Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tiesībsargs: Covid-19 krīze radījusi iedzīvotāju šaubas par tiesiskumu un demokrātiju Latvijā

Covid-19 krīze radījusi sabiedrības šķelšanos un daļā iedzīvotāju - arī šaubas par tiesiskumu un demokrātiju Latvijā, ikgadējā ziņojumā secinājis tiesībsargs Juris Jansons.

Epidemioloģiskās situācijas pasliktināšanās valstī kopumā un veselības aprūpes sistēmas pārslodze 2021.gada rudenī, tiesībsarga ieskatā, atspoguļoja sekas, ko radīja valdības ilgstoši nogaidošā nostāja, izvairoties pielāgot epidemioloģiskos drošības pasākumus pieaugošajam apdraudējuma līmenim un epidemiologu prognozēm, kā arī neveltot pietiekamu uzmanību vakcinācijas aptveres kāpināšanai.

Tiesībsargs skaidro, ka valdības grūtības vienotu lēmumu pieņemšanā un nesaskaņas starp dažādu nozaru ministrijām radīja situāciju, ka nepopulāri valdības lēmumi vairs nebija atliekami un iedzīvotājiem nācās saskarties ar sevišķi būtiskiem cilvēktiesību ierobežojumiem.

Tā, pēc tiesībsarga datiem, veselības aizsardzības jomā iedzīvotāji visvairāk sūdzējušies par valsts īstenoto politiku Covid-19 pandēmijas apkarošanā, apšaubot gan vakcīnu pret Covid-19, gan sejas masku kvalitāti un efektivitāti, līdz pat argumentācijai, ka vakcīna ir kaitīga cilvēka veselībai.

Toties iedzīvotāji arvien sūdzējušies par, viņuprāt, pieļautām kļūdām ārstniecībā un ārstniecības personu attieksmi. Tiesībsargs izceļ, ka atsevišķos gadījumos norādīts arī uz tādām sistēmiskām problēmām kā ārstniecības pakalpojumu nepieejamība, medikamentu kompensācijas atteikums vai augstie līdzmaksājumi.

Arī jautājumā par diskriminācijas aizlieguma pārkāpumu un iespējamu nepamatotu atšķirīgu attieksmi pārskata periodā iedzīvotāji tiesībsargam visvairāk sūdzējušies par Covid-19 pandēmijas ietekmē noteiktiem valdības ierobežojumiem tiesību uz darbu, izglītību, pieeju precēm un pakalpojumiem kontekstā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē