Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Klajā nāk Ivara Ijaba grāmata par latviešu politikas pirmsākumiem - Nepateicīgie

Apgādā Jumava iznākusi politikas zinātnieka un Eiropas Parlamenta deputāta Ivara Ijaba grāmata par latviešu politikas pirmsākumiem, kas veidojusies gan koloniālo faktoru, gan arī Eiropas strāvojumu ietekmē. Ikviens aicināts uz grāmatas atvēršanu un sarunām par politisko ideju vēsturi 30. janvārī plkst. 16.00 Osiris telpā (Kr.Barona 31).

"Šī ir grāmata par latviešu politikas pirmsākumiem. Par to, ko domāja un rakstīja mūsu pirmie politiķi. Latvieši savu vietu modernajā politikā vispirms atrada iepretim vācbaltiešu virsslānim un Krievijas impērijai, kuri abi pretendēja uz kundzību Baltijā. Starp abiem koloniālajiem faktoriem latviešu pirmie domātāji formulēja idejas, kā tautai vislabāk iekļauties modernās Eiropas politikā. Šīs idejas bija dažādas - konservatīvas, liberālas un sociālistiskas. Dažādi bija arī to aizstāvji - no monarhista Frīdriha Veinberga līdz revolucionāram Fricim Roziņam. Taču visas šīs idejas vienoja mudinājums latviešiem nostāties pašiem uz savām kājām Eiropas politikā - par spīti visām kolo­niālajām varām, kuras tos arvienu vainoja nepateicībā," par grāmatu Nepateicīgie stāsta Ivars Ijabs.

Grāmatas autors uzsver, ka latviešu politiskā doma ir patstāvīgs fenomens, un šajā grāmatā tiek aplūkoti vienīgi oriģināli domātāji, nevis tie, kuri saviem vārdiem pārstāstījuši ārzemju teorijas.

Sarunās par latviešu pirmajām politiskajām idejām ikviens ir aicināts iesaistīties grāmatas atvēršanas pasākumā 30. janvārī plkst. 16.00 Osiris telpā (Krišjāņa Barona ielā 31, Rīgā). Notikumu kuplinās arī vēsturnieku Kaspara Zeļļa un Gustava Strengas komentāri. Pasākumā būs iespējams iegādāties arī grāmatu Nepateicīgie, kas nonāk grāmatnīcu plauktos visā Latvijā.

Ivars Ijabs, Dr.sc.pol. ir latviešu politologs un politiķis, Latvijas Universitātes asociētais profesors. Specializējas politikas teo­rijā un ideju vēsturē. Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājloceklis. Eiropas Parlamenta deputāts Renew Europe grupā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja