Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Pļauj vakarā, laista no rīta

Lai mauriņš būtu glīts, tas ne tikai jāpļauj, bet arī jālaista un jāmēslo.

Skaists mauriņš ir katra privātmājas vai mazdārziņa īpašnieka lepnums un sapnis. Karstais laiks Latvijas iedzīvotājus un zālienus ir pārsteidzis nesagatavotus. Tikpat neprognozējams šovasar varētu būt arī lietus, tāpēc mainīgos laikapstākļos īpaši jārūpējas par zāliena stāvokli.


Lai mauriņš neizkalst

Ja vasarā iestājas vismaz divu nedēļu sausuma periods, zāle sāk izkalst un maina krāsu. Lai tā nenotiktu, mauriņu nepieciešams laistīt. Tas jādara agri no rīta vai vēlu vakarā, lai samazinātu ūdens iztvaikošanu. Sausuma periodā augsne var kļūt cieta un blīva, tāpēc tā vispirms jāsadursta ar dārza dakšām.

Atceries, ka mauriņš nav jālaista katru dienu. Šādā gadījumā zāles saknes var ieaugties pārāk seklu. Labāk vienu vai divas reizes nedēļā mauriņu kārtīgi piesūcināt ar ūdeni.

Jālaista ir bagātīgi, lai augsne tiktu mitrināta vismaz 15 cm dziļumā – tas nodrošinās sakņu sistēmai nepieciešamo mitumu.

Zālienu neierīko vienam gadam, tādēļ laistīšanas procedūra jāapdomā savlaicīgi un vēl nav par vēlu to uzlabot. Eksperti iesaka zālāju aprīkot ar automātisko laistīšanas sistēmu. Automātiskās laistīšanas sistēmas priekšrocības ir tādas, ka visa teritorija tiks apstrādāta vienmērīgi saimniekam vēlamā laikā, piemēram, ja jūs izbrauksiet no mājām, nebūs jāuztraucas, ka mauriņš paliks nelaistīts un nokaltīs. Uz zāliena nepaliks laistīšanas šļūtenes, bet izsmidzinātāji no zemes parādīsies, tikai laistīšanu uzsākot. Tie netraucēs zāliena pļaušanu un ļaus patērēt mazāk ūdens. Automātiskā laistīšanas sistēma var apstrādāt apstādījumus un zālienu tikpat labi kā manuālā laistīšana. Automātiskās laistīšanas efekts pat būs labāks, jo sistēma nodrošina viendabīgu ūdens daudzumu, kas ir piemērots visai platībai. Automātisko laistīšanas sistēmu izsmidzinātāji mēdz būt slēptie – tie laistīšanas laikā izvirzās no zemes, bet pēc darbu pabeigšanas nozūd atkal, un parastie, ko var redzēt visu laiku.


Ne par īsu, ne par garu

Dārza entuziastiem nereti mauriņa pļaušana ir pirmā lieta darbu sarakstā, taču karstās dienās zāliena pļaušanu vajadzētu ieplānot dienas otrajā pusē, kad saule nespīd vairs tik intensīvi. Pļaujot vakarā, jūs nepakļaujat zāliena saknes straujai izžūšanai, kā arī pļaušana vakarā sniedz zālienam 12 stundas ēnas un laika sagatavoties nākamajiem saules stariem. Bulduru Dārzkopības vidusskolas speciāliste Laima Lūse norāda, ka ieteicamais pļaušanas augstums ir pieci centimetri – zemāk nevajadzētu pļaut: "Karstajā laikā zālienu var atstāt nedaudz augstāku, taču ir jāievēro pļaušanas regularitāte, jo pļaušana ļauj zālienam cerot un veicina sakņu sistēmas attīstību."

Kā norāda Laima Lūse, tad bieži vien zālienam pāri tiek darīts, to nepareizi pļaujot. "Pļaujiet zālienu ar koptu tehniku. Ja pļāvēja asmeņi ir asi, tad zāle tiek nogriezta un mauriņš ir zaļš un skaists. Ja pļāvēja asmeņi ir neasi, tas zāli plūc, zāles stiebru gali paliek balti un zāliens izskatās sirms," atzīmē Laima Lūse. Zāles pļaušanas tehnikas ražotāji pat iesaka asināt asmeņus pēc katrām 10 stundām, kad tehnika ir lietota.

Lai zālājs izskatītos glīts un augtu vienmērīgi, jāparūpējas arī par tā sastāvu – bieži vien zālājā ieviešas sūnas, no kuram būtu nepieciešams tikt vaļā, jo attiecīgajās vietās tās kavē zāles augšanu, kā arī zālājs jāmēslo. Par mēslošanu parasti atceramies pirms mauriņa iesēšanas un pavasarī, taču skaistam, zaļam un spēcīgam zālājam nepieciešamas barības vielas visas sezonas gaitā, jo tas intensīvi aug. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nav gardas kūkas – nav svētku!

Vērgales pagasta Kūku lādes īpašniece Kristīne Einase uzskata, ka ir jātiecas uz priekšu, "jo – kas apstājas, tas krīt atpakaļ".

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits