Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Pabriks: Zviedrijas un Somijas pievienošanās NATO varētu saasināt attiecības ar Krieviju

Zviedrijas un Somijas pievienošanās NATO varētu saasināt alianses attiecības ar Krieviju, tomēr ilgtermiņā tas nostiprinātu Latvijas aizsardzības spējas, sarunā ar aģentūru LETA pieļāva Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Artis Pabriks (Vienotība).

Viņš skaidroja, ka līdz ar minēto valstu iestāšanos NATO, Latvija būtu drošāka un spēcīgāka, bet, kamēr šīs valstis nav pievienojušās NATO, tikmēr sadarbības iespējām starp Latviju un Somiju un Zviedriju "ir uzlikts jumts". "Ir uzlikta latiņa, kurai mēs pāri pārkāpt nevaram, jo ir virkne lietu, kā, piemēram, informācijas apmaiņa un kopīgas militāras darbības, kas nav iespējamas," teica Pabriks.

Politiķis pauda pārliecību, ka tuvākajā laikā, neskatoties uz šo valstu sabiedrībās pieaugošo atbalstu par iestāšanos aliansē, Zviedrijas un Somijas iestāšanās NATO nav gaidāma. "Ja vēl palielināsies spriedze starp Rietumiem un Krieviju un Krievijas agresīvā politika pieaugs, tad kā atbilde varētu būt šo valstu iestāšanās. Taču, ja spriedze ar Krieviju mazināsies, tad tuvākajā laikā tas nenotiks," uzsvēra eiroparlamentārietis.

Jau vēstīts, ka kompānijas Inizio janvārī veiktajā aptaujā norādīts, ka 43% zviedru atbalsta Zviedrijas dalību NATO, tikmēr 37% ir pret valsts pievienošanos aliansei, bet 20% nesniedza konkrētu atbildi. Pērn janvārī Zviedrijas pievienošanos aliansei atbalstīja 37%, bet pret to bija 42% aptaujāto. Aptaujas dati liecina, ka Zviedrijas iedzīvotāju atbalsts par pievienošanos NATO šobrīd ir augstākais pēdējo desmit gadu laikā.

Kā ziņo portāls Politico, Zviedrijas ārlietu ministre Margota Valstrema norādījusi, ka Zviedrijas pievienošanās NATO būtu nevajadzīga Krievijas provokācija pastiprinātas spriedzes laikā. Tikmēr Gēteborgas Universitātes politologs Ulfs Bjerelds portālam norādījis, ja Zviedrija izrādīs vēlmi kļūt par NATO dalībvalsti, arī sociāldemokrātiem, kuri veido mazākuma valdību un ieņem premjera krēslu, nāksies to pieņemt.

Tikmēr NATO ģenerālsekretārs Jens Stoltenbergs teicis, ka Zviedrija saņemtu plašu atbalstu NATO iekšienē, ja izteiktu vēlmi pievienoties aliansei.

Savukārt ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība) iepriekš paudis, ka Latvija atbalstīs Somiju un Zviedriju, ja tās kādreiz lems pievienoties NATO.

Top komentāri

jautājums
j
Kāpēc "Diena" nevarēja šai ziņai dot šādu virsrakstu: "Pabriks: Zviedrijas un Somijas pievienošanās NATO nostiprinātu Latvijas aizsardzības spējas"?
skats no malas
s
Lūk, sociāldemokrāti un citi kreisie ir lielākais šķērslis Zviedrijas ceļā uz NATO. Bez sociāldemokrātiem Zviedrija jau sen būtu kļuvusi par NATO dalībvalsti.
N=Neslāvs
N
Nesmīdini, nebalsotājs atradies ! Jau no agra rīta ar paģirās trīcošu roķeli stūķēsi maskavas ielikteņu , pretvalstiskās saSSkaņas lapeli kastē. Vai šogad par neonacistiem - krievu savienību ? Bet gan jau Urlu TV pateiks par ko jābalso...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē