Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Rinkēvičs: Svarīgi, lai ASV jaunais prezidents Baidens rastu līdzsvaru starp iekšpolitiku un ārpolitiku

ASV un visai pasaulei ir svarīgi, lai jaunais ASV prezidents Džo Baidens atrastu līdzsvaru starp iekšpolitiku un ārpolitiku, uzskata Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Ministrs novēl Baidenam atrast veidu, kā vienot ASV sabiedrību. Rinkēvičs aģentūrai LETA uzsvēra, ka balsu skaita atšķirība starp abiem kandidātiem - pašreizējo ASV prezidentu Donaldu Trampu un Baidenu - vairākos štatos ir ļoti maza, aptuveni procentpunkts, par abiem kandidātiem balsoja rekordliels skaits vēlētāju, un tas nozīmē, ka Baidenu sagaida titānisks darbs.

Runājot par Latvijas sadarbību ar jauno ASV administrāciju, ārlietu ministrs norādīja, ka paliek spēkā teiktais pirms prezidenta vēlēšanām, proti, Latvijas attiecības gan ar demokrātu, gan ar republikāņu administrācijām un partiju pārstāvjiem ASV Kongresā vienmēr ir bijušas labas un produktīvas.

"Mēs ceram un ir pamats domāt, ka sadarbība turpināsies arī drošības jomā. Būtu svarīgi saglabāt arī ciešo sadarbību ekonomikā, enerģētikā, digitālajos jautājumos un citās jomās," pauda Rinkēvičs.

Runājot par Baidenu, ministrs akcentēja, ka jaunievēlētais prezidents, būdams senators un bijušais ASV viceprezidents, ļoti labi orientējas gan NATO, gan arī Baltijas valstu drošības jautājumos. Rinkēvičs atzīmēja, ka Baidens savulaik atbalstīja Baltijas valstu uzņemšanu NATO, un jaunievēlētajam prezidentam ir skaidrs, kādi izaicinājumi ir Latvijai.

Tāpat Rinkēvičs pauda cerību, ka līdz ar jauno administrāciju veidosies konstruktīvas un saprātīgas transatlantiskās attiecības starp Eiropas Savienību un ASV, sākot ar drošību un beidzot ar klimata un tirdzniecības jautājumiem.

"Jāņem vērā, ka Eiropai, jo īpaši NATO sabiedrotajiem, ir vairāk jāpievērš uzmanība tām lietām, kas ASV ir bijušas būtiskas jebkurā administrācijā, piemēram, aizsardzības izdevumi. Domāju, ka dienas kārtībā būs arī jautājums par "Nord Stream" [gāzes vadu]," sacīja Rinkēvičs, norādot, ka minētajās lietās republikāņu un demokrātu viedokļi saskan.

"Kopumā mēs esam cerīgi noskaņoti turpināt to, ko esam darījuši līdz šim, un uz labu sadarbību," akcentēja ārlietu ministrs.

Jau ziņots, ka aplēses pēc ASV vēlēšanu organizāciju sniegtajiem datiem liecina par Baidena uzvaru prezidenta vēlēšanā, un viņu sestdien jau sākuši apsveikt pasaules līderi, tostarp Eiropas Savienības un NATO līderi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē