Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Kebabs pret karbonādi

Par godu patriotiskajam mēnesim kādā pirts sarunā nupat tika apcerēta latvieša daba jeb mūsu identitāti raksturojošās pazīmes.

Svaigi nopēries sarunbiedrs bija novērojis ābolu ēšanas paradumus savās mājās – no bļodā sabērtajiem āboliem sākumā tiek apēsti tie neglītie, ar melnumiem un bojājumiem, savukārt tīrākie un skaistākie atstāti neaiztikti – ja nu pienāk īpaša vajadzība vai vēl sazin kas.

Šis stāsts uzvedināja mani uz atmiņām par savu bērnību. Cik vien atceros viesošanos pie vecmāmiņas – mēs sēdējām pie galda, apsegta ar vaskadrānu, bāli izdiluša vietās, kur gadiem berzējas ēdāju rokas un zupas šķīvji. Pēc viņas aiziešanas veļu valstībā atklājās pārsteigums – vaskadrāna slēpa sarkankoka galdu ar kokgriezumiem, lādē atklājās cara laika ēdamrīki – smagas melhiora dakšas un karotes ar ziedu ornamentiem un gravējumiem. Šķiet, lieki piebilst, ka ikdienā tika lietotas lētās un līkās alumīnija karotes, svētkos karbonādi graizījām ar viduvējiem padomju nerūsējošā tērauda izstrādājumiem.

Taču tas nenozīmē, ka ekskluzīvie ēdamrīki aizgāja plašā apritē. Latvieši ir taupīgi, un simtgadīgie galda piederumi pēc notīrīšanas tika ievīstīti drāniņā un noglabāti – ja nu pienāk kāds svarīgs brīdis. Jāpiebilst, ka daļā mazbērnu šāda pieeja rada pretreakciju – mans kaimiņš, kurš visu bērnību bija spiests mitināties starp vecām mēbelēm, pamostoties skatīties uz nomelnējušiem senās gultas galiem, pildīt mājasdarbus, sēžot uz krēsla no dzimtbūšanas laikiem, pēc vecmāmiņas aiziešanas ar lielu atvieglojumu sarīkoja krietnu ugunskuru un pārvērta nogurušās lietas dūmos, vēl pirms romantiski noskaņotie seno mantu cienītāji paspēja acis pamirkšķināt. Tomēr apsēstība ar taupīšanu vai – gluži otrādi – jaunas dzīves sākšana ar eiroremontu, mazgājamām tapetēm un lamināta mēbelēm vairāk pieder pie deviņdesmitajiem, kad katrai ģimenei nācās cīnīties ar padomju laika traumām.

Pirmie padsmit neatkarības gadi iezīmējās ar dzīves telpas pārbūvi, turpretim mūsdienu sadzīvē jūtama nozīme parādās ēšanas paradumiem. Rīgas centrā pašlaik var ieturēt autentiskas visdažādāko kultūru pusdienas – reizēm izvēlos nepāliešu ģimenes gatavoto maltīti Himalaju virtuvē, citreiz aizeju pie ķīniešiem un vēroju, kā saimnieces brīvajos brīžos mazos televizoros skatās Jaunā viļņa Ķīnas versiju; dažkārt sirds grib atcerēties bērnību, un tāda iespēja joprojām ir – lielā zālē, kurā atbalsojas trauku mazgātājas darbošanās pie izlietnes, var saņemt boršču pelēkā fajansa šķīvī, to no liela alumīnija katla iesmeļ strādniece, apjozta ar miesniekiem raksturīgu smagu plastikāta priekšautu.

Citu laikmeta iezīmi novēroju Lāčplēša dienas vakarā, kad pakistāniešu kebaba ēstuvēs pēc svecīšu nolikšanas Daugavas krastmalā pulcējās jaunieši ar Latvijas karodziņiem pie krūts. Fonā skanēja indiešu popmūzika, pie sienas fotogrāfijas ar kalniem un mošejām, gar kurām skraida žigli pakistāniešu zēni, apkalpojot izsalkušos latviešus, un tajā brīdī man šķita, ka mēs visi varam sadzīvot kopā itin labi. Es aizdomājos par to, cik drīz pienāks laiks, kad manos Vidzemes laukos atvērsies kāda pakistāniešu kebabnīca ar lieliskiem falafeliem un parādīs konkurenci karbonādei franču gaumē. Skaidrs, ka tas notiks, līdzīgi kā mūsu sirdis iekaroja šašliks, čahohbili, borščs, plovs un ļuļakebabs. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja