Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

No idejām līdz noslīpētām izrādēm

Aizputē notiek laikmetīgās dejas festivāls Horos.

"Vienotas definīcijas nav, izpausmes formas ir dažādas, bet varētu teikt, ka laikmetīgā deja ir strādāšana ar ķermeni laikā un telpā," saka laikmetīgās dejas festivāla Horos pasākumu koordinatore Anna Ulberte, piebilstot, ka ikviens mākslinieks noteikti par deju pateiktu kaut ko savu. Ja gribat to redzēt un just, nedēļas nogalē jādodas uz Aizputi, festivāla Horos norises vietu.

Savienojumā ar festivālu Aizputē jau divas nedēļas rezidencē tiekas pazīstami dejas mākslinieki, lai parādītu studentiem plašās dejas izteiksmes iespējas. Festivālu organizē biedrība Tuvumi, ko vada apvienība IevaKrish – Ieva un Krišjānis Santi. Horos nosaukums nāk no grieķu valodas – χορός un χώρος ir deja un telpa. "Latvijā trūkst vietas, kur regulāri notiktu laikmetīgās dejas rezidences. Latvijā nav pat dejas teātra vai dejas mājas. Tāpēc pirms diviem gadiem radās ideja laikmetīgās dejas speciālistiem un interesentiem satikties Aizputē. Tā ir maza, bet ļoti attīstīta pilsēta ar daudz jauniešiem. Varam to bagātināt ar kultūras notikumu," stāsta A. Ulberte. 

Festivāls Horos apvieno starptautiski pazīstamus dejas profesionāļus no Latvijas, Zviedrijas un Lietuvas, kā arī topošos dejas māksliniekus no Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) un Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijas (LMTA). "Varbūt katram radošās domas ir savas un atšķirīgas, bet viss notiek sadarbībā un savstarpējā sapratnē. Vienota tēma netiek nosaukta," stāsta A. Ulberte. "Redzot kādu vērtīgu vīziju un pārliecinoties, ka to vērts attīstīt, dodam radošo platformu."

Rezidence ir ļoti īpaša iespēja atklāt Baltijas un Skandināvijas māksliniekus un dejas darbus ļoti dažādās tapšanas stadijās: no agrīnām idejām līdz noslīpētām un kritiku izturējušām izrādēm. Par to liecina arī festivāla programma, kas veidota kā vienots veselums, skatītājiem dienas garumā dodoties kopīgā ceļojumā caur dažādas formas dejas notikumiem Aizputes kultūrvietās. 19. augustā a/s Kurzemes atslēga teritorijā varēs skatīties LKA topošo dejas mākslinieku īsās formas darbus, pēc tam – LMTA horeogrāfijas studentu veidoto izrādi Car. Star.Bar. Dienas otrajā daļā Aizputes kultūras namā tiks uzvests apvienības IevaKrish topošais dejas darbs Oblique, kā arī zviedru horeogrāfes Danielas Ēriksones izrāde Ranunculus. Visas dienas garumā pasākumā atsvaidzinoši iesprauksies rezidējošo mākslinieku topošo darbu skiču prezentācijas un sarunas. Vakarā lokālā Lapka Hemp paralēli lietuviešu drag queen Miss Plastica performancei notiks festivāla noslēguma svinības. 20. augustā Aizputes kultūras namā būs izrāde bērniem. "Tas ir mēģinājums notikumu padarīt vēl plašāku, pieejamu dažādām paaudzēm," piebilst A. Ulberte

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja