Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Jaunais cirks

XXI gadsimta cirka attīstības kontekstā zvēru cirks jau sen ir atavisms, kas agri vai vēlu izzudīs.

To vakaru es atcerēšos vienmēr. 2005. gada 14. septembris. Mana dzimšanas diena. Diena, pirms sākas mans pirmais festivāls Homo Novus. Ir tumšs, līst lietus, salst. Mēs sēžam Noasā uz AB dambja un gaidām. Gaidām visu dienu, un beidzot viņi parādās – uz dambja uzlīgo viens treilers pēc otra, kopā kādi desmit. Žoana Legilerma ceļojošais cirks. Ir piepildījies viens no maniem lielākajiem sapņiem, izrāde Noslēpums, kas nedēļu tiek rādīta teltī uz AB dambja, pilnībā maina daudzu simtu skatītāju priekšstatu par cirku. Tas ir cirks bez zvēriem. Cirks, kurā atdzīvojas un sāk elpot dēļu krāvums, stieple, gaismas stars un laika plūdums. Cirks, kas uz pusotru stundu atceļ cilvēka iztēles un fizisko spēju robežas. Tajā pašā laikā – cirks, kurā cilvēks kļūdās, atļaujas būt vājš un zaudēt kontroli.

Zvēru cirkā kontroli zaudēt nedrīkst. Lai cik liela mīlestība valdītu dzīvnieka un dresētāja starpā un lai cik labi būtu apstākļi aizskatuvē, tās ir varas attiecības, kas tiek nodotas publiskai apskatei. Mūsu pasaule joprojām balstās varas attiecībās un apjūsmo tās, tomēr mākslai, manuprāt, ir jābūt soli priekšā un jākļūst par teritoriju, kas ir no tām brīva.

Šodien Saeima balso par likumu, kas aizliedz cirkā izmantot savvaļas dzīvniekus (lūdzu, nejaukt – tas neaizliedz cirka mākslu). XXI gadsimta cirka attīstības kontekstā zvēru cirks jau sen ir atavisms, kas agri vai vēlu izzudīs. Tomēr, manuprāt, šis ir tas gadījums, kad labāka par dabisko nāvi ir eitanāzija, kuras rezultātā necietīs neviens cilvēks, taču pats svarīgākais – vairs necietīs arī desmitiem un simtiem dzīvnieku, kuriem nav dota iespēja piedalīties mūsu demokrātijas spēlē un pateikt "nē" cirka mākslinieka dzīvei.

Ja likums tiks pieņemts, neviens tīģeris vai zilonis nekļūs par slogu Rīgas Zooloģiskajam dārzam, likvidēts vai palaists klejot mežā, jo Latvijā nav cirka trupas ar savvaļas dzīvniekiem. Līdzšinējā Rīgas cirka darbība balstījās viesizrādēs, un visi šeit izrādītie dzīvnieki tika ievesti uz noteiktu laiku. Pārvadāšana tiem ir īpaši traumējoša, un Latvijas situācijā tieši to apturēs šis likums.

Likums nesagraus Latvijas cirka tradīciju, jo mums nav cirka tradīcijas – nav ne profesionālas cirka izglītības, ne pastāvīgu trupu ar savvaļas dzīvniekiem. Tieši jaunā cirka stratēģija, kas iekļauj nopietnu izglītības sadaļu, vieš cerības, ka Latvijā beidzot varētu piedzimt cirka tradīcija. Rīgas cirka ēka nezaudēs savu funkciju, jo pēc rekonstrukcijas turpinās strādāt ar cirka māksliniekiem – cilvēkiem –, un šeit mākslinieciskās iespējas ir neizsmeļamas, daudz plašākas nekā zvēru cirkā.

Un, pat ja skaistā Rīgas cirka ēka izkūpētu no zemes virsmas, vai tiešām viena māja mums, dabas mīļotājiem latviešiem, ir svarīgāka par dzīvas būtnes pakļaušanu nedabiskiem dzīves apstākļiem un fiziskai ietekmēšanai?!

Top komentāri

Par skaidru valodu
P
Nav forsi, ja manipulē ar sabiedrisko domu. Vēl neforsāk, ja izmanto dzīvniekus. Sarunai par dzīvniekiem Rīgas cirkā bija jābūt konstruktīvai, par lietas būtību, balstītai uz profesionāliem pamatiem.
pagāns
p
Nez kāpēc, niknais komentētājs nikus maina, bet caplokus aizmirst izslēgt. Es par cirku bez lopiņu mocīšanas.
lustīgais nerris uz tirgus plača
l
Nu, varbūt varētu tos jēdzienus PAREIZI lietot. Zilonis, piemēram, nav ZVĒRS! Ja runā par dzīvnieku izmantošanu cirkā, tad ir ļoti, kā krieviski saka, čotko jeb latviski - precīzi jāatšķir mājdzīvnieki no savvaļas dzīvniekiem; no pēdējiem, savukārt, ir zālēdāji un ir plēsoņas; un, protams, ir arī rāpuļi, kā pitoni, kas var cilvēku dzīvu norīt. Tai pat laikā ir dzīvnieki, piemēram zirgi un suņi, ko cilvēks ir trenējis gadu tūkstošiem. Satraukumam vajadzētu būt par NEŽĒLĪGU, CIETSIRDĪGU, BRUTĀLU DRESŪRU. Tur ir tā atšķirība. Un Rīgas cirka gadījumā ir svarīgi atcerēties, ka pastāvīga cirkus ēka vispār ir LUKSUSS. Ar to arī vajadzētu sākt. Nevis ar neprecīzi noformulētiem aizliegumiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja