Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Magņitska likums Eiropai, lai sodītu cilvēktiesību pārkāpējus un despotus

Dažreiz vārds nozīmē visu. Šajā gadījumā Sergeja Magņitska vārds ir kļuvis par globālu sinonīmu cīņai par cilvēktiesību ievērošanu 21. gadsimtā. Viņa nestais upuris ir nozīmīgs cilvēktiesību pārkāpumu upuriem visās pasaules malās. Izdoti viņa vārdā nosaukti tiesību akti, kas paredz nopietnas sekas cilvēktiesību pārkāpējiem visā pasaulē.

Sergejs Magņitskis bija krievu tautības advokāts, kurš 37 gadu vecumā ziedoja savu dzīvību, iestājoties pret korumpēto Vladimira Putina režīmu. Veids, kādā Krievijas valdība centās piesegt viņa slepkavību un attaisnot tajā iesaistītos cilvēkus, kļuva par nesodāmības un kleptokrātijas simbolu visā pasaulē. Tāpēc Magņitska asiņainais upuris tapa zināms arī starptautiski un uzrunāja cilvēkus visur.

Magņitska likums, kas paredz vīzu sankcijas un aktīvu iesaldēšanu cilvēktiesību pārkāpējiem, kļuvis par  simbolu cīņai ar nesodāmību un kleptokrātiju visā pasaulē. 21. gadsimtā vairums cilvēktiesību pārkāpumu ir veikti, lai gūtu finansiālu labumu. Viens no efektīvākajiem pārkāpēju sodīšanas veidiem ir apcirpt viņu naudas plūsmu ārzemēs un ierobežot iespējas ceļot. Ģenerāļi Mjanmā, kuri medī rohindžas, ieroču kontrabandisti, kuri pārkāpj ieroču embargo pret Dienvidsudānu, izvarotāji Centrālāfrikas Republikā vai Saūda Arābijas žurnālista Džamala Hašogi slepkavas nevar palikt nesodīti. 

Tāpēc ideja par Magņitska likumu sākās ar Krievijas nežēlību, bet tagad ir visas pasaules redzeslokā. Pret cilvēktiesību pārkāpumiem Saūda Arābijā, Nikaragvā, Dienvidsudānā, Birmā un citās valstīs jau vēršas ar Magņitska sankciju likumiem, kas ieviesti sešās valstīs: ASV, Kanādā, Lielbritānijā, Igaunijā, Latvijā un Lietuvā.  

Tagad mums ir jāsper nākošais lielais solis. Mums jāievieš Eiropas Savienības (ES) mēroga Magņitska likums. Vasarā Nīderlandes valdība izveidoja konkrētu priekšlikumu, kuru šobrīd apspriež visas ES dalībvalstis.

Līguma projekts ir tieši tas, kas nepieciešams, lai ieviestu globālas sankcijas - ar vienu uzkrītošu nolaidību. Nīderlandes valdība to vēl nav nosaukusi par Magņitska likumu.

Daži uzskata, ka Magņitska vārds varētu apgrūtināt likuma apstiprināšanu ES, jo ES dalībvalstis varētu izvairīties vērsties pret Krieviju. Mēs uzskatām, ka mūsu dalībvalstis ir gudrākās un neuzliks veto cilvēktiesību likumprojektam tikai nosaukuma dēļ, bet pieņems to, jo atbalsta cilvēktiesību ievērošanu visā pasaulē. Lai arī kāds būtu sarunu iznākums, mēs to vienmēr sauksim par Magņitska likumu. 

Pirmdien, 10. decembrī ES dalībvalstu ārlietu ministri tiksies, lai apspriestu Nīderlandes priekšlikumu. Tāpēc parlamentārieši no 18 ES dalībvalstīm mudina mūsu valdības stiprināt ES pozīciju kā cilvēktiesību ievērošanas paraugam un izdot starptautisku likumu visā pasaulē. Mēs mudinām mūsu valdības balsot par Eiropas Magņitska likumu globālā mērogā. Mēs mudinām viņus cienīt Magņitska vārdu un cīnīties ar nesodāmību visā pasaulē. Mēs nezinām labāku veidu kā svinēt šo Cilvēktiesību dienu, 70. Vispārējās Cilvēktiesību deklarācijas gadadienu.

Top komentāri

rekur
r
Šobrīd pēc ASV pieprasījuma Kanādā apcietināta Ķīnas elektroniskā giganta Huaiwei top- menedžere. 'Pieprasa izdot ASV tiesāšanai. Ķīniešu kompānija neesot ievērojusi Trampa noteiktās sankcijas pret Irānu. Kāda Ķīnai daļa gar amerikāņu noteiktajām sankcijām? Vai Ķīna , kopš vakardienas dzīvo pēc amerikāņu likumiem?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē