Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Prozas vilnī

Iekšējās acis mūsu platuma grādos atver dzen skolotājs, kuru sauc Teksts. Tomēr katram māceklim tas jāatrod savs. Jābūt gatavam, ka viņam tikai rādīs, neko neliks atcerēties un zubrīt ikdienas skolā

Sapratīsim viens otru: kuram gan ir viegli! Nepavisam nav psiholoģiski viegli sadzīvot ar tuvojošos ziemu un tās auksto laiku. Cenas kāpj. Reizē ar tām – nelāgs garastāvoklis. Ko ļaudīm palīdz varas cīņas un valdības veidotāju stīvēšanās? Teju senēģiptiešu piramīdas kluču smagās vilkšanas un mokpilnās būvēšanas darbi? Kā sadzīvot ar bailēm un trauksmi? Smagu noskaņu vilnī tuvojas decembris, kurā gaidīsim arī ikgadējos Prozas lasījumus. Vai šis pasākums arī mani balstīs grūtajos laikos? Vai jelkāds pasākums dod atelpu, ceļ vilnī un piešķir enerģiju?

Tas droši vien ir kā jogā – ja esi apguvis kaut dažus okeānisko spēku raisītājus vingrinājumus un prasmes, jau jūties sevis pārvaldīšanas kuģī. Dabas straumēs tu plūsmo, uzvilcis buras, un tiešām vari izkopt sava ķermeniskā un garīgā okeāna gaitu jaunā virzienā. Ne tikai ķermeņa vingrojumu īpašās figūras sniedz šādu spraigu plūsmojumu, arī emocionāli uzlādēti mākslas tēli, kuri kārtoti prasmīga spēles vadītāja līdzdalībā, dos apziņai negaidītas, īpašas spējas. Izdzīvot nozīmē dvēseles spēkiem darboties pret apkārtējo spriedzi un draudiem. Lai to spētu, ir nepieciešams apgūt četru galveno apziņas spēju sadarbošanās nemaz ne tik ļoti "maģiskos" rituālus. Tavam garam jāspēj plūsmot ar prātu tikpat labi kā ar sajūtām, iztēli un intuīciju. Vai to sauksim par šolaiku dzen mācību, kas jāapgūst saviem spēkiem, nezinu. Taču pamēģināt varbūt ir vērts.

Iekšējās acis mūsu platuma grādos atver dzen skolotājs, kuru sauc Teksts. Tomēr katram māceklim tas jāatrod savs. Jābūt gatavam, ka viņam tikai rādīs, neko neliks atcerēties un zubrīt ikdienas skolā. Šī skolotāja pamācības var iesākumā likties neizprotamas, neprātīgas vai nozīmīgi jokainas. Jo atklāsmi ikviens darina pats sevī. Ja nav par ko priecāties, vienalga ir jāatrod iespējas priekam. Kas loģiski daudziem šķiet neiespējami, tiem palīdzēt nevar, bet mākslā jau iejutušās patības – jums novēlu palīdzēt sev atjaunot smaidu un nelaimes spoguļot farsā, kā to eleganti spēj ukraiņi. Viņi spēj smieties arī tad, ja ir dusmu un sāpju nomākti. 

Nav neprāts psiholoģiskās norises aizvest uz izstāžu zāli vai pasākuma laukumu, savērpjot tēlainībā: 

– Miers un baloži vēl plest spārnus uzvarētāju partijām un sadarboties, kaut grūstīšanās plaukstiņpolkā! 

Slēptie miljonsūcēji fonā laizās jo slapjā finanšu kaislē – še jums kankāns, ministrijas! Tautiski spožs dienišķās pārtikas pārnesums visai ģimenei un maznodrošinātajiem radiniekiem, lai top izdzīvošana! Rijības izstumšana – veids, kā rāmi tikt galā cenu celšanās liftā. Brauks lēnā saimnieciskās atdzīvošanās tango tramvaji. Šalks sapratnes vilciens piketā pret piketiem. Tāda ikdiena. Taču, cerams, reiz ikviens kļūs sevis skolotājs, sevis garīguma guru un brīvi tvers iespējas no emocionāli uzlādētajiem simboliem, kurus piedāvā Prozas lasījumi, Dzejas dienas, teātra Spēlmaņu nakts un vēl citi radošā gara gravitācijas loki. Mākslu spēles, kuras palīdz gūt apziņas prasmes, lai atklāsmi ikviens darinātu pats sev atbilstoši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja