Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Mēs gribējām

Šis laiks ir kā lēciens pār bezjēdzīgi svaigi asfaltēto galvu reibinošās mūziķu karjeras skrejceļu no grāvja uz grāvi, Zelta mikrofonu vicinot.

Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas Zelta mikrofons ceremonijas atbalsis medijos un diskusijas sociālajos tīklos lasot vai tajās piedaloties, pārdomu ir daudz. Kas gan ir šī balva tagad, savā divdesmit piecu gadu jubilejā, un kāda tai ir nozīme? Vai tā atspoguļo notiekošo Latvijas mūzikā? Vai tā vairāk izklaidē vai audzina klausītāju? Daudzi jau novērojuši, ka krietna daļa apbalvoto albumu nav tas formāts, ko atskaņo populārākie radio. Pārsvarā tie dzirdami tikai Latvijas Radio 6. kanālā jeb Radio NABA, kas joprojām ir vienīgais sabiedriskā radio kanāls, ko dzird tikai Rīgā.

Ja jau Zelta mikrofons ir valstiskas nozīmes notikums, kurā gada laikā mūzikā paveikto vērtē eksperti un runu saka kultūras ministrs, vai valstij nav jārūpējas, lai tajā godalgotā mūzika sasniegtu klausītāju, un minētās radiostacijas frekvence jāpadara dzirdama arī ārpus Rīgas? Jo ir skaidrs, ka lauku rajonos uztveramie otrais (Latvijas Radio 2) un piektais (Pieci. lv) kanāls neapgrūtina sevi ar klausītāja izglītošanu, radot nepilnīgu priekšstatu par to, kas notiek Latvijas mūzikā 2021. gadā. Protams, kaut ko klausīties nevienu nepiespiedīsi, bet, ja cilvēks tiek barots tikai ar šlāgeri un īslaicīgai popularitātei jau radīšanas procesā paredzētu mūziku, viņš nekad neuzzinās, ka bez tā ir iespējams vēl kaut kas cits. Šodien katram ir iespējas bez radio starpniecības atrast savu mūziku, bet cik daudz ir tādu, kuri to patiešām dara?

Līdz šim ik gadu daudz ticis spriests par to, vai Zelta mikrofona žūrija ir gana kompetenta un apbalvoti tie "īstie", bet tagad izskatās, ka ir noticis lēciens no šī teorētiskā grāvja ārā, veikts skaists lidojums pār Covid-19 brīdinājuma zīmēm šobrīd norobežoto bezjēdzīgi svaigi noasfaltēto galvu reibinošās mūziķu karjeras skrejceļu un... veiksmīgi sasniegts grāvis otrpus ceļa. Vai tas patiešām ir grāvis, cik tas dziļš un smakojošs, rādīs laiks. Ceturto reizi pārcelti koncerti? Iegādātās biļetes derīgas? Pēc pusgada viss būs pa vecam? Un ko nozīmē "pa vecam"? Kā 2020. gadā? Nē, nē, nē – kā pirms tam. Ak tā, bet vai tad bija arī tāds laiks? Jūs to esat nosapņojuši. Latvijas mūzikas industrija? Jūs ko? Turpmāk tikai māksla, kuru retais saprot. Vai vismaz tā domā.

"Vai šis nav tas laiks, kādu mēs gribējām?" – šāds jautājums skan Zelta mikrofonu rokmūzikas nominācijā saņēmušā grupas Židrūns albuma sākumā. Varbūt Covid-19 izraisītā krīze patiešām var "palīdzēt"? Cilvēkiem nav iespēju mesties izsviedrēties pūlī, toties var kārtīgi pasvīst no neskaitāmiem jauniem klikšķiem un nezināmu dziesmu pirmajām paciestajām sekundēm, pirms telefons tiek aizsviests stūrī. Kāda jēga trīsdesmito reizi atskaņot kādu jau sen pārbaudītu dziesmu, pie kuras tu šopavasar nedejosi sava darba kolektīva jautrajā bariņā? Ne masu koncertā arēnā vai stadionā, ne uzņēmuma korporatīvajā ballē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja