Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Esošajiem un topošajiem autoriem

Aplikācijas rakstniekiem piedzīvojušas ievērojamas izmaiņas lietojamībā un funkcionalitātē

Iepriekšējais mēnesis pavadīts spraigi vairāku iemeslu dēļ, kā viens no tiem noteikti minams arī ikgadējais NaNoWriMo jeb Nacionālais noveļu rakstīšanas mēnesis. Ja arī jūs uzrunā šāds masveida rakstīšanas pasākums, tad ir ne vien īstais laiks pievienoties kādai no NaNoWriMo kopienām, bet arī sākt domāt par nākamajā gadā rakstāmo noveli.

Iespējams, tieši domu apkopošanai noderēs kāda no viedtālruņiem un planšetdatoriem paredzētajām aplikācijām.

Phraseology ****

Ja ikdienas rakstu darbiem izmantojat Apple iPad, tad Phraseology, iespējams, jau nonācis jūsu redzeslokā. Phraseology izstrādātāju komandā strādājuši gan profesionāli žurnālisti, gan rakstnieki, kuri tajā iestrādājuši visus rakstniekam nepieciešamos rīkus. Phraseology patiks studentiem, kuri esejas, kopsavilkumus un referātus izvēlas rakstīt, atrodoties ceļā, nevis pavadot neskaitāmas stundas pie datora bibliotēkā. Aplikācijā pieejama ne vien pilnvērtīga statistika par rakstzīmju un vārdu skaitu, konkrētu darba nodaļu vai rindkopu datiem, bet arī izcili izstrādāta vārdu un rindkopu secības maiņas sistēma, kas ļauj ātri un ērti, neizmantojot ierasto copy/paste sistēmu, pārkārtot teikumus un rindkopas. Viena no, manuprāt, pārdomātākajām funkcijām ir iekļautā citu rīku integrācijas opcija, piemēram, ir neizsakāmi viegli Phraseology likt strādāt vienoti ar Terminology, kas ļauj iegūt tēzaura stila skaidrojumu katram lietotāja izvēlētajam vārdam. Diemžēl pat šī funkcija apvienojumā ar visu izstrādātāju pieredzes bagāžu nav ļāvusi radīt tīru, mūsdienīgu un augstas konkurences apstākļos izdzīvot spējīgu rīku.

JotterPad X *****

Salīdzinot ar tādu rakstniecības rīku grandu kā Celtx, JotterPad X ir viena no jaunākajām un zaļākajām rakstniekiem paredzētajām aplikācijām, taču tas nenozīmē, ka tā ir zemē metama vai pat slikta, tieši pretēji – tās funkcionalitāte nereti izrādās ievērojami izkoptāka un pārdomātāka.

Tas, kas vairākumu lietotāju varētu pārsteigt, ir minimālisms – nevienas liekas pogas, un rakstīšanas brīdī uz ekrāna ir tikai vārdu skaitītājs, tastatūra un jūsu stāsts, taču nedomājiet, ka minimālisma dēļ ziedota funkcionalitāte, jo aplikācija piedāvā gan tādas ierastas funkcijas kā automātiska darbu kopēšana uz DropBox, gan iespēju veikt ievērojamus labojumus teksta atainojumā un izmantot ārējās, fiziskās klaviatūras. Vairākums standarta funkciju pilnībā apmierinās tos, kuri vēlas tik vien kā ieskicēt pamatidejas darba nodaļām vai fiksēt acumirklīgas domas un novērojumus, turpretim funkcijām bagātākā Creative versija, kas nopērkama caur JotterPad X bezmaksas versiju, ļaus izmantot gan nakts rakstīšanu, gan darbu saglabāšanu versijās un eksportēšanu PDF formātā ar Markdown elementiem.

Draft *****

Draft veidotāji radījuši rīku, kas ļauj teksta dokumentus ne vien pilnvērtīgi formatēt, bet arī eksportēt HTML formātā. Lai gan aplikācija paredzēta izmantošanai gan viedtālruņos, gan planšetdatoros, jāatzīst, ka lietošanas ērtums jūtams tikai planšetdatoros. Ja aplikāciju mēģināt izmantot viedtālrunī, nepamet sajūta, ka ekrānā vienlaikus redzams krietni par daudz. Izvēlnes ir korekti strukturētas, taču mazākos ekrānos to koka struktūra šķiet nepārdomāta. Šie trūkumi neatsver visus ieguvumus, ko aplikācija spēj piedāvāt. Pateicoties iespējai formatēt tekstu ar Markdown, aplikācijā iespējams radīt tik tiešām pārskatāmus un nekavējoties publicējamus darbus. Tāpat aplikācija paver plašas iespējas dokumentu eksportēšanai un automātiskai rezerves kopēšanai uz mākoņglabāšanas servisiem. Taču, lūk, āķis – Draft ir maksas aplikācija, un, lai gan tās cena ir tikai nedaudz virs lata, tās funkcionalitāte un dizains nespēj izcelties pat uz bezmaksas aplikāciju fona. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja