Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Merkele par demonstrācijām Kemnicā: Nav attaisnojuma naidam

Vācijas kanclere Angela Merkele trešdien apliecināja parlamentam, ka nopietni uztver vāciešu bažas par migrantu pastrādātajiem noziegumiem, un solīja uz tiem stingru atbildi, tomēr vienlaikus nosodīja naida izpausmes nesenajās demonstrācijās, kas izraisījās pēc divu patvēruma lūdzēju pastrādātās slepkavības Kemnicā.

Valdība apzinās savu atbildību, ka tai ir jāņem vērā sabiedrības bažas, un valdība šajā jautājumā darbojas ar lielu apņēmību, sacīja Merkele.

"Mūs īpaši uztrauc smagie noziegumi, kuros atbilstoši apsūdzībām vainīgi ir patvēruma meklētāji," viņa sacīja. "Tas mūs šokē, un šādi noziegumi ir jāizmeklē, vainīgajiem ir jāstājas tiesas priekšā, un viņi ir jāsoda pēc visas likuma bardzības."

Tomēr šīs bažas nav attaisnojums demonstrācijām, kādas notika Kemnicā, pēc tam kad tur kādu Vācijas pilsoni bija noslepkavojuši divi patvēruma meklētāji no Irākas un Sīrijas.

Merkele kā semantikas jautājumu noraidīja debates par to, vai Kemnicā protestētāji ir "vajājuši" imigrantus, bet uzsvēra, ka demonstrācijas bijušas naidīgas.

"Nav attaisnojuma naidam, tam, ka daži uzvedušies vardarbīgi, nacistu simboliem, naidam pret cilvēkiem, kas izskatās atšķirīgi, kam pieder ebreju restorāni, uzbrukumiem policijai, un dedzīgas debates par to, vai tas ir naids, vai vajāšanas, šai lietai nepalīdz," sacīja kanclere.

Savukārt partijas Alternatīva Vācijai (AfD) līderis Aleksandrs Gaulands norādīja, ka Kemnicas protestētāji izmantojuši savas "demokrātiskās tiesības uz pulcēšanās brīvību".

"Demonstrantu vidū bija daži agresīvi idioti, kas kliedza "Ārzemniekus prom!" un kas salutēja ar Hitlera sveicienu. Neviens to neapstrīd," viņš sacīja. "Tas ir pretīgi un noziedzīgi, tomēr tā bija minoritāte, kas nereprezentē demonstrāciju kopumā, nedz deleģitimizē demonstrantu vairākumu."

Viņš kritizēja parlamenta politiskā centra partijas par to, ka tās pārspīlē neonacistu lomu Kemnicas demonstrācijās savu mērķu labad.

"Ja tur nebūt šo idiotu un stulbeņu, ja demonstrācijā piedalītos tikai normāli pilsoņi, tā jums būtu katastrofa," sacīja AfD līderis.

Kā ziņots, 26.augustā pēc kāda Vācijas pilsoņa slepkavības, par kuras pastrādāšanu aizturēti divi patvēruma meklētāji, Kemnicā izcēlās nekārtības, kam arī nākamās dienās sekoja plašas protesta demonstrācijas.

Top komentāri

:)
:
Nav nekāda attaisnojuma pašai Murķelei par velkomismu!
Def
D
būtu nu vecā m...a paklusējusi,maita.
latvietis
l
CIK ILGI PASAULE ĻAUS MERKELEI BUČOT PUTINAM PAKAĻU ?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē