Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

"Going" neskaitās

Gan akadēmiski citējamā arhitektūras profesora manuālī, gan slikti pārtulkotā fenšui mājas iekārtošanas ābecē var lasīt, ka pats galvenais namā ir ieeja. Ne fasāde, ne logi, ne lielā zāle viesu uzņemšanai, bet ceļš, kas aizved līdz durvīm, pašas durvis un pirmais iespaids, kad tās atver.

Gluži kā cilvēka sejā, kurā svarīgs ir skatiens, taču vēl īpašāka ir mute. Lai cik intelektuāls saturs no tās nāktu, ja gudrajiem vārdiem priekšā būs netīri zobi, tos sadzirdēt nevarēs.

Rīgas panorāmā no centra puses pamanāmākā ir Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēka, taču tās pakājē ir auksti. Pat vissiltākajā, saulainākajā dienā galvenās ieejas durvis meklējamas tumšākās ēnas tālākajā punktā. Kā uz kartupeļu pagrabu laukos, tikai uz augšu, un kāpt nevienam nepatīk. Divas kundzes aiz muguras vērtē – nav neviena soliņa. Paskatos apkārt, tiešām nav – priekšiņā no publiskā transporta pieturu puses ir pliks placis un tumšā ieejas ēna.

Zinu, cik grūts bija bibliotēkas tapšanas laiks, un pa šo laiku ir nomainījusies arhitektūras paradigma. Cilvēki arī arhitektūrā meklē mazdārziņa efektu, gribas apsēsties, papriecāties par puķītēm, sildīties saulītē, parunāt ar cilvēkiem. LNB īsā laikā ir kļuvusi par vienu no lielākajām Latvijas izstāžu zālēm. Pirmajā stāvā vien, kur var iekļūt bez reģistrācijas, saskaitīju piecas izstādes. Vienas saturiski saistošākas, citas – monotoni plakanas, tomēr tematiski daudzveidīgas un īpašas. Ir ieguldīti līdzekļi gan izstāžu dizainā, gan grafikā. Būtu vērts tās apmeklēt, ļaujot LNB kā izstāžu veidotājam izvērtēt apmeklētāju reakciju, kritiķu atsauksmes, lai zinātu, kā programmu attīstīt tālāk.

Tomēr apmeklētāju izstādēs ir maz, un ir skaidrs, kāpēc. Visi saprot – jo vairāk reklamēs sauļošanās krēmu un skaistus peldkostīmus vasarā, jo vairāk tos pirks. Tāpat ir arī ar kultūras preci, bet LNB izstāžu programmai reklāmas nav. Ielūgums un going sociālajos tīklos neskaitās. Ar to ir par maz. Arhitektiem nepatīk, ja viņu ēkas apkar ar reklāmām, bet cilvēkiem nav pienākums uzminēt, ka aiz ēkas mēmajām sienām ir izstāde. Ir daudz veidu, kā izvietot informāciju publiskajā telpā un kā labiekārtot vidi, lai tā kļūtu pieejama. Jā, ātri, bet varbūt ir pienācis laiks radikāliem lēmumiem, un bibliotēkā jāiet iekšā pa kādām citām durvīm, varbūt caur restorānu gaišākajā pusē? Varbūt trepes jāapzaļumo tā, lai pat ēnā tur vijas zaļie augi un zied puķes un kā bitei cilvēkam gribas skriet uz bibliotēkas bišu sarūpēto medu.

Varbūt pietiek ar četrām izstādēm pirmajā stāvā un piektās izstādes budžets jāizlieto tikai un vienīgi pārējo četru izstāžu mārketingam? Pavisam slēgt vajadzētu jocīgo Latvijas simtgades biroju, tur tukšā telpā izlikta avīze ar kultūras ministres portretu, XIX gadsimta beigu kartes reprodukciju čupiņa un proza par Latvijas vēstures tēmām. Kāpēc kaut kas tāds ir vajadzīgs, es nesaprotu. Ļoti bēdīgi, ka tērējam naudu par neko. Es domāju, ka ir jāņem viens dārznieks, viens mārketinga cilvēks, kurš iepriekš ir strādājis Rimi, viens dizainers, kurš saprot mūsdienu publisko telpu, un tas būs labs sākums.

Top komentāri

Zane
Z
Esmu no tiem, kam bibliotēka ļoti patīk, tomēr tas neapdzīvotības efekts mazliet nomāc. Cilvēku maz ne tikai pirmā stāva zālēs, vēl mazāk augšējo stāvu izstādēs. Man ir pat neomulīgi skatīt tur izstādes, kaut arī personāls ir ļoti laipns un pretimnākošs. Velti ieguldīts darbs, ja nav skatītāju. Un reklāmas, pat informācijas ļoti trūkst.
keksis
k
neslikts viedoklis, nesen gāju garām LNB, nekad neesmu bijis iekšā, sajūta bija tāda ka tas ir kautkāds militārobjekts ar ieejām bunkuros :))
Bibliotēkas regulārais
B
Kad pie tās ieejas aizvējā kāds vēl arī smēķē, jo tur ir atļauts un pelnu trauks pat aicina, tad tie riebīgie dūmi tieši tiek iepūsti sejā, nākot ārā no bibliotēkas un tur arī durvju priekšā paliek smirdēdami. Ļoti nepatīkami. Vajadzētu kaut vai saulītē, bet aiz sienas tos smēķētājus pārcelt ar savu urnu. 100 gades birojs ir ok - tur arī ir suvenīru veikals pašai bibliotēkai un tas taču ir labi. Gan jau ka simtgade beigsies un tur tāds vairs nebūs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja