj NATO karavīriem virsū!
Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Cilvēki smaida un jūtas drošībā! Cilvēki ar sajūsmu sveic brašos NATO karavīrus un laimē starodami taisa selfijus uz bruņumašīnu fona.Nu latviešiem nav jābaidas....!
TrollisJT
T
Es visu dienu skatos uz šo tekstu un nesaprotu, kas te nav kārtībā. Beidzot sapratu - nav kārtībā tas, ka militārists atklāti lien politikā. Tas nav pareizi. Nekā personīga.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē