Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Neviens cits

Vasarā Pieci.lv jāsāk raidīt 90% latviešu mūzikas. Mūziķi priecājas, bet daļa klausītāju ir sašutuši un draud pārtraukt radio klausīties.

Pagājušajā nedēļā Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome nāca klajā ar paziņojumu, ka Latvijas Radio Pieci.lv no šīs vasaras jākļūst par staciju, kas atskaņos lielākoties latviešu mūziku. Mūsu mūziķi, protams, to atbalsta, jo viņu radītajam nu būs iespēja skanēt valsts radio ēterā – megapopulārais Latvijas Radio 2 atskaņo lielākoties šlāgerus, un daudz citu populārās mūzikas kategorijā iekļaujamo dziesmu tur, protams, neskan. Sašutumu par plānoto Pieci.lv reorganizāciju komentāros pauž klausītāji, kuri uzskata, ka stacija pazaudēs auditoriju, ja tur vairs neskanēs ārzemju mūzika; tiek piesaukts pat fašisms un padomju laiki, kad valsts radio raidījums par ārzemju mūziku – Arvīda Mūrnieka vadītais Būsim pazīstami – bija tikai vienu reizi nedēļā.

Bet, dārgie draugi, mēs jau sen nedzīvojam informācijas vakuumā kā padomju laikos, kad minētais raidījums daudziem patiešām bija būtisks informācijas avots, – šodien mūzikas iegūšana un klausīšanās ir ērtāka nekā jebkad agrāk. Ja nu meklēt ir slinkums vai vienkārši nav laika, arī radio FM skalā, starp citu, jau ir papilnam staciju, kas atskaņo ārzemju mūziku. Reiz kādam ārzemniekam, kuru latvieši veda no Rīgas lidostas, pa ceļam uz pilsētu gribējās mašīnā paklausīties kādu radiostaciju ar vietējo mūziku. Un latviešu sagaidītājiem nebija ko uzlikt – šlāgeri tā kā kauns, bet visās pārējās stacijās tikai ārzemju mūzika, ko viesis varētu klausīties jebkurā citā pasaules malā. Viņš bija pārsteigts, jo parasti, iebraucot, piemēram, Francijā vai Brazīlijā, visur skanot vietējā mūzika. Savulaik latviešu valoda bija apdraudēta, jo to piespiedu kārtā nomāca krievu valoda, taču mūsdienās pakļaušanās angļu valodai notiek pilnīgi brīvprātīgi.

Rokas nost no Pieci.lv! – viens otrs jau pasviež piketēšanai pie Radio nama gatavu plakāta tekstu, sabijies, ka Pieci.lv pārvērtīsies par otru Latvijas Radio 2. Šeit nu nākas atkārtot to pašu, ko šajā slejā rakstīju pirms pāris gadiem, kad bija mēģinājums noteikt kvotas jeb lielāku procentuālo latviešu mūzikas daļu komercradiostacijām.

Labas latviešu mūzikas, kas radīta iepriekšējās desmitgadēs un tagad, ir gana daudz, un tā nebeidzas ar Prāta vētru, Donu, Dzelzs vilku un Astro’n’out. Pasmelt kaut ko no visā pasaulē skanošā un populārā ir vieglāk nekā atrast konkurētspējīgu latviešu mūziku – tas prasa darbu un laiku, bet kam gan būtu pienākums atbalstīt vietējos mūziķus, ja ne valsts finansētam radio? Jo tam nav jāpelna ar reklāmām un tātad jāpaaugstina reitingi par katru cenu. Protams, tas nenozīmē, ka visiem latviešu mūziķiem tagad būs iespēja dzirdēt savus darbus Pieci.lv. Joprojām būs mūzika, ko atskaņos tikai Latvijas Radio 6. kanāls jeb Radio Naba, līdzīgi kā sava mūzika būs piemērota tikai Latvijas Radio 3 Klasika vai Latvijas Radio 2. Ja mēs paši neatbalstīsim savējos, neviens cits to nedarīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja