Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Kaķis izkrīt pa logu. Ko darīt?

Beidzot iestājies pavasaris, pamazām ceļas gaisa temperatūra, un cilvēki arvien biežāk sāk turēt vaļā mājokļa logus. Kaķiem tas izraisa lielu interesi, jo mūsu mazajiem tīģerīšiem ļoti patīk sēdēt pie loga un vērot lidojošus putnus un kukaiņus.

Kaķi visus lidoņus ķer instinktīvi, tāpēc nevajadzētu cerēt iemācīt viņiem to nedarīt. Šī iemesla dēļ apkārtnes vērošana un lidojošo būtņu medīšana nereti beidzas ar kritienu. Ja kaķis izkrīt pa otrā vai trešā stāva logu, viņš visbiežāk tiek cauri sveikā.

Kaķi palikuši bez skrambiņas vai tikai pārsituši lūpu, pat izkrītot pa vienpadsmitā stāva logu, tomēr reizēm kritiens no neliela augstuma var būt liktenīgs, ja kaķis piezemējas uz cieta seguma. Krītot jau no ceturtā stāva augstuma, kaķim piezemējoties uz visām četrām kājām, trieciens ir pārāk liels, un bieži tas beidzas ar ekstremitāšu lūzumiem.

Ja kaķis jau reizi izkritis pa logu, ļoti iespējams, viņš lidos atkal un atkal, tāpēc svarīgi laikus ievērot drošības pasākumus. Saimnieks var loga vai lodžijas priekšā novilkt tīklu. Ja kaķim patīk gulēt uz palodzes pie atvērta loga, jāuzmanās no caurvēja, jo logs pēkšņi var aizsities, un kaķis vienkārši tiks izgrūsts ārā. Ja logiem priekšā nav aizsargtīkla, tad, ejot projām no mājām, logi noteikti jāaizver. Nevajadzētu atstāt vēdināšanai arī augšā slīpi atvērtus plastmasas logus, jo kaķi bieži iesprūst atvērtnē un iet bojā, nespēdami saviem spēkiem izkļūt no šī slazda.

Ja kaķis tomēr izkritis pa logu, jebkurā situācijā - vienalga vai dzīvnieks nekustīgi guļ vai spēj pārvietoties - svarīgi to nekavējoties nogādāt pie veterinārārsta, jo saimnieks nevar novērtēt cietušā patieso stāvokli. Kritiens var izraisīt kaķim smadzeņu satricinājumu, kaulu lūzumus un/vai iekšējo orgānu asiņošanu. Šoka stāvoklī dzīvnieks sāpes var neizrādīt.

Savukārt par smagām iekšējām traumām var liecināt vemšana, apātija, patvaļīga urinēšana. Ja kaķis izkritis pa logu, guļ nekustīgi un ir aizdomas par kādas ekstremitātes lūzumu un mugurkaula traumu, zem dzīvnieka vajag novietot stingru materiālu, piemēram, kartona vai finiera loksni, un šādā veidā nogādāt veterinārajā klīnikā.



Top komentāri

mēģināt iemest atpakaļ!
m
Kaķis izkrīt pa logu. Ko darīt? mēģināt iemest atpakaļ!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko