Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sāra Torntone. Septiņas dienas mākslas pasaulē

Apgāds Neputns izdevis pasaules bestselleru _Septiņas dienas mākslas pasaulē, _informēja izdevniecības pārstāve Dace Krecere.

Rakstnieces un mākslas socioloģes Sāras Torntones grāmata Septiņas dienas mākslas pasaulē/Seven Days in the Art World aizraujošā veidā atklāj mūsdienu mākslas pasauli. Torntone teikusi, ka vēlējās uzrakstīt grāmatu, kāda viņai pietrūka, kad pati bija mākslas vēstures studente. Šobrīd Septiņas dienas mākslas pasaulē lasāma septiņpadsmit valodās, kā mācību literatūra tiek izmantota vairākas universitātēs, un ne velti The New York Times to atzinis par vienu no labākajām grāmatām par laikmetīgo mākslu.

Sāra Torntone grāmatā, kas ietver vairāk nekā četrus gadus ilgu izpētes darbu, mēģinājusi atklāt mākslas pasaules dziļākās sociālās struktūras. Katra no septiņām nodaļām – Izsole, Kritikas grupas nodarbība, Gadatirgus, BalvaŽurnāls, Mākslinieka darbnīcas apmeklējums un Biennāle – ir viena diena vienas institūcijas dzīvē. "Katrā no "dienām" tiek atlobīta konkrētās institūcijas virskārta, atsedzot hierarhiju, galvenos spēlētājus un viņu ieradumus, cerības, netikumus un savstarpējās attiecības. Kolekcionāru, mākslas dīleru, kuratoru, mākslinieku, mākslas studentu, galeristu un izsoļu namu darbinieku citāti sapludināti dokumentālam romānam pietuvinātā formā, uzburot izteiktu klātbūtnes sajūtu," raksta mākslas vēstures studente Elīna Sproģe (viņas interviju ar Sāru Torntoni lasiet www.arterritory.com).

Pirmā nodaļa Izsole ir sīks pārskats par Christie’s vakara izsoli Ņujorkas Rokfellera centrā. Nodaļa Kritikas grupas nodarbība aplūko leģendāru Kalifornijas Mākslas institūta (CalArts) semināru. Nodaļas Gadatirgus darbība risinās Šveicē, atklājot Art Basel. Ceturtajā nodaļā Balva ir aplūkota Lielbritānijas Tērnera balva dienā, kad žūrija pieņem lēmumu, kurš no četriem izvēlētajiem māksliniekiem iegūs galveno balvu. Nodaļā Žurnāls no dažādiem skatpunktiem aplūkoti ar mākslas kritikas funkcijām un neatkarību saistīti jautājumi. Mākslinieka darbnīcas apmeklējums galvenais varonis ir mākslinieks Takasi Murakami, savukārt pēdējā nodaļa Biennāle norisinās Venēcijā.

Sāra Torntone studējusi mākslas vēsturi un socioloģiju. Par laikmetīgo mākslu rakstījusi tādiem izdevumiem kā The Economist, Artforum, The Guardian, The New Yorker, regulāri piedalās diskusijās, kā arī sniedz lekcijas muzejos, universitātēs u.c. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja